Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №523 від 20.10.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Точка зору

Директор закладу культури має бути успішним менеджером

Директор закладу культури має бути успішним менеджером

Головному закладу культури Рівного - Рівненському МПК “Текстильник” днями виповниться 35 років. Напередодні цієї події автор зустрівся з художнім керівником палацу Русланом Алексіюком і попросив його поділитися своїми думками щодо стану справ у галузі культури.

- Я працюю на ниві культури вже багато років і за цей час спостерігав, як змінюється стан справ. У радянські роки та ще якийсь час після розвалу СРСР, будинки та палаци культури працювали за доволі простою схемою. Держава (або підприємство) дає певні кошти на утримання приміщення та зарплату персоналу, натомість диктує, що треба робити. Тобто, був перелік заходів, які обов’язково мусило проводити те чи інше “вогнище культури”. З іншого боку, у керівника “не боліла голова”, де знайти кошти на утримання приміщення та виплату ставок працівникам.

Сьогодні ситуація змінилася докорінно. У бюджеті немає коштів, аби утримувати величезні споруди будинків та палаців культури. Щоб не перетворитися на динозаврів, заклади культури мають навчитися виживати та заробляти кошти. Як приклад успішної діяльності керівника закладу культури - директор МПК “Текстильник” Тарас Максименко. Лише за кілька місяців своєї праці на цій посаді він так налагодив справу, що ми змогли суттєво збільшити кількість заходів, які проводяться в палаці. Відремонтовані входи, доведені до ладу кілька залів для творчих колективів, “Текстильник” успішно підготувався до зими і ми готуємось до свого тридцятип’ятиріччя. Ці всі господарчі питання, на перший погляд прості, насправді дуже важливі для функціонування найбільшого закладу культури обласного центру. Сьогодні у нас склався своєрідний розподіл праці. Я, як художній керівник, займаюсь тільки творчими питаннями, а директор веде всю фінансово-господарську діяльність. Таким чином, вдається досягати непоганих успіхів.

Думаю, потрібно відходити від практики, коли одна людина є директором та художнім керівником. Функція директора закладу культури настільки складна та відповідальна, що вимагає від нього насамперед знань та досвіду управління і при тому доволі високого рівня. Інакше за умови більш ніж скромного бюджетного фінансування галузі культури в цілому і кожного закладу зокрема, нормально працювати творчі колективи не зможуть, а це вже катастрофа для суспільства, яке і так переживає непрості часи.

20.10.2011Записав Володимир КОНЄВ



Рівне-Ракурс №10 від 20.10.2011p. 
На головну сторінку