Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №235 від 13.04.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ноу-хау

Самогонка з пластмасової пляшки

Самогонка з пластмасової пляшки

Хочеш довше прожити - припини на »точку» ходити!

Сьогодні вже нікого не здивуєш тим, що в саморобну горілку додають дурман, курячий послід тощо. А нещодавно в самогонщиків з’явився новий метод: в оковиту вони додають... пластмасові пляшки!

Ріжуть їх на дрібненькі шматочки, кидають у брагу. А коли пластмаса забродить разом із іншими складовими, з неї починають виділятися токсичні речовини. Вони й посилюють одурманення людської психіки. Після грамів ста такої горілки ноги починають підкошуватися, а свідомість лине в інші виміри.

Секрети місцевих самогонщиків викривають працівники Рівненського науково-дослідного експертного криміналістичного центру, який діє при

УМВСУ. Начальник фізико-хімічної лабораторії центру Володимир Вартузов зазначив, що самогон, навіть без додаткових речовин, що дурманять, містить у собі сивушні масла та метиловий спирт, який є отрутою для організму в прямому значенні цього слова. Так, якщо людина споживе 10 мілілітрів метилового спирту, у неї наступить сліпота, якщо 30 мілілітрів - смерть. Тому й недивно, чому так багато людей труяться саморобною горілкою. Адже, випивши, скажімо, півтора літра самогону, людина провокує інтоксикацію організму, після якої можна розпрощатися з життям.

Який вихід? Пити ту горілку, що продають в магазинах? І тут є ризик отруїтися! Якщо замість харчового спирту використовують технічний. І такі випадки не поодинокі. Таку горілку, як правило, роблять підпільні цехи, маскуючи спиртне під марками відомих виробників. Так, рівненські правоохоронці два роки тому викрили діяльність підпільної фірми на вулиці Курчатова, яка випустила до мільйона пляшок горілки під маркою “Поліської” та “Волинської”. Для виготовлення підробок технічний спирт розводили водою і розливали у пляшки. Етикетки замовляли у типографії, які потім за певну плату клеїли студенти...

- Якщо вже так кортить розслабитися, варто купувати горілку відомих виробників, яка міститься у фігурних пляшках. На вигляд вона прозора, етикетка наклеєна рівно, а патьоків від клею немає, - говорить Володимир Васильович. - А від саморобної горілки варто зовсім відмовитися. До речі, такі дорогі західні напої, як віскі, джин, текіла, поступаються у якості вітчизняній горілці. Ці напої є чимось на кшталт самогону, адже в процесі технології не очищуються, тому містять токсичні речовини, але європейці та американці на це не зважають. Наприклад, текілу роблять з агави, джин - з ялівцю, а віскі - зі спиртової речовини, яка витримується в обпалених дерев’яних діжках. Експерти кажуть, що вітчизняна горілка, виготовлена в заводських умовах, значно якісніша і безпечніша для здоров’я, ніж західні бренди. Отже, якщо вже брати горілку, то якісну!

13.04.2006Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 13.04.2006p. 
На головну сторінку