Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №235 від 13.04.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Просте і видовищне заняття

Флорбол - гра мільйонів

Флорбол - гра мільйонів

Двоє шведських студентів, що перебували на канікулах у Голландії, побачивши у вітрині магазину ключки цікавої конструкції, вирішили придбати їх для тренувальних занять хокеєм із шайбою... Так розпочинається історія флорболу, гри, яка зараз за рейтингом своєї популярності у тій же Швеції вже наближається до футболу, випереджаючи навіть теніс.

“Хокей на підлозі”, який у різних країнах має різні назви - флорбол, іннебенді, салібенді - насправді є нащадком класичного хокею на льоду із шайбою.

Історія спорту різних народів з незапам’ятних часів має немало аналогів хокею. Зображення гравців з ключками і м’ячем знаходили в єгипетських пірамідах, загнутими палицями і шаром грали американські індіанці - всі ці ігри є прародичами сучасних.

Зараз у світі існує безліч ігор, що еволюціонували від змагань з палицею: гольф, хокей з м’ячем, хокей на роликах, крікет. Окрему ланку в цьому ланцюгу займає хокей на траві, який і дав поштовх розвитку хокею в залі. Тепер до цього “товариства” приєднався і флорбол, у який можна грати як надворі, так і в спортивній залі.

Флорбол - гра, що вирізняється своєю простотою та видовищністю, дозволяє активно відпочивати і фізично розвиватися людям різного віку. Зараз у флорбол грають більш ніж у тридцяти країнах Європи, Азії, Австралії, Північної Америки. Щоправда, донедавна правила гри всюди були різними. Найбільше розвинена гра у Швеції, яка є незмінним чемпіоном світу останніх років.

Офіційно флорбол був визнаний видом спорту у шістдесятих роках, а в 1986 організовано Міжнародну федерацію флорболу, членом якої є й Україна.

Для занять флорболом непотрібні спеціальні приміщення та дороге обладнання. Підійде будь-який спортивний зал чи рівний майданчик із трав’яним або земляним покриттям. Кожна команда складається із воротаря та п’яти польових гравців, які мають право використовувати тіло (крім рук і голови), та підігравати ногою, направляючи м’яч до себе, переривати пас, стоячи на одному коліні. Учасники не потребують захисної екіпіровки, оскільки грають легкими пластиковими ключками і м’ячами. Шоломом захищений лише голкіпер, який грає без ключки, проте в межах воротарської площі може стрибати та використовувати будь-яку частину тіла, щоб зупинити, підправити, викинути м’яч чи вдарити по ньому.

Технічні можливості флорболу різноманітні: паси, обводка, хитромудрі комбінації і точні удари. Словом, гра справді є простою, цікавою та захоплюючою.

В Україні флорбол відомий вже понад сім років, проте все ще знаходиться на етапі становлення. У Рівному ж ця гра з’явилася три роки тому, коли в нашому місті християнська місія “Обітниця миру” проводила дитячі змагання.

Розповідає директор організації “Екологія та соціальний захист” Людмила РЯБУХІНА:

- У Рівному вже існує три-чотири дитячі флорбольні команди. З огляду на те, що грати можна на будь-якому майданчику, проблем із проведенням тренувань немає. Єдина проблема – відсутність тренерських кадрів. На жаль, людей, які бажали б тренувати молодь, брати її під своє керівництво, дуже мало. Поки-що працюємо виключно на волонтерських засадах: самотужки організовуємо змагання, винаймаємо зали для занять, завозимо спортивний інвентар. Думаю, ми рухаємося в правильному напрямі. Спорт, який є новинкою для України і не потребує значних матеріальних затрат, здатен привабити багатьох юних спортсменів. У майбутньому наша організація планує ввести заняття флорболом у навчальну програму освітніх закладів як факультатив. Крім того, збираємося створювати дитячі секції.

13.04.2006Роман СВИРИДА



Рівне-Ракурс №10 від 13.04.2006p. 
На головну сторінку