Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №529 від 01.12.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Візит

Відкриття сміттєпереробного переноситься

Відкриття сміттєпереробного переноситься

Сміття, що літає під ногами та над головою, поліетиленові кульки, розвішані на деревах, мов ялинкові прикраси, і жахливий сморід - саме таку картину можна побачити нині на місцевому сміттєзвалищі. Незважаючи на те, що термін придатності його роботи вже два роки як закінчився, ситуацію обіцяють змінити завдяки будівництву сміттєпереробного заводу.

- Завдяки роботі заводу, ми розміщуватимемо лише 5-6 відсотків сміття на сміттєзвалищі, - розповідає міський голова Володимир ХОМКО. - Робота заводу кардинально вплине на екологічну ситуацію міста, тому що крім видимих проблем, які завдає сміттєзвалище, є ще приховані - це фільтрат, який просочується у ґрунтові води. Коли завод почне працювати, таких проблем не буде.

Завдяки своїй роботі завод перероблятиме до 70 відсотків сміття. А коли запрацює на повну потужність - до 90%. Сміття, яке залишатиметься, буде переважно будівельне.

- Технологія переробки сміття полягає в тому, що все зібране сортуватиметься спочатку вручну, а потім автоматично. Не буде залучено жодних хімічних чи термічних процесів при обробці. Тобто підприємство використовуватиме технології, які не завдадуть шкоди екології, - розповідає генеральний директор “Укреко-Індастрі” Мюллер КОНРАД. - Це буде перший такий завод в Україні. І саме завдяки двом сприятливим факторам його збудують у Рівному. По-перше - це зручне розміщення ПАТ “Волинь-Цемент”, що у Здолбунові, якому постачатиметься перероблена сировина, а по-друге - підтримка місцевої влади.

Сміття, яке вже зберігається на полігоні, на переробку не направлятимуть. Тому для того, щоб впорядкувати земельну ділянку сміттєзвалища, відходи накриють рослинним ґрунтом і засадять різними рослинами.

- У 2012 році планується розпочати роздільний збір сміття, - розповідає координатор проекту з будівництва сміттєпереробного заводу, керівник фірми “Санком-Рівне” Святослав ЄВТУШЕНКО. - Особливістю майбутнього заводу стане те, що він зможе переробляти усі відходи, попередньо сортуючи їх. Ті, що придатні, перероблятимуться на вторинну сировину, решту ж пресуватимуть у брикети.

На сьогоднішній день у будівництво заводу інвестовано десять мільйонів гривень. Але остаточної суми, яку планують витратити на будівництво, не називають. Хоча першу тонну вторинної сировини, за словами Мюллера Конрада, завод вже буде готовий виробляти в березні-квітні 2012 року.

01.12.2011Юлія ГОЛИК



Рівне-Ракурс №10 від 01.12.2011p. 
На головну сторінку