Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №529 від 01.12.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

Не хочемо “тушок у мішку”

Не хочемо “тушок у мішку”

-Підняття виборчого бар’єру до 5% може призвести до того, що за результатами виборів існує імовірність того, що буде не врахована позиція більш, ніж третини виборців, - зауважив на нещодавній прес-конференції голова Рівненської обласної організації партії “УДАР Віталія Кличка” Віталій ЧУГУННІКОВ.

На думку політика, у Верховній Раді відбулася фактична змова різних політичних сил, адже по-іншому зрозуміти причини підтримки цього законопроекту опозицією неможливо.

“Згідно з новим законом, в Україні запровадили змішану систему виборів. Але половину депутатів обиратимуть за закритими списками, що суперечить не лише позиції партії “УДАР”, але й рекомендаціям Венеціанської комісії, яка пропонувала запровадити відкриті списки. Ба більше, під час виборчої кампанії 2002 року, запроваджені закриті списки були розкритиковані усіма без винятку політсилами, які били себе у груди і запевняли, що змінять законодавчу базу. Та щойно повсідали у зручні депутатські крісла, усі обіцянки забулися і сьогодні ми маємо обирати “тушок у мішку”.

Незважаючи на те, що “УДАР” іде на вибори самостійно, він виступає проти заборони формувати блоки. За словами Віталія Чугуннікова, через таку норму невеликі опозиційні партії не зможуть потрапити до парламенту, а чимало мандатів після підрахунку голосів залишаться нерозподіленими. А це - бонуси великим партіям.

Сумнівним є і скасоване голосування “проти всіх”. Тобто, тепер виборець повинен проголосувати за якусь партію чи кандидата. З одного боку, це спонукатиме людей визначитися щодо своїх політичних симпатій. З іншого, люди просто не підуть на вибори, а відтак їхні бюлетені може використати провладна партія. Тому Віталій Чугунніков просто закликає не проявляти байдужість і йти на вибори.

Не подобається “ударівцям” і малий термін висування кандидатів. Виявляється, що згідно з новим законом, висування кандидатів у депутати партіями розпочинається за 90 і закінчується за 79 днів до дня голосування. Якщо припустити ймовірність штучного затягування процедури реєстрації, наприклад через нібито пропущені помилки, влада має всі можливості перешкоджати реєстрації опозиційних сил.

- Я зумисне не зупинився більш детально всіх можливостях фальсифікації, які відкриває прийнятий закон для провладних сил. Їх багато. Вони залишаться на совісті тих народних депутатів так званої опозиції, яка за них проголосувала.

Сьогодні ж я хочу чітко наголосити: “УДАР” готовий до рішучих дій; до відповідальності, яку бере на себе за кожен відданий голос; до реформ, яких потребує країна. Ми реально оцінюємо свої шанси і можливості, єдине, про що просимо кожного з вас - не полінуйтеся, прийдіть на вибори, щоб ваші голоси не опинилися в руках тих, хто на них не заслуговує.

01.12.2011



Рівне-Ракурс №10 від 01.12.2011p. 
На головну сторінку