Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №529 від 01.12.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Користь поміж нас

Багатство колючого чагарнику

Шипшину добре знали як лікарську рослину ще у Стародавній Греції. У IV ст. до н.е. Теофраст у своїй “Природній історії” дав їй настільки докладний опис, що він багато століть переходив із книги в книгу практично без змін.

Від самого початку зародження релігії мусульмани вважали дику шипшину священною квіткою, що дає життя і здоров’я.

У Давній Русі для загоєння ран та запобігання гангрени застосовували пов’язки, просочені відваром або настоєм з квіток або плодів шипшини.

У китайській медицині використовуються коріння шипшини як засіб, що поліпшує травлення, і противоглистне. У тибетській медицині використовуються плоди для лікування туберкульозу легенів, неврастенії, атеросклерозу.

Пелюстки квіток шипшини коричної при жуванні або у вигляді варення використовують при аритміях для зміцнення м’яза серця. Настояні ніжні пелюстки шипшини дають рожеву ароматичну воду, популярну в косметології. Масло шипшини - препарат рослинного походження, дія якого зумовлена комплексом вітамінів, що містяться в плодах (С, групи В, Е, Р, каротин). Має загальнозміцнюючу дію, посилює регенерацію тканин і синтез гормонів, зменшує проникність судин, приймає участь у вуглеводному та мінеральному обміні, має протизапальні властивості. Володіє імуностимулюючими властивостями щодо гуморального і клітинного імунітету.

Плоди шипшини застосовують у вигляді настою, сиропу, екстракту, порошку, при лікуванні захворювань, що викликаються недоліком в організмі аскорбінової кислоти (вітаміну С) і деяких інших вітамінів. Плоди шипшини корисні хворим на цукровий діабет для активізації фізичної, розумової працездатності, зняття втоми.

При онкологічних захворюваннях необхідно вживати у великих кількостях вітамін С, і знову рятівну дію на організм надає шипшина. Корисно пити відвар і компот з її плодів.

Напар листя шипшини покращує моторну функцію шлунку, а відвар коренів вживають як в’яжучий і зміцнюючий засіб при шлунково-кишкових захворюваннях, при нирково- та печінково-кам’яних хворобах.

Олія з насіння шипшини використовується як жовчогінний, сечогінний і протизапальний засіб.

У народній медицині відвар плодів шипшини особливо широко використовується як загальнозміцнюючий засіб при всіх важких захворюваннях і пораненнях, при каменях у печінці, сечокам’яній хворобі, при виразці шлунку і дванадцятипалої кишки, при гастритах, колітах, недокрів’ї, малярії, гінекологічних хворобах.

Печінка буде здоровіше, якщо кілька разів на рік місячними курсами пити відвар з плодів шипшини.

Будьте здорові і хай завжди у вас будуть вдома цілющі плоди шипшини!

01.12.2011



Рівне-Ракурс №10 від 01.12.2011p. 
На головну сторінку