Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №529 від 01.12.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Сповідь на задану тему

Державній власності – ефективне управління

Державній власності – ефективне управління

Володимир ІВАНОВ: “Коли людина працює творчо, професійно і зацікавлена в кінцевому результаті, це приносить користь усьому суспільству”

Відомий американський профспілковий діяч Семюел Гомперс (1850-1924) вважав, що найгірший злочин проти трудящих - коли компанія перестає отримувати прибуток. “А якщо компанія має державну частку власності, - додає начальник Регіонального відділення Фонду державного майна України по Рівненській області Володимир ІВАНОВ (на фото), - то це подвійний злочин: і проти держави, і проти народу”. У минулому успішний бізнесмен, депутат Березнівської районної ради та голова Березнівської райдержадміністрації у 2006-2010 роках, а з липня 2010-го - керівник РВ ФДМУ, Володимир Кузьмич захистив кандидатську дисертацію на тему “Управління платоспроможністю промислових підприємств” і здобув науковий ступінь кандидата економічних наук. Та на цьому не зупинився: є слухачем Національної академії державного управління при Президентові України. За значний особистий внесок

у соціально-економічний розвиток Української держави нагороджений орденом Данила Галицького.

“Знаємо, як працювати в умовах ринкової конкуренції”

- Володимире Кузьмичу, чи посприяв Ваш попередній життєвий та професійний досвід Вашому успішному старту в цьому кабінеті на новій посаді?

- Кожна людина має свій досвід - життєвий і професійний. Мені пощастило набути його в різних сферах. Я починав свій трудовий шлях у виробничих колективах ще у 1986 році. Коли Україна стала незалежною державою і почала формуватися ринкова економіка, зрозумівши, що це цікаво, і я повинен це спробувати, започаткував власний бізнес. Відверто кажучи, працювати було досить непросто, бо не всі люди правильно сприймали перші пагони розвитку ділової ініціативи. Але труднощі тільки загартовували. Хто займався бізнесом, той знає, як працювати (а точніше, виживати) в умовах ринкової конкуренції. Я задоволений тим, що спробував себе у бізнесі, і тим, що мені дечого вдалося досягти на цьому поприщі.

Звичайно, коли людина працює творчо, професійно і зацікавлена в кінцевому результаті, це приносить користь усьому суспільству, за умови, що бюрократична машина влади по-справжньому сприяє підприємцям розвиватись у повній мірі. Варто відзначити, що нині держава звертає більше уваги на вдосконалення відносин влади з бізнесом, зокрема, в плані надання адміністративних послуг, послуг дозвільних центрів, консультативних послуг тощо. Але ще за кілька років до цих позитивних змін, працюючи на посаді голови Березнівської райдержадміністрації, я з розумінням і повагою ставився до людей, що взяли на себе велику відповідальність самостійно заробляти на себе та свої сім’ї. Завжди намагався їм допомогти у вирішенні конкретних питань. Ми проводили в районі інвентаризацію земель як сільськогосподарського призначення, так і не сільськогосподарського. Особливу увагу звертали на депресивні села, де є досить значна кількість вільних робочих рук. Намагалися саме в тих місцях винайти можливість для розвитку великотоварного аграрного виробництва.

“Державне майно, перш за все, не повинно руйнуватися”

- Вам цікаво керувати регіональною структурою ФДМУ?

- Ця робота досить цікава та відповідальна. Адже Регіональному відділенню Фонду державного майна держава довірила, як установі, управляти своїм майном у Рівненській області. Це і відповідні корпоратизовані підприємства, де є державні частки, і контроль за проданими державними пакетами акцій, і ефективне використання сільськогосподарських земель, і запобігання їх розкраданню, і приватизація. Сьогодні є дуже багато об’єктів - інвестиційно привабливих і непривабливих. Звісно, більше непривабливих, але це - державне майно, яке, перш за все, не повинно руйнуватися. Тож потрібно докласти великих зусиль, аби знайти покупця (або орендаря) і продати йому (чи здати в оренду) держмайно, забезпечивши при цьому відповідні надходження до бюджету. Нам це вдається, тому що у відділенні працюють високопрофесійні фахівці.

На нас також покладено контроль за договорами оренди державного майна - а таких договорів в області 425. До речі, цьогоріч за підсумками 10 місяців уже виконано річне завдання з надходження орендної плати за державне майно. Ми вже практично втричі перевиконали план надходжень від приватизації об’єктів. Уже зараз готуємо до приватизації понад 30 об’єктів. І, звичайно, наш біль - житло, що перебуває в державній власності. Його необхідно підготувати спільно з балансоутримувачами і передати в комунальну власність. Нещодавно, 8 вересня, був прийнятий закон щодо забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків. Ми знаємо, в якому вони стані, як там живуть люди. Для нас головне - забезпечити цим громадянам право на приватизацію свого житла, яке їм гарантує 47-стаття Конституції України. Тож велика і серйозна робота ведеться відділенням саме в цьому напрямку.

Торік Регіональне відділення ФДМУ передало в комунальну власність 98 об’єктів житла, в тому числі й гуртожитки. У нинішньому році ця робота продовжується. Станом на 1 листопада було передано більше 30 об’єктів. Ми з розумінням ставимося до того, що органи місцевого самоврядування сьогодні ще не готові утримувати будинки або привести їх у такий вигляд, якого потребують і хочуть люди. Але ми знаходимо з місцевою владою порозуміння, а там, де його не вдається досягти, проводимо претензійно-позовну роботу і таким чином забезпечуємо виконання закону.

- Цьогоріч у серпні місцеві засоби масової інформації повідомили про те, що за результатами ініційованої СБУ перевірки спільно з новим правлінням ВАТ “Рівненський завод тракторних агрегатів”, Фондом державного майна України та органами прокуратури в судовому порядку повернуто до державного сектору економіки незаконно відчужене майно та майнові права цього підприємства, а саме 36,71% акцій на суму понад 6 мільйонів гривень. Що Ви можете сказати з цього приводу?

- Встановлено, що у 2002 році “РЗТА” було придбано однією із приватних структур на неконкурентних засадах з порушенням положень “Державної програми приватизації”. Історія проста і досить банальна, подібні відбувалися на багатьох підприємствах у період масової приватизації, коли забезпечити дотримання законодавства - скажімо, щодо відчуження державних часток і продажу державного майна - було неможливо, оскільки відповідні органи просто не встигали за цим слідкувати. На сьогодні Фонду держмайна поставлено завдання повернути незаконно приватизоване майно “РЗТА” у державну власність і забезпечити ефективне управління ним. Я добре знаю тих людей, які безпосередньо займаються цією проблемою - як на рівні Рівного, так і на столичному. Це - високоморальні та дуже компетентні фахівці, обізнані з усіма правовими аспектами приватизаційних процесів, що дуже важливо, оскільки захистити інтереси держави можна тільки в судовому порядку.

“За 20 років завдання ФДМУ не втратили актуальності”

- Якими бачите перспективи роботи відділення наступного року?

- У нас є над чим працювати, адже станом на 1 липня 2011 року на Рівненщині у державній власності залишилось 910 одиниць державного майна у 135 відкритих акціонерних товариствах. Ми повинні подбати про його ефективне використання. Хотів би також нагадати, що в серпні 2012 року ми відзначатимемо 20-річчя заснування Регіонального відділення Фонду державного майна України по Рівненській області. Я був на урочистостях з нагоди 20-річчя Фонду, тож пригадую, що його голова Олександр Рябченко говорив у своєму виступі, що ФДМУ пророкували коротке життя. Тобто, масова приватизація пройде за три-п’ять, хай десять років - і його функції будуть вичерпані. Але, як бачимо, за 20 років завдання ФДМУ не втратили актуальності. Ми ведемо велику і корисну для держави й народу діяльність, спрямовану на ефективне управління державним майном, подальшу його приватизацію, контроль за договорами купівлі-продажу та за використанням земель.

- Ви відчуваєте реальний внесок Регіонального відділення Фонду держмайна України у збільшення інвестиційної привабливості Рівненщини?

- Знаєте, я можу говорити тільки за той період, протягом якого працюю начальником відділення, й оцінювати роботу тих підприємств, де ми сьогодні контролюємо роботу їх інвесторів, які, відповідно, викупили це майно або його частку. Звісно, говорити однозначно про якісь там дуже великі досягнення не можна. Але мені приємно відзначити те, що у ВАТ “Рівнесільмаш” відкриється та запрацює з нового року виробництво меблів. Звичайно, як і в будь-якій сфері, на підприємство приходять інвестори, викуповують його майно нібито з добрими намірами, беручи на себе відповідні зобов’язання, а згодом дещо виконують, а часом не вкладають обіцяних інвестицій, внаслідок чого немає результату - виробництва валового продукту.

Не все гаразд у ВАТ “Рівненський радіотехнічний завод”. Інвестиції в модернізацію та оновлення виробництва вкладались у не повному обсязі, що не відповідало зобов’язанням інвестора. Одним словом, хотіли як краще, а вийшло як завжди. Хоча на ситуацію, що склалася на заводі, вплинула, звичайно, й економічна криза. Те саме можна сказати про незавершене будівництво цеху крейди в селі Мильча Дубенського району. У 2008 році цей об’єкт був приватизований фізичною особою шляхом викупу. Нині тут зафіксовано повне невиконання новим власником умов угоди купівлі-продажу. Ми були змушені звернутися до суду з позовом про її розірвання. До нас та Дубенської райдержадміністрації звернувся новий інвестор, який має ліцензію на добування природних покладів крейди саме в цьому населеному пункті. За підтримки райдержадміністрації проблема буде вирішена.

Загалом, звичайно, не без деяких огріхів нами досягнуті певні позитивні результати. Для того, щоб вони були більш вагомими, треба добросовісно, якісно і без окозамилювання працювати всім - як інвесторам, так і колективу Регіонального відділення Фонду держмайна України.

Володимир ІВАНОВ: “Розповідати про роботу Регіонального відділення Фонду держмайна України можна довго, але хочу, передовсім, зазначити, що ця робота відповідальна, цікава і корисна для вдосконалення моїх професійних знань та чіткого розуміння законів, що стосуються управління державним майном”.

01.12.2011Спілкувався Олександр ОЛЬХОВИК



Рівне-Ракурс №10 від 01.12.2011p. 
На головну сторінку