Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №530 від 08.12.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Зміцнюй свій організм!

Зміцнюй свій організм!

Чому взимку хтось годинами може гуляти на свіжому, морозному повітрі і після цього відчувати себе чудово, а комусь достатньо посидіти декілька хвилин на холодній лавці і застудитися? Виявляється, вся справа в імунітеті! Щоб у холодну пору року залишатися у формі, зміни свій раціон. Правильне харчування підвищить опірність організму до хвороб.

1. Вітамін А вбереже від вірусів. Цей вітамін необхідний для здоров’я шкіри, очей і слизових оболонок. А ще він бере участь у регуляції гормонів, захищає печінку і підвищує опірність організму до вірусних інфекцій. Тому зимою важливо отримувати його в достатній кількості.

Добова норма - 1 мг.

Джерело: овочі зеленого і жовтого кольору, бобові, персики, абрикоси, печінка, яєчний жовток.

2. Вітамін В1 дарує гарний настрій. Цей вітамін покращує розумові здібності, оптимізує роботу головного мозку, регулює вуглеводний баланс, знижує потребу в інсуліні і посилює його дію, попереджує розвиток атеросклерозу.

Добова норма - 2-3 мг.

Джерело: хліб із цільного зерна, броколі, бобові, родзинки, чорнослив, м’ясо, риба.

3. Вітамін Е надійно захищає клітини. Інша назва - токоферол. Він захищає клітини від дії вільних радикалів, впливає на білковий і жировий обмін, покращує циркуляцію крові, необхідний для регенерації тканин.

Добова норма - 8-15 мг.

Джерело: олія, горіхи, злакові, яйця, зелені листові овочі.

4. Цинк активує ферменти, позаяк бере участь у багатьох ферментативних процесах, необхідний для синтезу білка, забезпечує швидше загоювання ран. А ще він сприяє виробленню деяких гормонів, активно бере участь у роботі щитовидної та статевих залоз. Недостатня кількість цинку послаблює імунітет і знижує опірність організму до інфекцій. Зимою обов’язково їжте продукти, що містять цей корисний мікроелемент.

Добова норма - 12 мг.

Джерело: мідії, насіння кунжуту та гарбуза, арахіс, мигдаль, зелень, яловичина, сир, бобові, пророщена пшениця.

5. Вітамін С допомагає зміцнити імунітет. Один із самих сильних антиоксидантів. Вітамін С також сприяє відновленню після перенесених захворювань. А ще він бере участь в обміні вуглеводів та захищає від стресів.

Добова норма - 60 мг.

Джерело: цитрусові, чорна смородина, шипшина, обліпиха, картопля.

6. Вітамін D зміцнює кісткову тканину. На вулицях слизько - можна легко впасти. Захистити кістки від переломів допоможе вітамін D. Виходьте частіше на сонечко, а якщо погода несприятлива - почніть відвідувати солярій.

Добова норма - 5 -10 мг.

Джерело: риба, морепродукти.

7. Вітамін В2 прискорює обмін речовин. Вітамін В2 (рибофлавін) стимулює обмінні процеси в організмі, попереджує захворювання шкіри і підтримує хороший зір.

Добова норма - 2,5 мг.

Джерело: зелені листові овочі (особливо броколі і шпинат), молоко, сир, йогурти, м’ясо, печінка, риба.

8. Селен допомагає боротися із запаленнями. Селен є сильним антиоксидантом. Він здатний захистити людину від вірусних захворювань, в тому числі від гепатиту, герпесу та ін. Для зниження дисфункцій щитовидної залози також потрібний селен.

Добова норма - 0,08-0,15 мг.

Джерело: гриби гливи, білий гриб, часник, м’ясо, морепродукти, печінка, зернові, яйця, горіхи.

9. Залізо попереджує розвиток анемії. Залізо входить до складу гемоглобіну. Головна його мета - участь у живленні всіх органів і тканин організму, в тому числі й серця. Нестача заліза сприяє розвитку анемії. Зимою анемія найбільш небезпечна, оскільки цей стан різко знижує опірність організму до інфекцій.

Добова норма - близько 10 мг.

Джерело: червоне м’ясо, печінка, гриби, бобові, зелені овочі, помідори, гречка, яблука, гранат.

Переохолодження і ослаблення імунітету сприяє розвитку хвороб. Тому зміцнюйте імунну систему. У зимову пору небезпечний не стільки холод, скільки перепад температур, особливо в умовах підвищеної вологості. Тому поряд з правильним харчуванням, не варто забувати про загартовування, які допомагають підвищувати опірність орга-нізму.

08.12.2011Галина КАШПЕР



Рівне-Ракурс №10 від 08.12.2011p. 
На головну сторінку