Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №236 від 20.04.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Духовність

Зазирніть у себе сповіддю

Зазирніть у себе сповіддю

»Повернути всі гріховні вчинки неможливо! Але розкаятися і не повторювати їх можна!» - переконане священство

Поганий настрій, роздратованість, химерні відчуття, пригніченість... Усі ці внутрішні стани добре знайомі кожній людині. Психологія не має одностайної думки, щоб пояснити перепади настрою, стану душі. Релігія ж стверджує, що їх причина криється в людській природі, в її гріховній занедбаності. Гріх - хвороба душі, він посилюється і множиться щосекунди. Якщо людина починає з ним боротися, його ріст призупиняться до того часу, допоки вона знову не починає грішити. Тоді гріх починає міцніти і розростатися з новою силою. Людська боротьба з гріхом - це боротьба за спасіння. У ній на допомогу християнину приходить сповідь.

Поганий настрій, роздратованість, химерні відчуття, пригніченість… Усі ці внутрішні стани добре знайомі кожній людині. Психологія не має одностайної думки, щоб пояснити перепади настрою, стану душі. Релігія ж стверджує, що їх причина криється в людській природі, в її гріховній занедбаності. Гріх - хвороба душі, він посилюється і множиться щосекунди. Якщо людина починає з ним боротися, його ріст призупиняться до того часу, допоки вона знову не починає грішити. Тоді гріх починає міцніти і розростатися з новою силою. Людська боротьба з гріхом - це боротьба за спасіння. У ній на допомогу християнину приходить сповідь.

Навіщо потрібне покаяння і сповідь? Власне, що таке сповідь? На ці та інші запитання журналісту “РР” відповів настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці, що в селі Бережки Дубровицького району, отець Василь.

- Що таке сповідь і наскільки часто потрібно сповідатися?

- Таїнство сповіді - відвертість душі і серця людини Богу через духівника. Вона має два етапи: підготовка і саме Таїнство Сповіді, яке завершується прийняттям Святого Тіла і Крові Христової.

Якби людина на мить уявила собі, що вона не миється впродовж багатьох років? На що було б схоже її тіло? Ось подібно до цього можна уявити стан душі, яка не сповідала Господу своїх гріхів і не розкаялася в них. Тому, як тіло своє ми обмиваємо від бруду, так і душу свою ми маємо обмивати слізьми покаяння хоча б декілька разів на рік.

Церковним уставом зазначено приходити до сповіді під час кожного посту, тобто чотири рази на рік, але не рідше одного разу. А взагалі, це більше залежить від духовного стану людини, її потреби в цьому.

- Як же правильно підготуватися до сповіді? Адже з сучасними темпами життя досить важко утриматися від щоденних спокус і дотримуватися суворих рекомендацій.

- Перед самим Таїнством Сповіді людині необхідно заглянути всередину своєї душі і серця, де таїться незчисленна кількість гріхів. Найкраще це можна зробити, давши вичерпну відповідь на десять Божих Заповідей.

Щодо тілесного, то необхідно перед сповіддю тиждень постити, аби достойно прийняти Дар Крові і Тіла Христового. Якщо хтось за станом здоров’я не в змозі притримуватися посту, то слід утриматися від скоромної їжі хоча б два-три дні перед сповіддю та причастям. У день прийняття причастя не дозволено щось споживати.

- Чи знаєте ви про якісь неординарні випадки сповіді?

...Одного разу до священика прийшла сповідатися парафіянка і розповіла про свої гріхи. Отець дав їй таку настанову: купити курку, зарізати її і пройти вулицями міста, обскубуючи, на ходу викидати по пір’їні. Коли закінчить - прийти знову. Жінка виконала дане їй послушання, і коли повернулася, священик сказав: “А тепер піди, збери все пір’я назад у кошик”. Вона з гіркотою сказала, що це неможливо. “Так само неможливо повернути всі ті гріховні вчинки, але розкаятися і не повторювати їх можна”, - відповів духівник.

- А напередодні Пасхи є якась особлива сповідь?

- Ніяких особливостей не існує. Але в деяких людей є така традиція, що вони ретельно готуються і весь Страсний Тиждень відвідують богослужіння. Творять милостиню, щоб Господь прийняв їх піст для спасіння душі і очищення від гріхів. Поївши пісної їжі у четвер, чекають до Світлого Хрестового Воскресіння, нічого не ївши, сповідаються перед всенічною і причащаються на Пасху. Але це не є правилом, яке поширюється на всіх.

- Як поводитися під час прийняття Святих Христових Тайн?

- Причастя - це дар Божий, в якому людина, якщо вона дійсно щиро розкаялася, поєднує себе з Господом, і їй прощаються всі розкаяні гріхи. Євангеліє зазначає “Якщо не будете їсти Плоті Сина Людського і пити Крові Його, то не будете мати в собі життя” (Ін. 6.53).

Скільки б ми не готувалися до прийняття Святих Христових Тайн - ми все одно не будемо досконалими. Але це не означає, що ми не повинні належно поводитися у Храмі Божому, а особливо перед Святою чашею. Щоб не сталося чогось непоправного, слід пам’ятати, що:

1) перед чашею потрібно зробити уклін, але завчасно, не заважаючи іншим;

2) коли відкриваються Царські врата, треба перехреститися і, склавши руки хрестоподібно, приступати до Причастя;

3) жінкам бажано не фарбуватися, не вдягати біжутерії, а особливо золотих прикрас, кулонів, знаків зодіаку;

4) на собі обов’язково мати натільний хрестик;

5) підійшовши до чаші, чітко назвати своє ім’я, дане при хрещенні, і прийняти святі дари;

6) якщо причащають з декількох чаш, то причастя приймати тільки з однієї, бо причащатися в один день двічі - смертний гріх;

7) у день причастя не прийнято робити коліноприклонних рухів, тобто ставати на коліна;

8) провести день після причастя в молитві, читанні Святого Письма, роблячи добрі справи.

- Через кілька днів Світле Хрестове Воскресіння. Розкажіть про історію свята.

- Воскресіння Христове (Пасха) від єврейського слова (песах) - велике юдейське свято, установлене в пам’ять чудесного звільнення євреїв від єгипетського рабства. Найбільше християнське свято, звільнення усього світу від рабства гріха і неволі диявола. Це є свято із свят, торжество із торжеств, знамення перемоги над гріхом і смертю, початок буття світу, викупленого та освяченого Господом Ісусом Христом. День, в який завершився наш перехід від смерті до життя, від землі до неба. Христос Воскрес - і для всієї світобудови почалася справжня весна, світлий і радісний ранок нового життя.

Колись сповідалися привселюдно

У древній церкві сповідь звершувалася не так, як нині. Тоді християни причащалися і сповідалися кожної неділі. Але в деяких випадках це було необов’язково.

До сповіді приходили за необхідністю, іноді - у випадку серйозних гріхів: святотатство, вбивство, блуд, кровозмішування, образа Величності та виготовлення фальшивих монет. Така сповідь звершувалася голосно у присутності духівника і парафіян. Встановлювався і термін публічного покарання, який тривав досить довго.

У грецькій Православній церкві сповідалися не перед кожним причастям. Сповідь проходила у визначений духівником час у сповідальні. Деякі священики за браком часу звершували загальну сповідь, у якій брало участь декілька тисяч людей.

Зараз сповідь здійснюється дещо інакше - не привселюдно, а через духівника. Але в яких би умовах вона не проходила, необхідно пам’ятати, що це велике таїнство, яке потребує надзвичайно серйозного ставлення.

Перед самим таїнством сповіді людині необхідно заглянути всередину своєї душі і серця, де таїться незчисленна кількість гріхів. Найкраще це можна зробити, давши вичерпну відповідь на десять Божих Заповідей.

Як тіло своє ми обмиваємо від бруду, так і душу свою ми маємо обмивати слізьми покаяння хоча б декілька разів на рік.

20.04.2006Галина СИНЯК



Рівне-Ракурс №10 від 20.04.2006p. 
На головну сторінку