Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №534 від 05.01.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Смачно і корисно

Проти інсульту допоможе… банан

Складно уявити, що не так давно банан був дефіцитним продуктом, а скуштувати солодкий фрукт вдавалося далеко не кожному. Смішно й подумати, з яким здивуванням дивилися ми на зелені фрукти під назвою “банани”, які зовсім ще були непридатні до вживання, а повинні були полежати вдома чи на прилавку (складі) магазину, поки не набудуть насиченого жовтого кольору.

Сьогодні смак банана знайомий дітям з самого дитинства, а для багатьох мам є справжнім порятунком, коли дитина, яка нещодавно плакала, заспокоюється, із задоволенням насолоджуючись цим смачним фруктом.

Існує величезна кількість страв, рецепт приготування яких включає банани, а ще вони часто входять у меню спеціальних дієт, хоча, варто зазначити, що банан досить калорійний фрукт.

Також винахідливі жінки вже давненько помітили корисні властивості банана не тільки від вживання всередину, а й активно використовують його, щоб: звузити пори, розгладити зморшки, зняти набряклість з повік, пом’якшити шкіру.

Відома властивість банана підвищувати настрій має цілком логічне пояснення, цей фрукт містить так звані гормони радості - ендорфіни, до того ж вміст серотоніну також стимулює позитивну реакцію організму. Тому боротися з пригніченим настроєм можна дуже смачним способом - з’їсти банан. До того ж він просто незамінний для людей, що займаються фізичними навантаженнями. Фосфор, калій, кальцій - у великій кількості містяться в бананах, відмінно всмоктується кишечником, швидко і легко розповсюджуються всім організмом.

Сучасна людина щодня витрачає величезну кількість енергії, при цьому розумова активність часом просто зашкалює, саме банан, як ніщо інше швидко поповнює нестачу енергії і сприяє поліпшенню розумової працездатності.

Вміст вітамінів різних груп дозволяє цьому фрукту сприятливо впливати на роботу мозку, серця, печінки, укріплює волосся, зуби, нігті, а також завдяки великому вмісту вітаміну С, банани рекомендують вживати для профілактики і лікування простудних захворювань.

Досить включити у свій звичний раціон харчування банан, і вже можна сміливо сподіватися, що багато проблем зі здоров’ям обійдуть. Вже давно лікарі помітили, що при проблемах шлунково-кишкового тракту, а також гастритах і навіть виразкових хворобах, настає значне поліпшення за систематичного вживання бананів.

Такий ненависний для жінок ПМС можна побороти, якщо з’їсти смачний соковитий банан, таким же способом можна боротися і з депресією. Для тих, хто страждає анемією, також рекомендується вживати банани, адже вони містять залізо і стимулюють виробництво у крові гемоглобіну. Кров’яний тиск, запори, печія, занепад сил, стреси - це далеко не повний перелік проблем, з якими допомагає впоратися цей смачний фрукт.

До речі, помічено, що банани допомагають людям покинути курити і впоратися з нікотиновою залежністю.

Єдине застереження: не рекомендується вживати банани при цукровому діабеті, а також людям з підвищеним згортанням крові. Це пояснюється тим, що банан сприяє виведенню зайвої рідини з організму.

Ще одне відкриття у галузі профілактики інсульту. Вживання трьох бананів на день може істотно зменшити ризик інсульту, як з’ясували вчені. З’їдайте один банан на сніданок, один на обід і один на вечерю, щоб забезпечити ваш організм достатньою кількістю калію. Це допоможе знизити ризик утворення згустків у крові та інсультів, що розвиваються на їх тлі, на 21%.

05.01.2012



Рівне-Ракурс №10 від 05.01.2012p. 
На головну сторінку