Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №534 від 05.01.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Важлива інформація

Як виконується рішення суду про виплату доплат до пенсії дітям війни?

Останнім часом до центрів права РОГО “Комітет виборців України” досить часто звертаються по консультації пенсіонери, які мають статус “дитина війни”. Їх цікавить, як має виконуватися рішення суду про виплату їм доплат до пенсії. Тому детальніше про цю процедуру розповідає керівник центру права Рівненського КВУ Микола Глотов.

Чинне законодавство, зокрема, п.2 ч.1 ст.183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, передбачає, що справи щодо виплат доплат до пенсії дітям війни суди мають розглядати в порядку скороченого провадження. А відповідні постанови судів, винесені в такому порядку, підлягають негайному виконанню незалежно від їх апеляційного оскарження.

Тобто, якщо пенсіонер отримав у суді постанову про виплату йому доплати до пенсії як “дитині війни” і в ній вказано, що постанова винесена в порядку скороченого провадження, то громадянин повинен ще в цьому ж суді отримати виконавчий лист. Для цього до суду треба написати заяву про видачу виконавчого листа.

Отримавши виконавчий лист, пенсіонер повинен написати і подати до органу Державної виконавчої служби (ДВС) за місцезнаходженням боржника відповідну заяву про примусове виконання рішення, додавши до неї оригінал виданого судом виконавчого листа. Таку заяву варто писати в двох примірниках (один лишається у виконавчій службі, а на іншому працівник, який прийняв заяву, має поставити відмітку про прийняття, і він залишається в пенсіонера як доказ подачі документів).

З моменту отримання відділом Державної виконавчої служби заяви про примусове виконання рішення з доданим до неї виконавчим листом державний виконавець впродовж трьох робочих днів виносить постанову про відкриття виконавчого провадження, копію якої направляє і пенсіонеру, котрий подав заяву про примусове виконання рішення, і боржнику - управлінню Пенсійного фонду.

Якщо ж людині, яка подала вищевказані документи про примусове виконання рішення до органу Державної виконавчої служби не надходило постанови про відкриття виконавчого провадження, то приблизно через півтора-два тижні після подачі документів у такому випадку варто звернутися до відділу ДВС, у який ви подали заяву і виконавчий лист з тим, щоб вам надали копію такої постанови.

Згідно зі ст.30 Закону України “Про виконавче провадження” державний виконавець зобов’язаний провести виконавчі дії з виконання рішення протягом шести місяців з дня винесення постанови про відкриття виконавчого провадження (така дата винесення вказана у самій постанові).

Слід зазначити, що пенсіонер (стягувач), за заявою якого відкрито виконавче провадження, відповідно до ст.12 Закону “Про виконавче провадження” має повне право ознайомлюватися з матеріалами виконавчого провадження, робити з них виписки, знімати копії, заявляти відводи у випадках, передбачених цим Законом, оскаржувати рішення, дії або бездіяльність державного виконавця з питань виконавчого провадження.

Тобто, ви вправі переглянути матеріали виконавчого провадження, написавши і подавши щодо цього державному виконавцю відповідну заяву. І коли в результаті ознайомлення виявиться, що державний виконавець нічого не зробив для примусового виконання судового рішення, маєте право оскаржити його бездіяльність до його керівництва або в суд. Вирішуючи питання, скаржитися чи ні на державного виконавця і чи є для цього підстави, ліпше спочатку порадитися з кваліфікованим юристом.

05.01.2012



Рівне-Ракурс №10 від 05.01.2012p. 
На головну сторінку