Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №534 від 05.01.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#У холодильнику

Що робити з рештою?

Що робити з рештою?

Новорічна і різдвяна вечері вже позаду - а у холодильнику залишилися ще невикористані продукти? Не поспішайте викидати. Їх ще можна відродити, але робити це треба вміло, тоді страви будуть апетитними і смачними.

Холодну відварну КАРТОПЛЮ можна не тільки обсмажити, як роблять майже всі, але і приготувати з неї пюре. Для цього залийте картоплю невеликою кількістю окропу, закрийте каструлю кришкою і прогрійте на вогні протягом 3-5 хвилин. Потім розімніть картоплю або протріть через сито. Додайте трохи гарячого молока, все ретельно вимісіть, заправте вершковим маслом.

БУДЬ-ЯКІ ХОЛОДНІ ОВОЧІ дуже просто перетворити на нову страву, якщо залити їх томатним або сметанним соусом, згасити 10-12 хвилин, а при подачі на стіл посипати зеленню.

З КАШ можна приготувати різноманітні запіканки і пудинги. У холодну кашу додайте вимитий ізюм, півсклянки молока і збите з цукром яйце. Масу ретельно перемішайте, викладіть на змащену маслом сковороду і запечіть у духовці або ж викладіть у форму і варіть на пару. Готову страву полийте варенням.

МАКАРОНИ можуть бути знову смачною, гарною стравою. Для цього дрібно нарізані моркву і цибулю треба спасерувати на олії, додати до них томатну пасту, змішати з холодними макаронами, викласти їх на сковорідку з олією і розігріти протягом 10-12 хвилин. А можна макарони “оновити” по-іншому: укласти їх на змащену жиром сковороду, залити сумішшю з одного яйця, солі, половини склянки холодного молока, посипати тертим сиром і запекти в духовці до золотистого кольору.

КИСЛЕ МОЛОКО не тільки кладуть у тісто, замішують на ньому оладки або млинці. Мало хто знає, що з кислого молока можна отримати повноцінний молочний білок і готувати з нього різні дуже корисні і смачні страви.

Для цього кисле молоко нагрійте в каструлі на маленькому вогні до того моменту, коли з’явиться білий щільний згусток (білок) і світлозеленкувата сироватка. Потім каструлю з вмістом швидко охолодіть, після чого білок відкиньте на складену вчетверо марлю і дайте стекти сироватці протягом 1-2 годин. Отриманий напівфабрикат - молочний білок - має приємний смак і запах. Страви приготовлені з нього особливо корисні тим, кому треба підвищити частку білка в раціоні, наприклад, при недокрів’ї або після перенесеної інфекції.

Треба використовувати і сироватку - прекрасний харчовий продукт. Вона містить мінеральні солі, молочний цукор. Крім того, сироватка діє як послаблюючий засіб і рекомендується страждаючим запорами.

МОЛОЧНИЙ БІЛОК чудово поєднується з найрізноманітнішими продуктами і стравами. Дуже гарний він у суміші з припущеною морквою, картопляним пюре, кашею. З’єднайте молочний білок з будь-якою з названих страв, додайте сире яйце, цукор, сіль, укладіть масу на змащену маслом сковороду і запечіть у духовці. Через 15-20 хвилин у вас на столі - свіжоприготована апетитна запіканка. Цю масу можна сформувати у вигляді котлет або биточків.

Молочний білок у суміші з рибним фаршем дає прекрасний дієтичний продукт - беліп, який треба включати в раціон хворих на атеросклероз, виразкову хворобу.

Кілька рецептів приготування страв з молочним білком і сироваткою.

ВАРЕНИКИ ЛЕДАЧІ

200-300 грамів молочного білка з’єднайте зі столовою ложкою манної крупи, яйцем, чайною ложкою цукру, дрібкою солі. Все ретельно перемішати, розкотити пласт товщиною 1-1,5 сантиметра, розрізати на шматочки у вигляді ромбів, прямокутників та відварити в підсоленій воді. Подайте з маслом, сметаною.

БЕЛІП

200-300 грамів молочного білка змішайте з такою ж кількістю рибного фаршу (риба будь-яка), з 100-150 грамами білого хліба, попередньо замоченого у воді і віджатого, пропустіть через м’ясорубку. Можна додати ріпчасту цибулю, спасеровану на рослинній олії, посоліть. З готового фаршу сформуйте котлети, підсмажте їх або зваріть на пару.

НАПІЙ ІЗ СИРОВАТКИ

На половину склянки охолодженої сироватки взяти столову ложку сметани, півсклянки томатного соку, щіпку цукру, трохи дрібно нарізаної зелені і добре збити.

Якщо є капустяний розсіл, напій можна приготувати так: збити половину склянки сироватки, половину склянки капустяного розсолу, щіпку цукру, трохи зелені.

Смакуйте на здоров’я!

05.01.2012



Рівне-Ракурс №10 від 05.01.2012p. 
На головну сторінку