Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №536 від 19.01.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Медична консультація

Меню для чоловіків

Меню для чоловіків

Закінчилася найситніша пора року. І харчування в цьому відіграє головну роль. Чи може чоловік прожити без м’яса, адже йому потрібен вітамін “Ц” - м’ясЦе, сальЦе? Чи є в цьому жарті доля істини? І взагалі, чи є у сильної статі особливі потреби в харчуванні?

На щастя, багато важливих продуктів працюють на два фронти - верхній і нижній. Наприклад, є така речовина - лецитин. Він дуже важливий для чисто чоловічих якостей і, особливо для рухливості сперматозоїдів. Від його наявності в організмі залежить їх здатність запліднити яйцеклітину. А працюючи на другому фронті, лецитин ще і знижує холестерин в крові, покращує фізичну форму, нормалізує роботу печінки і попереджує її ожиріння. Останнє вкрай важливо - з надлишкового відкладення жирів у печінці починається низка чоловічих хвороб: діабет, гіпертонія, інфаркт і навіть деякі види раку.

А тепер найцікавіше. Досить багато лецитину міститься в одному з чоловічих вітамінів “Ц” - “сальце”, який не тільки розщеплює “поганий” холестерин, але і зміцнює оболонки судин. Окрім того, сало містить вітамін F, який також зміцнює судини і є профілактикою атеросклерозу, а ще велику кількість селену - антиоксиданта, який попереджує утворення ракових клітин і підвищує потенцію. Це найкращий жовчогінний продукт, тому людям старшим за 50 просто необхідно з’їдати вранці щоденно шматочок сала (20-30 грам - це корисно, більше - ні). Однак не забувайте компонувати його з цибулею, часником, огірками, квашеною капустою. Власне, так його їли в Україні завжди. Тільки не забувайте, що мова йде не про “вуджене” сало, а про свіжозасолене.

Більше лецитину міститься тільки в жовтках яєць і печінці. А значить ці продукти необхідно включати в чоловіче меню. Не обов’язково, щоб вони були там головними, але ігнорувати їх не можна.

Вітамін “м’ясЦе” теж потрібен. Тільки він повинен бути натуральним, а не напівфабрикатом, нашпигованим шкідливими трансгенними жирами і харчовою хімією, яка надає їм смак і колір. В ідеалі від такого м’яса слід відмовитися, як від цигарки. Відомо, що вегетаріанська дієта знижує статевий потяг. Може тому, чоловіки презирливо називають зелень, овочі і фрукти “травою”. Але всі ці продукти вкрай важливі для них. “Трава” нейтралізує негативні ефекти м’яса, тому ніколи не ігноруйте салат на обід і вечерю. З ним в організм потрапить маса вітамінів і інших біологічних активних речовин - антиоксидантів, харчових волокон, калій і магній. До того ж в ньому дуже мало калорій, немає шкідливих жирів і холестерину.

Завдяки цьому овочі, фрукти і ягоди захищають практично від всіх хронічних захворювань, включаючи гіпертонію, хвороби серця і багатьох пухлин.

Крім того, вони допомагають підтримувати організм в молодому стані, а масу тіла - в нормі. Для “тілесного низу” чоловікам важливі фолієва кислота, вітаміни В6 , В12, С, Е, цинк, селен і омега-3 жирні кислоти.

Ці речовини впливають на кількість і якість сперматозоїдів.

Щоб отримати достатньо цинку і селену, чоловікові потрібно їсти зерновий хліб із пророщених зерен і борошна грубого помолу. У борошні вищого ґатунку цих речовин немає. Раз в тиждень добре було б мати на столі креветки, краби, мідії і інші морепродукти, два рази в тиждень - рибу. Один раз вона обов’язково повинна бути жирною. І це не тільки сьомга, форель, але ще і скумбрія, сардини, палтус і навіть оселедці, кілька. З рибою організм отримає не тільки цинк і селен, але і найважливіші омега-3 кислоти. Схожі речовини є в грецьких і мигдальних горіхах, льняній олії, зелених листових овочах - численних салатах і капусті. Всі ці продукти намагайтесь включати в меню якомога частіше.

Насамкінець, про молоко. Півлітра молока в день на 62% скорочують ризик розвитку ожиріння печінки у чоловіків. Це науковий факт нещодавно доведений англійськими дослідниками.

19.01.2012Валентина КОПЕЛЬ, лікар-санолог ОЦЗ



Рівне-Ракурс №10 від 19.01.2012p. 
На головну сторінку