Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №536 від 19.01.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Перша допомога

Алкоголь виводить молоко

Алкогольні отруєння посідають основне місце серед побутових отруєнь. Будь-яка доза алкоголю, навіть така, що не викликає сп’яніння (починаючи з концентрації 1-10 мкг на мл крові), завдає шкоди організму людини.

Упродовж 2011 року в Рівному було зареєстровано 108 отруєнь алкоголем, з них - 3 дітей.

Під час отруєнь алкоголем середньої важкості виникає стан сп’яніння, який супроводжується порушенням нормальної діяльності нервової системи, що проявляється порушенням мови і рухів, відсутністю критичної оцінки. У більш тяжких випадках виникають загальне зниження функцій організму, байдужість до навколишнього, втрата больової чутливості, слухові та зорові галюцинації. Гостре тяжке отруєння супроводжується непритомністю, порушенням діяльності серцево-судинної і дихальної систем.

Серед отруєнь алкоголем значна частина припадає на отруєння напоями, виготовленими у домашніх умовах (самогон, пиво, брага). У таких напоях міститься велика кількість побічних продуктів бродіння, які можуть спричинити гостре отруєння і смерть. Також велика кількість випадків припадає на отруєння метиловим спиртом. Метанол - отруйна речовина. Він використовується як розчинник, для денатурації непитного спирту. Отруєння виникає внаслідок помилкового вживання його як алкогольного напою. Особливо часто бувають випадки отруєння, якщо люди вживають різні рідини, призначені для побутових потреб.

Початкова стадія отруєння метанолом схожа на алкогольне отруєння. Також небезпечне вдихання парів метанолу. Через 10-12 год. після отруєння виникають розширення зіниць, головний біль, запаморочення, зростаючий біль в очах, животі. Далі спостерігається порушення зору, втрата реакції зіниць на світло, послаблення серцевої діяльності. Якщо вчасно не надати допомогу, відбувається зупинка дихання і настає смерть. У разі легких отруєнь біль може не з’явитися, але через кілька годин порушується зір, а протягом 1-2 діб настає повна сліпота, що, як правило, не виліковується. Якщо вжито одну склянку метилового спирту, прихованого періоду майже немає. Смерть настає у найближчі дві години.

Коли виникли симптоми алкогольного отруєння, допомога полягає у видаленні спирту з організму. Для цього потрібно натискуванням пальцями на корінь язика штучно викликати блювання, дати випити велику кількість води чи молока і процес повторити. Необхідне також свіже повітря, вдихання нашатирного спирту і грілка до ніг. Під час гострого отруєння, що супроводжується непритомністю, потрібно стежити за тим, аби людина не задихнулася від блювотних мас (асфіксія), тому потерпілого треба вкладати так, щоб голова була повернута набік.

Пам’ятайте, що при тривалому прийомі спиртних напоїв розвивається хронічний алкоголізм.

19.01.2012



Рівне-Ракурс №10 від 19.01.2012p. 
На головну сторінку