Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №538 від 03.02.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Скандал

“Водний рекет”:  Університет кладе депозит, а студенти сплачують комуналку?

“Водний рекет”: Університет кладе депозит, а студенти сплачують комуналку?

Студенти Національного університету водного господарства та природокористування б’ють на сполох. За їх словами, за рахунок спудеїв адміністрація вузу намагається вирішити проблеми закладу, які виникли у зв’язку з величезними боргами за комуналку. Ціна питання - 500 гривень з кожного студента, тисяча - з викладача. Тож ми вирішили з’ясувати, що насправді відбувається у державному закладі.

Нещодавно серед студентів почала поширюватися інформація від викладацького складу університету та від органів студентського самоврядування про те, що вуз має багато боргів (за комунальні послуги), а в перспективі загальний борг може сягнути 13 мільйонів гривень. У зв’язку з цим адміністрація ВНЗ запропонувала студентам “допомогти”. Ті ж вважають це антиконституційним і побоюються, що можуть не лише не отримати стипендії в повному розмірі, але й перестати бути студентами.

Відтак у вузі стартувала студентська правозахисна кампанія “Безводник”, яка має на меті протидіяти беззаконню, яке вчиняє адміністрація НУВГП. За словами члена “Безводника” Олексія Сидорця, у рамках кампанії через соціальні мережі проводилося опитування студентів щодо даної проблеми. І хоча опитування не відображає думку всіх студентів, проте результати дослідження говорять самі за себе.

У 20% студентів вимагали заплатити “благодійний внесок” у розмірі 500 грн. 2,5% студентів чули погрози про відрахування, якщо вони не заплатять благодійний внесок. Близько 12% опитаних є платниками, але вони все ж чули про вимагання внесків у бюджетників. 6% висловились, що не хочуть у цьому брати участь, тому що “побоюються проблем”.

Голова профспілкового комітету Володимир Шлапак сам здивований ситуацією, яка склалася в університеті, адже вуз - державний, і студенти до його проблем не мають жодного відношення. Зі слів Володимира Євгеновича, на зустрічі органів студентського самоврядування проректор Григорій Сапсай звернуся до присутніх з проханням допомогти. Пояснюючи проблеми вузу недостатнім фінансуванням, наголосив, що наразі потрібно трохи більше мільйона гривень, аби розрахуватися з боргами і попросив студентів допомогти грошима. Звісно, у кого є така можливість. Того ж дня на старостатах оголосили, що студенти мають здати гроші.

На думку студента Сергія Зубриюка, у НУВГП справді виникли серйозні проблеми з фінансами й керівництво шукає шляхи їх вирішення, тому готове прийняти допомогу від студентів. “Проте деякі недобросовісні декани/деканати (не знаю, яких саме факультетів) вирішили, що це обов’язково має бути фінансова допомога, й повелися розмови про добровільні внески. Приблизно на 2-3 день після цього представників студентського самоврядування збирав проректор і прямо сказав, що ніхто не має права вимагати внесків й про будь-які вимагання одразу повідомляти в ректорат, попросив нас подумати і подати наші ідеї по вирішенню цих проблем.

Особисто скажу, що на моєму факультеті ніхто навіть не говорив про добровільні внески. Коротко про проблему: держава фінансує державний вуз фактично у двох напрямках - заробітна плата працівникам і стипендії студентам, проте стипендіальний фонд розрахований на те, що лише приблизно 75% бюджетників отримуватиме стипендію, а у НУВГП ця цифра становить 84-87%”.

А от коментар ректора “водника” перетворився на справжній анекдот: сьогодні він заперечує те, що говорив вчора, при тому, що кожне його слово фіксувала камера. Отож, коментуючи ситуацію відомому телеканалу “1+1”, Василь Гурін зазначив: “В усіх вузах завжди збирають, мінімум від 500, взяти “Острозьку академію” - до 1000”. На уточнюючі питання він запевнив, що “податок” збирають з усіх студентів. “І це нормальна схема”, - додав ректор. “Студент отримує 530 гривень - стипендію по мінімуму, то чому він не може брати участь у своєму оновленні”, - дивується ректор.

Наступного ж дня, під час прес-конференції Гурін заперечив кожне своє слово. При цьому на організований ним же захід він запізнився з поважної причини - до нього з перевіркою вже приїхала прокуратура. Можливо, тому ректор так раптово змінив тактику. Ба більше, він перевірив кожного представника ЗМІ, і коли виявив, що в залі знаходяться представники “Безводника”, вигнав їх геть за двері.

- У зв’язку з тим, що комунальні платежі підвищилися на 56%, у нашого університету склалася непроста ситуація, - говорив Василь Гурін. - Адже в університеті навчається 13,5 тисяч студентів і працює близько 2,5 тисяч працівників, яких потрібно забезпечувати належними комунальними послугами (!). Тому на вченій нараді, що відбулася 28 січня, підняли на обговорення питання, щоб звернутися до студентів та їхніх батьків з проханням матеріальної допомоги. Це питання вирішили підняти саме зараз тому, що сесію студенти вже склали і не буде ніяких звинувачень про тиск на них викладачів.

У такому випадку, благодійна допомога має подвійне значення: по-перше це матеріальна допомога, а по-друге, такий збір коштів має виховне значення для студента. Адже студент, який не тільки бере від університету, а ще й допомагає йому, стає вагомішим вдвічі.

Питання про те, чи збирати кошти чи ні, ще не ставилося. Ми лише вирішили обговорити його і запитати студентів, чи погоджуються вони це зробити.

Чому ж виникла така загострена ситуація, я не розумію? Адже ми робимо все відкрито і з повагою ставимося до своїх студентів. Конкретну суму допомоги не визначали. Також не було сформованої схеми, як ці кошти мали здавати студенти, але швидше за все грошовий переказ мав би здійснюватися на певний рахунок.

У понеділок провели тендерні торги та поклали більше 6 мільйонів на депозит. Для того, щоб заробити на відсотках. У нас є кошти, але університету потрібно розвиватися, потрібно вести виховний процес у всіх його аспектах. І в тому числі той, який ми обрали сьогодні.

Оксана Сокулюк, голова студентського самоврядування:

- Керівництво звернулося безпосередньо до мене з такою пропозицією. У свою чергу я зібрала всіх парламентських голів кожного факультету, старост гуртожитків і профком студентів та звернулася до тих з пропозицією матеріальної допомоги вузу.

Також з цим зверненням виступали декани на старостатах. Таким чином розповсюдилася інформації, але ніхто нікого здавати кошти не примушував.

Напевно, крапку у цій історії ставити ще зарано. Адже тепер ректору доведеться пояснювати свої вчинки та слова не лише прокуратурі, але й офіційно вибачатися за свій коментар з екрану телевізора: Герой України Ігор Пасічник - ректор “Острозької академії” вимагає офіційного спростування, про що вже до “водника” надійшов відповідний лист.

А студенти попереджують, не дай Боже хоч хтось візьметься до примусу…

Та головне в цій історії те, що усе це відбувається в ДЕРЖАВНОМУ НАЦІОНАЛЬНОМУ університеті!

Цікаві факти про освіту

• Найстаріший із нині діючих університетів - це не Сорбонна і не Кембридж. Це Мусульманський університет Карауїн, заснований в 859 р. н. е. в марокканському місті Фес.

• В якій школі навчається найбільше дітей? На 2003/2004 навчальний рік у міську школу Монтессорі в Лукань (Індія) було записано рекордну кількість учнів - 27 911.

• Найстаршим доктором наук стала Елізабет Ейчелбаум (США). Вона отримала диплом доктора у віці 90 років 58 днів.

• Найдовше вчитися примудрився якийсь Роберт Кронін з Великобританії. Він почав вивчати біологію в Прінстонському університеті 9 лютого 1948 р., а закінчив 30 травня 2000 р., таким чином провчившись 52 роки. На момент отримання диплома йому було 72 роки 272 дня. Природно, йому тут же присвоїли звання найстаршого випускника університету.

03.02.2012Любов РОМАНЮК Юлія ГОЛИК



Рівне-Ракурс №10 від 03.02.2012p. 
На головну сторінку