Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №539 від 09.02.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ситуація

Наметовий Басів Кут

Наметовий Басів Кут

Життя мешканців вулиці Басівкутська у Рівному перетворилося на постійне чергування. Щодня і щоночі, збираючись по кілька чоловік, вони відстоюють своє право не жити біля автозаправної станції, документи на будівництво якої видали з численними порушеннями. Людей не лякають ані сильні морози, ані шквальні снігопади. Буржуйка, намети, кілька кубів дров, гарячий чай - от і все, що їм потрібно, аби не дозволити розпочати будівництво АЗС. Стоятимуть доти, поки місцеві депутати не скасують рішення своїх попередників, або не знайдуть інший спосіб зупинити забудовників.

Все почалося 2003 року, коли Рівнерада оголосила конкурс з надання в оренду земельної ділянки для будівництва АЗС. Вже через 19 днів(!) переможцем торгів визначили ПП “Агата”. Жодних громадських слухань на цю тему тоді не проводили. Варто відзначити, що раніше на території майбутньої АЗС знаходився штрафмайданчик ДАІ.

Якщо не надто розпилюватися: хто, як і за які заслуги тоді виділяв землю, варто наголосити на головному. По-перше, зона, в якій планується будівництво, відповідно до містобудівних обмежень, належить до Ж-1 - зони садибних та блокованих житлових будинків, де будівництво АЗС неможливе. По-друге, ділянка постійно підтоплюється та затоплюється, оскільки знаходиться на місці болота, а поруч з нею протікає річка і струмок. По-третє, при прийняті рішення депутати чомусь не врахували порушені розміри санітарно-захисних зон для АЗС, відстань до мосту, протипожежні відстані до гаражів тощо. Що вже говорити про екологію.

До речі, до найближчого будинку від запланованої АЗС - 25 метрів. Про це депутатам розповіла голова громадських слухань Дарія ЛИКО, яка сама мешкає за 80 метрів від місця нової АЗС.

У 2011 році щодо запланованого будівництва АЗС на Басівкутській відбулися громадські слухання. Громада, а зібралося 108 чоловік, одноголосно сказала “НІ”, але забудовник почав встановлювати паркан. Коли вже стало відомо, що незабаром приїде техніка, аби рити котлован, мешканці Басівкутської звернулися до депутатів Рівнеради з проханням створити тимчасову контрольну комісію з питань перевірки обставин проведення конкурсу в 2003 році. Згодом, разом із деякими депутатами люди повалили паркан та влаштували цілодобове наметове містечко.

Депутатській групі, в яку ввійшли Андрій Грещук, Олександр Нестерук, Святослав Євтушенко, Віталій Першогуба, Олександр Курсик, секретар громадських слухань Микола Бляшин та голова слухань Дарія Лико, дали місяць, щоб розібратися з ситуацією. На місці запрацювала громадська приймальня депутатів Олександра Нестерука та Анатолія Чугуєвця.

Міський голова Володимир ХОМКО зазначив, що місто готове судитися із ПП “Агата” за повернення цієї ділянки у власність міста, щоправда, у разі перемоги доведеться відшкодувати із міського бюджету гроші, які та витратила на оренду землі. Зачіпкою у суді може стати сфабрикований факт одного із депутатів тодішньої каденції, до речі, відомої у місті людини, який у свій час переконував склад Рівнеради у тому, що громадські слухання у 2003 році відбулися, і люди поставилися до цього рішення позитивно.

У разі невирішення цієї ситуації з боку міської влади секретар громадських слухань, юрист Микола БЛЯШИН, зазначив, що мешканці готові до радикальних дій, навіть перекривати дороги.

Ситуацію ми попросили прокоментувати голову постійної комісії з питань транспорту та зв’язку, депутата Рівнеради Святослава ЄВТУШЕНКА, який входить до складу депутатської комісії з законності будівництва АЗС на Басовому Куті:

- Я депутат міської ради, а тому на боці громади. Згідно з результатами громадських слухань, які відбулися у червні 2011 року, мешканці Басового Кута переконливо висловились проти будівництва АЗС. На мою думку, в Рівному вистачає заправок, і будівництво ще однієї, тим більше поряд з житловими будинками, є недоцільним. З іншого боку, фірма “Агата” вже витратила чималі кошти на оренду земельної ділянки та підготовку документів на будівництво і навряд чи міському бюджету потрібні зайві навантаження у вигляді відшкодувань збитків “Агаті”. Але, на мою думку, такому підприємству,

як “Агата”, відшкодування збитків й не потрібно. Їм потрібне місце під АЗС. Відтак, найкращим виходом з ситуації було б надання ПП “Агата” іншої земельної ділянки, а на місці колишнього штрафмайданчику варто збудувати дитячий садок, тим більше, що у цьому районі немає жодного дошкільного закладу.

09.02.2012Любов РОМАНЮК Володимир КОНЄВ



Рівне-Ракурс №10 від 09.02.2012p. 
На головну сторінку