Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №539 від 09.02.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Продовжуючи тему

“Прикра обмовка” Гуріна

Ректор Національного університету водного господарства і природокористування Василь Гурін надіслав офіційний лист колективу Національного університету “Острозька академія” з вибаченням щодо інформації, озвученої ним в ефірі програми ТСН на телеканалі “1+1”, а також повідомив, що направив лист телеканалу з проханням спростувати згадану інформацію, визнавши її прикрою обмовкою.

При цьому в офіційному листі Василь Гурін зазначив: “В ефірі пролунали вирвані з контексту мої слова про те, що студенти Острозької академії щороку сплачують по тисячі гривень на покриття комунальних послуг”. Отож, якщо керуватися словами ректора Водного університету, то ситуація виходить навіть дуже цікава, майже анекдотична “винні всі, окрім мене”.

Варто б було зазначити, що офіційне вибачення і спростування слів пана Гуріна не прозвучало на жодному телеканалі, а так звану “прикру обмовку” почула вся Україна.

За декілька днів до того, як Василь Гурін надіслав офіційний лист із вибаченням, нам вдалося поспілкуватися з ректором Острозької академії Ігорем Пасічником та дізнатися його думку щодо цієї ситуації. Зокрема, Ігор Демидович зазначив:

- Поведінка ректора Водного університету Василя Гуріна є неетичною. Бо коли тебе запитують про проблеми твого навчального закладу, найбільш забороненим прийомом є перемикатися на когось іншого. Проте Гурін собі це дозволив. Адже, навіть якщо інформація була б правдивою, то з точки зору управлінської етики, про це не говориться. Тим більше, що інформація є хибною. Тому наступного ж дня я зустрічався із студентами і просив підняти руку того, хто хоч раз здавав таку суму коштів на комунальні послуги. І можу вас запевнити, жодного студента не знайшлося.

Ні студенти, ні викладачі Острозької академії ніколи не здавали кошти, тим більше у таких сумах, як стверджував пан Гурін. І тому, я думаю, що ця інформація заздалегідь продумана. Адже вона прозвучала для того, щоб принизити честь Острозької академії.

У результаті ми звернулися до пана Гуріна з офіційним листом, в якому попросили його вибачитися через мас-медіа перед Острозькою академією, в тому числі повідомити телеканал ТСН, що інформація, яка пролунала з його вуст, є неправдивою. Якщо ж слова не будуть спростовані найближчими днями, наш юридичний відділ подаватиме справу до суду.

Адже керівництво Острозької академії ніколи не опуститься до того рівня, щоб збирати гроші у викладачів чи студентів на комунальні послуги. Ми є державним вузом, і головне завдання ректора - звертатися по допомогу держави. Сьогоднішній ректор - це менеджер, який вчиться знаходити гроші не за рахунок стягування з власних студентів чи викладачів, а за рахунок того, щоб залучати спонсорів та співпрацювати з державними структурами. У результаті наш вуз виходить із таких ситуацій самостійно. І не дай нам Боже дожитися до того, щоб стягувати гроші з тієї мізерної зарплати викладачів та стипендії студентів, щоб покривати витрати вишу.

Також ми дізнавалися про перебіг подій і в іншої сторони, а саме у представника Студентської правозахисної кампанії “Безводник” Олексія Сидорця, який зазначив:

- Наша кампанія вже майже завершилася. У результаті ми домоглися того, що від студентів припинили вимагати так звані благодійні внески. Хоча, за неофіційною інформацією, напередодні того, як подія набула розголосу, студенти вже отримали номер рахунку, на який потрібно було перерахувати гроші.

Останнім же кроком нашої кампанії буде зібрання підписів студентів, для того, щоб цю справу взяли під контроль прокуратура та міністерство.

Як відбуватиметься перебіг подій, надалі невідомо. Та ставити крапку однозначно зарано. Адже якщо просто зіставити деякі цифри, то в нас виходить не зовсім зрозуміла картина: на стаціонарі у Водному університеті навчається 5800 студентів, з них 40% - платники, у гуртожитку проживає 2800 студентів. Вартість проживання у гуртожитку становить приблизно 1400 гривень у рік. Тобто загальна сума оплати студентами проживання за рік складає близько 3,5 мільйонів. Куди спрямовують всі ці кошти і чому в навчальному закладі настільки велика заборгованість за комунальні послуги - незрозуміло. Але ж, як говориться, математика - річ складна. Інколи додаючи два плюс два виходить п’ять, то що вже говорити про підрахунок оплати комуналки.

09.02.2012Юлія ГОЛИК



Рівне-Ракурс №10 від 09.02.2012p. 
На головну сторінку