Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №539 від 09.02.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#На порозі епідемії

Все почалося з висипань

Все почалося з висипань

Подейкують, що Рівненщина знаходиться на порозі епідемії кору, ускладнення від якого можуть бути страшнішими за саму хворобу. З цієї причини ми вирішили вас озброїти деякими даними.

Ускладнення поділяють на вірусні та бактеріальні. Вірусні зумовлені власне вірусом кору. До них відносять стенозуючий ларинготрахеїт (круп), пневмонію, менінгіт, енцефаліт, енцефаломієліт. Останні є найбільш грізними. Чому? Тому що в цій ситуації перебіг захворювання надзвичайно важкий, часто летальний, а діти, що видужали, залишаються інвалідами. У випадку вірусних ускладнень, термін виділення вірусу кору від хворого подовжується і триває близько десяти днів з початку висипань. Це визначає необхідність більш тривалої ізоляції таких дітей.

Бактеріальними ускладненнями кору найчастіше бувають пневмонії, отити, стоматити, ентероколіти, пієлонефрити, що також необхідно враховувати в лікуванні таких дітей.

Кір у дітей першого року життя

Хотілося б звернути увагу на особливості перебігу кору в дітей першого року життя. У них у катаральному періоді прояви кон’юнктивіту, нежиті, кашлю виражені слабше. Іноді цей етап захворювання взагалі відсутній, і хвороба починається з висипань. У більшості випадків відсутня специфічне висипання на слизових ротової порожнини. Період висипань скорочений і триває 2 дні. Хоча зберігається по черзі висипань - висипка більше дрібна, більш бліда і її кількість менша, порівняно зі старшими дітьми. Нерідко виникає дисфункція кишечнику - частий стілець рідкої консистенції, іноді з домішками слизу. Період пігментації також скорочений. Незважаючи на це, у грудних дітей він більш важкий - частіше виникають бактеріальні ускладнення, такі як пневмонія, отит. У подальшому часто розвивається дисбактеріоз кишечнику. Поява ускладнень зумовлює вищу смертність від кору в дітей цього віку. Це ще раз доводить, що захворювання краще попередити, наприклад, щепленням, ніж потім лікувати.

У лікарню (інфекційне відділення) обов’язково госпіталізують хворих на кір діток першого року життя, дітей з важким ступенем кору, ускладненнями, а також тих, хто проживає в дитячих будинках, інтернатах, рідше - гуртожитках. Якщо у вас захворіла дитина - викличте дільничного лікаря. Саме він має визначити, де потрібно лікувати вашу дитини (вдома або у стаціонарі), призначить відповідне лікування та профілактичні заходи щодо попередження подальшого поширення кору.

Специфічних засобів, які б діяли на вірус кору, не існує. Тому лікування полягає в посиленому догляді для полегшення перебігу захворювання. Хворого ізолюють в окрему, добре провітрювану кімнату. При неускладненому перебігу, термін ізоляції - не менше чотирьох діб від появи першої висипки. Протягом 7-10 днів треба дотримуватися постільного режиму. Для зменшення ознак інтоксикації дитині дають багато пити - чай, соки, компоти, відвари трав, мінеральну столову воду. Об’єм рідини залежить від віку і становить 1,5-2,5 літра на добу. Особливу увагу варто приділити харчуванню. Їжа повинна легко засвоюватися, бути механічно і хімічно щадною, вітамінізованою (супи, каші, картопляне пюре, омлет, фрукти, овочі, кисломолочні продукти, риба, м’ясний фарш, парові котлети, фрикадельки).

Великого значення надають догляду за шкірою та слизовою оболонкою. Проводять гігієнічні ванни з використанням хімічного розчину марганцівки, очі промивають теплою кип’яченою водою, чайною заваркою, відваром ромашки. Кожне око обробляють окремим ватним тампоном від зовнішнього куточка ока до внутрішнього. Цю процедуру треба повторювати 4-5 разів протягом дня. При гнійному кон’юнктивіті, очі закапують одним із лікувальних розчинів, які порадить педіатр. Сухі губи змазують вазелиновою олією, дитячим кремом. Ніс прочищають ватним тампоном, змоченим у вазелиновому маслі. Ротову порожнину треба полоскати після кожного прийому їжі або пиття кип’яченою водою, 2% розчином питної соди (1 чайна ложка на склянку води). При нежиті в ніс закапують розчини судинозвужувальних крапель. При наявності кашлю показані мікстури від кашлю або інші відхаркувальні засоби у вікових дозах. Для зниження температури тіла застосовують парацетамол. Жарознижуючі препарати дають дітям при температурі 38,5 градусів і вище. Широко призначають аскорбінову кислоту в добовій дозі 300-500 мг, антігістамінні препарати. Антибіотики призначають у разі приєднання бактеріальної інфекції. У цьому випадку хворій дитині потрібна госпіталізація.

09.02.2012



Рівне-Ракурс №10 від 09.02.2012p. 
На головну сторінку