Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №539 від 09.02.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Поради

Нестрашна ожеледиця

Як врятуватися від випадкових травм на зимовій вулиці, адже зима - красива білосніжна, але холодна, слизька й підступна пора року. Трішки зазівався, послизнувся, упав, отямився - гіпс. Ніхто не застрахований від подібних неприємностей, однак профілактика ніколи не завадить.

Користь від вранішньої гімнастики взимку є не такою вже й абстрактною. Підняти 10-15 разів ноги можна не встаючи з ліжка, потім слід декілька раз пострибати на місці. Елементарні нахили, присідання, віджимання і підтягування можна робити завжди всюди і всім, це нікому не буде шкідливо. Навіть найпростішими вправами ви зможете захистити себе, свій хребет, м’язи і зв’язки. Добре розім’явшись перед виходом на роботу, ви з меншою ймовірністю отримаєте травму, навіть якщо підвернете ногу або впадете. Розігріті м’язи краще підготовлені до захисту у випадку несподіваного екстремального навантаження. Гомілковостопні суглоби і зв’язки взимку особливо страждають дуже часто, і під час зимових розваг - лиж та ковзанів. Але якщо потурбуватися про зміцнення цих м’язів, то можна уникнути багатьох падінь, вивихів і хворобливих наслідків.

В автобусі або тролейбусі, коли їдете стоячи, не слід постійно триматися за поручні. Намагайтеся утримувати рівновагу за рахунок гомілковостопних м’язів. Навіть коли стоїте в довгій черзі - виконайте елементарну вправу: станьте на носочки і знову поверніться в положення на повну стопу, на носки знов і знову на повну стопу, на носки - на стопу. І так разів 10 по 10 у день. Ці нескладні вправи дуже швидко стають хорошою звичкою.

Ще одна дуже хороша вправа для гомілкових м’язів, що не потребує ні тренажерів, ні спеціального реквізиту - стрибки по сходинках. Ноги ставте разом і стрибайте спочатку вверх по сходинках - одна, друга, третя, потім спиною вниз. Тільки обов’язково тримайтеся за перила. Зимова їжа для суглобів - сир та молоко, сметана, ряжанка будуть не зайвими у вашому раціоні харчування, оскільки в них багато кальцію необхідного кісткам для щільності.

У зв’язку з погіршенням погодних умов, суттєвим зниженням добової температури, перед виходом на вулицю одягайтесь відповідно до погоди у теплі та зручні речі так, щоб надлишок одягу не перешкоджав рухові та пересуванню, але й не сприяв перегріванню та спітнінню.

Довго знаходячись на відкритому повітрі, намагайтесь рухатися та відновлювати кровообіг пальців рук і ніг поплескуванням та притопуванням відкритих ділянок обличчя, обережно розтираючи їх.

Не вживайте спиртне перед виходом на вулицю.

Уникайте переохолоджень: якщо відчули озноб, слабкість, запаморочення, негайно поверніться в приміщення і здійснюйте поступове зігрівання - обмивання прохолодною водою, обережне розтирання, вживайте теплі напої, необхідне закутування.

Якщо частини тіла цілковито втратили чутливість до холоду та дотику, побіліли або посиніли, терміново зверніться до лікарні. Ні в якому разі не нагрівайте обморожені ділянки тіла, не розтирайте їх цупкими тканинами чи снігом.

09.02.2012Валентина КОПЕЛЬ



Рівне-Ракурс №10 від 09.02.2012p. 
На головну сторінку