Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №541 від 01.03.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Нарада

Ліс: боротьба з нелегалами почалася

Сьогодні зі 182 лісопильних рам, що працюють у Володимирецькому районі, лишень 79 зареєстровані та сплачують податки у місцевий бюджет. Відтак, торік казна поповнилася на майже 300 тисяч гривень.

Решта пилорам, за твердженням їх власників, працюють для власних потреб, а тому й податки не сплачують. До того ж більшість із них працюють на краденій сировині. Тим часом незаконна вирубка лісу - актуальна проблема для Володимирецького району. Про це йшлося на виїзній нараді за участю керівництва області, району, правоохоронців, селищних та сільських голів. Відтак, за дорученням голови облдержадміністрації Василя Берташа, керівництво району збере власників пилорам за “круглим столом” та спробує переконати працювати їх у правовому полі, оскільки сьогодні завдання влади - не нищити бізнес, а створити умови для нормальної роботи, акцентував очільник області. Адже це не лишень наповнення бюджету, а й робочі місця та розвиток громади в цілому.

Крім того, на нараді присутні обговорили й інші актуальні для поліського регіону проблеми. Зокрема, незаконну скупку металу та видобуток бурштину сирцю. Аби вирішити останнє, необхідне втручання на державному рівні, констатував Василь Берташ, тож Прем’єр-міністру Миколі Азарову направлено лист із проханням посприяти цьому. Адже розвиток бурштинової галузі краю гальмує відсутність Закону “Про бурштин”.

Однак проблема функціонування нелегальних пилорам стосується не лише Володимиреччини. Всі знають, що в селах нашої області несанкціоновано працюють пилорами та лісопильні цехи, без дозволів, в порушення всіх норм та вимог. Більш того, розпилюють вкрадену в лісі деревину - і нічого не можуть зробити. Встановлено, що в області працює 332 пилорами без дозволів. “Це відповідальність не лише нас, як представників органів виконавчої влади, це також стосується правоохоронних органів, прокурорського надзору, судової гілки влади, - відмітив голова облдержадміністрації Василь БЕРТАШ. І навів конкретні приклади - зачитав витяги з рішень судів, які фактично дозволяли діяльність нелегальних лісопилок.

Голова обласної ради Юрій КІЧАТИЙ звертає увагу на нелегальне вирізування лісів. Площа лісів в області складає 847 тис.га, які поділені між лісництвами, є серед них і сільськогосподарські лісгоспи, діяльність яких фактично неконтрольована. А тому пропонує провести паспортизацію угідь та об’єднати ці лісгоспи в обласне комунальне підприємство, тоді можна буде навести лад у їх діяльності. Оскільки про наявність у селі нелегальної пилорами, як правило, знають всі, і голова сільради в тому числі, тому, на думку Юрія Кічатого, необхідно закріпити нормативними документами, що кошти від діяльності пилорам будуть спрямовані до місцевого бюджету на розвиток села (селища). Тоді в сільського голови та й в інших мешканців села з’явиться мотивація легалізувати лісопилку. Ще кілька питань, пов’язаних з легалізацією лісопилок можна вирішити на сесії обласної ради, зокрема, розробити та затвердити Порядок переробки та вивезення лісогосподарської продукції за межі області, Порядок сертифікації лісопереробних підприємств.

01.03.2012



Рівне-Ракурс №10 від 01.03.2012p. 
На головну сторінку