Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №541 від 01.03.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Візит

Рівненщину відвідала Леся Оробець

Рівненщину відвідала Леся Оробець

27 лютого у Рівненському Будинку вчених обговорювали дві теми - загальнополітичну та освітянську, а саме реформування вищої освіти в Україні. Розпочала свій виступ депутат Верховної Ради України Леся Оробець із висвітлення питання про реформування вищої освіти. Говорила, зокрема, про альтернативний провладному законопроект власного співавторства з Арсенієм Яценюком.

“Після того, як Табачник зареєстрував свій законопроект, він наштовхнувся на хвилю студентських протестів та на вкрай негативні відгуки освітянської громадськості, - зазначила народний депутат України, член комітету з питань науки і освіти, голова підкомітету з питань базової освіти, член партії “Фронт Змін” Леся ОРОБЕЦЬ. - Зустрівши критику, свій “єдино правильний закон” прийняти не вдалося. Усюди розтрубили, що є позитивний висновок від багатьох експертів, а зокрема, Ради Європи. І тому ми не полінувалися надіслати в усі установи Ради Європи, які мали можливість бути причетними до освіти, звернення з проханням надати нам відповідь з цього приводу. Отримана нами відповідь нікого не здивувала, а навіть потішила. Експерт від Ради Європи написав висновок приблизно такого змісту: “якщо в законопроект будуть внесені суттєві поправки”, акцентую увагу на слові суттєві, “тоді цей законопроект можна буде приймати”. На жодній мові світу це не означає позитивний результат”.

Реформування вищої освіти - це лише складова подальшої глобальної реформи усієї освітньої системи. Мета цих змін - щоб молодь мала роботу, а не виїжджала за кордон. Не секрет, що за кордоном нашу обдаровану молодь спокушають не лише великими гонорарами, а й пропонують персональні відповідальні ролі у перспективних наукових проектах, де є найвищий шанс реалізувати свій потенціал. Торік в Україні 46 тисяч випускників не змогли знайти перше місце роботи, така статистика є неприпустимою.

За словами Лесі Оробець, до завершення роботи цього парламенту залишилось якихось 9-10 тижнів, а це не так багато, і який би не був прийнятий за основу в першому читанні законопроект, він повинен пройти ще дуже довгий і складний шлях для того, щоб стати повноцінним законом. “Я дуже сподіваюсь, що нашу вищу освіту мине чаша реформатора Табачника, і до результатів зовнішнього незалежного оцінювання буде, як і минулого року, доданий бал вищого навчального закладу. Віримо, що після виборів вдасться здихатись цього міністра, і уряд суттєво зміниться у своєму новому складі”.

Говорила Леся Оробець не лише про освітні законопроекти, згадала і про найдорожчий газ для донецьких школярів, який за останнім тендером їм намагалися продати за 800 доларів, курятину, яку видали за фазанятину і продали по 35 грн за кілограм, а на Рівненщині капусту - по 12 грн за кілограм.

“Декілька громадських активістів, заручившись моєю підтримкою як народного депутата України, надіслали листи у відділ освіти, який проводить тендери закупівлі дитячого харчування у школи, а потім розіслали листи у комітет статистики, щоб порівняти ринкові ціни за тими самими стандартами і ціни закупки. Це спричинило перевірки у трьох областях, які призвели до порушення декількох десятків кримінальних справ. Більше того, батьки самі почали цікавитись цінами, за якими годують їхніх дітей і що конкретно їхні діти їдять у школі”, - наголосила депутат.

Присутній на зустрічі голова фракції “Фронт Змін” у Рівненській обласній раді Михайло КИРИЛЛОВ повідомив про те, що нинішня молодь є доволі пасивною. Це свідчить про те, що в нашому суспільстві низький рівень відповідальності за свої дії і за своє життя. Молодь завжди була двигуном, який рухає політичні процеси у будь-якій країні, і доказом цього є останні події у світі.

“Я закликаю кожну молоду людину не бути байдужою до суспільно-політичного життя свого міста та країни зокрема. Не будьте пасивними, адже лише від нас залежить майбутнє нашої країни”, - зазначив Михайло Кириллов.

Наприкінці зустрічі Леся Оробець закликала молодь активніше відстоювати власну громадянську позицію та захищати свої права, бути активнішими в політичному та громадському житті країни. І підкреслила - вона завжди є на зв’язку. У соціальній мережі facebook із усіма бажаючими спілкується особисто. Тому з пропозиціями та запитаннями до неї можна звертатись особисто у будь-який час. Також молодь може долучатись до внесення поправок у законопроект, на сайті “Право і освіта” www.d.edulaw.org.ua, адже усі реформи повинні бути обов’язково узгоджені з суспільством для подальшого їх ефективного використання.

01.03.2012



Рівне-Ракурс №10 від 01.03.2012p. 
На головну сторінку