Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №545 від 29.03.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Продовжуючи тему

“Золоту підкову” добудують!

“Золоту підкову” добудують!

Ще у січні 2009 року жителі, які вклали власні кошти у будівництво, мали б отримати свої квартири у житловому комплексі “Золота підкова” на розі вулиць Соборна та Корольова у Рівному. Та не так сталося, як гадалося. У 2005 році генеральний інвестор ЗАТ “Богдан”, який до того будував житловий комплекс, знайшов іншу фірму-забудовника - ТзОВ “Перша українська інвестиційна компанія”. З цією фірмою міський УКБ підписав новий договір, але згодом компанія оголосила себе банкрутом. І люди залишилися ні з чим. Спочатку термін здачі будинку щоразу переносили, годували обіцянками, і зрештою будівельні роботи припинили взагалі. Тисячі гривень, які збирали родини десятиліттями, були позичені у банках та у знайомих під шалені відсотки, щоб нарешті отримати омріяну роками квартиру, зникли… у стінах довгобуду, якому ніхто не наважувався пророкувати хоча б якесь майбутнє.

- Місто всіма силами займалося питанням добудови “Золотої підкови”, - розповідає заступник міського голови Андрій ФІЛІН. - На сьогоднішній день цей будинок перебуває у власності державного банку. Відповідно, вся документація передається в Рівне. Ми вже маємо потенційного інвестора - це приватне акціонерне товариство “Рівнебуд”, яке готове взятися за добудову цього об’єкту. Як тільки будуть з’ясовані всі технічні та юридичні питання, ми розпочнемо добудову.

Також Андрій Філін розповів, що найбільшою проблемою останніх двох років був пошук компанії, яка готова взятися за довгобуд. Було багато компаній, які вивчали цей об’єкт, але зрештою відмовлялися від нього. Зараз з’явилося приватне акціонерне товариство “Рівнебуд”, яке і взялося за цей будинок.

- Будівельні роботи над цією забудовою припинили 2008 року, - розповідає голова правління приватного акціонерного товариства “Рівнебуд” Олександр ЛЮЛЬЧИК. - Будівельна готовність приміщення становить 30-35%. Наразі на 100% профінансовано 53 квартири із 179. Попередній замовник взяв кредит на суму 20 мільйонів на добудову 118 квартир. У 2008 році будівництво зупинили, і для того, щоб зараз розпочати роботи, потрібно владнати декілька питань. Ми вже провели технічні та контрольні обміри. Також найближчими днями підписуватимемо документи на зміну сторони забудовника. Та є базові питання, які на сьогодні й досі не вирішені. Це - податок на додану вартість, тобто під час передачі об’єкта від одного забудовника іншому потрібно сплатити ПДВ, сума якого становить 4 мільйони гривень. Наразі розробляється механізм, аби у законному порядку зменшити цю суму. Крім того, частину квартир ми плануємо передати у міську комунальну власність. Завдяки цим діями сума сплати ПДВ зменшиться на 2 мільйони.

Що стосується іншої частини суми, то рішення, як її виплатити, ще не прийнято. Також ми не можемо розпочати роботу, поки не буде знята повторна іпотека на ці 118 квартир. Механізми, як зняти цю заборону є, і ми шукаємо найоптимальніший варіант. Зараз на добудову потрібно 45 мільйонів, але це невелика сума для будівлі такої площі. За останні два місяці ми робили все, щоб відновити будівництво. І можна з впевненістю сказати, що мешканці не постраждають. Адже їхні квартири не знаходяться під заставою.

Наостанок Олександр Люльчик зазначив, що через два тижні він знову прокоментує перебіг ситуації і розповість про шляхи та механізми будівництва.

29.03.2012Юлія ГОЛИК



Рівне-Ракурс №10 від 29.03.2012p. 
На головну сторінку