Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №545 від 29.03.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс житейський

ЧИ МОЖНА ПРАВОСЛАВНИМ ХРИСТИЯНАМ СВЯТКУВАТИ ДЕНЬ СМІХУ?

Існує повір’я, що 1 квітня не можна святкувати православним та іншим віруючим, бо, по-перше, в цей день нібито розповсюдили брехню, що, мовляв, Ісус Христос не воскрес, а його тіло насправді забрали апостоли. По-друге, зараз піст.

З приводу першого міфу я звернувся до Дениса Таргонського, “православного духовного авторитета”, випускника Київської духовної академії.

- Ні, я нічого не чув про цей міф, а правильніше, міфологему, - відповідає Денис, який прочитав багато книг Святих Отців. - Радіти християнин має завжди, і навіть серед посту.

Щодо другого, то віруючі підказали таке місце з Біблії: “А ви, як постите, то не будьте сумні, як оті лицеміри, вони-бо зміняють обличчя свої, щоб бачили люди, що постять вони”, - сказав Господь Ісус Христос (Матвія 6:16). “Завжди радійте!” - Перше послання апостола Павла до Солунян, 5:16. А як радіти без гумору, жартів та розіграшів?

Історики стверджують, що свято сміху та веселощів своїм корінням походить в далеке середньовіччя із його карнавально-балаганною культурою. Сьогодні цей день відзначається у багатьох країнах, і в кожної є своя версія його появи.

Французи, наприклад, упевнені, що початок свята поклав король Карл ІХ ще 1654 року, коли вирішив відзначати Новий рік не першого квітня, як це було раніше, а 1 січня. Люди підкорилися, але весною за звичаєм влаштовували ще одні урочистості з жартівливими вітаннями та подарунками.

Італійці впевнені, що День сміху виник завдяки неаполітанському королю Монтеррею, якому на честь припинення землетрусу принесли дуже смачну рибу макрель. Через рік він почав вимагати таку ж, і кухарю довелося схитрувати, видавши за макрель іншу рибу. Король відчув підміну, але нікого не покарав, лише розвеселився.

Індуси ж заявляють, що праобразом Дня сміху було Свято жарту, яке відзначалося у Давній Індії в останній день березня.

Схоже, торжество було і в Давньому Римі, називалось воно Святом дурнів.

У Англії ж День дурнів прийнято відзначати з опівночі 31 березня до ополудня 1 квітня. Жартувати після обіду - верх непристойності. А от у Шотландії його святкують дві доби. На другу добу наступає День хвоста, в який можна побачити на якійсь роззяві табличку: “Дай мені стусана!”.

Цілком можливо, що правдиві кілька версій - це й зробило свято таким популярним. Головне, аби воно справді змушувало сміятись, і робило людей щасливішими.

29.03.2012Олесь ПОЛІЩУК



Рівне-Ракурс №10 від 29.03.2012p. 
На головну сторінку