Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №545 від 29.03.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Найкращі спортсмени

Олександр Петренко - чемпіон області з шахів - 2012!

Олександр Петренко - чемпіон області з шахів - 2012!

З 17 по 25 березня 2012 року в Рівному проходив фінал чемпіонату області з шахів 2012 року. Змагалися 14 кращих шахістів Рівненщини зі Здолбунівського, Костопільського, Рівненського районів та міста Рівне. Турнір проходив за коловою системою в 13 турів з контролем часу по 1,5 год. кожному. З результатом 10 очок з 13 можливих, чемпіоном Рівненської області з шахів 2012 року став Петренко Олександр з Рівного (на фото), 2 місце - Матвійчук Олександр (Рівне), 3 місце - Кудрик Андрій (Рівне).

Боротьба за звання кращого велася до останнього туру. За два дні до завершення турніру на перемогу претендувало 5 шахістів! Проте не всі на фініші витримали напругу шахових баталій. Перед останніми 2-ма турами по 8 очок набрали два Олександри (Петренко і Матвійчук), очоливши турнірну таблицю. Але перший - дві завершальні партії виграв, а другий - звів у нічиї. Таким чином, завдяки потужній грі в останніх партіях Олександру Петренку вдалося виграти турнір та вперше стати чемпіоном Рівненської області з шахів. Наші вітання переможцю!

Олександр Петренко своєю відданістю шахам вже давно заслуговував потрапити в число “чемпіонів”. Символічно, що він став десятим чемпіоном області за часи незалежної України. Штурмувати вершину обласного шахового Олімпу він розпочав ще 23-річним студентом в далекому 89-му році. З того часу багато подій відбулося в його житті, був і досить значний період, коли Олександр не брав участі в шахових змаганнях. Проте, відновивши активну участь 2002-го, з того часу він практично кожного року грав у головному турнірі. І, нарешті, заслужено переміг. Отримуючи численні привітання зі здобутим званням, Олександр не приховував задоволення від свого результату. Було дуже приємно спостерігати, як він, людина, яка багато чого досягла в житті (Олександр - фінансовий директор групи компаній “Кратос”), з неабияким інтересом ділився враженнями з друзями та колегами щодо перипетій боротьби в турнірі. Чемпіон був щасливий. І за це ми любимо шахи... З нагоди перемоги, Олександр погодився відповісти на декілька запитань:

- Олександре, прийміть ще раз вітання з перемогою, і все ж таки, що для Вас означає стати Чемпіоном?

- Дякую за поздоровлення. Фінал чемпіонату області з шахів для мене завжди асоціюється з вершиною всіх змагань, турнір з давньою історією. У різні роки в ньому брали участь найсильніші шахісти Рівненщини. Найкращі ставали переможцями. Всі вони назавжди залишаться в пам’яті любителів шахів нашого краю. І мені надзвичайно приємно долучитися до цієї когорти кращих. До речі, стаття на сайті Федерації про історію чемпіонатів області ще більше надихнула мене до боротьби тільки за 1 місце.

- А коли ж відбулося перше знайомство з таємницями древньої гри. І що спонукало Вас постійно підтримувати інтерес до шахів?

- Як досить часто це трапляється в шахах, навчив основам гри мене батько в 10 років. Гра одразу сподобалася. На щастя, в школі №11 міста Рівне, де я навчався, були сильні шахові традиції. У ті часи дуже популярні були шкільні дитячі змагання “Біла тура”, тому в навчальному закладі функціонував шаховий гурток. Керівник гуртка В.Є. Молчанов і став моїм першим шаховим вчителем. Протягом 1978-1980 років я у складі збірної команди школи тричі ставав переможцем обласних змагань. Ми успішно брали участь і у всеукраїнських змаганнях. Завдяки шахам у мене було дуже цікаве дитинство. І як бачите, ця любов до інтелектуальної гри збереглася і до сьогодні. І буде завжди. Я у цьому впевнений.

- Ви є фінансовим директором у серйозній бізнес-структурі, у вас сім’я, крім того, Ви постійно підтримуєте фізичну форму, граючи у футбол, теніс, і, навіть, у бадмінтон. Як Вам при цьому вдалося вийти на найвищий рівень своєї шахової гри?

- Незважаючи на свою зайнятість, намагаюся щодня знайти час на шахи: чи то книжку почитати, чи партію проаналізувати, чи якусь задачку розв’язати... З розвитком можливостей Інтернету постійно заходжу на шахові сайти, отримуючи звідти багато цікавої інформації. До речі, останнім часом надзвичайно цікавим став і наш сайт Рівненської обласної федерації шахів. У мене вже увійшло у звичку щодня його відвідувати.

- Вважаєте, шахи допомагають Вам у житті?

- Можливо, це буде звучати банально, але завдяки шахам я - сформував свій характер, і багатьом своїм досягненням в житті зобов’язаний тим навичкам, які набув займаючись ними. На роботі я часто приймаю важливі фінансові рішення. Мої партери по бізнесу, знаючи, що я - шахіст, ніколи не ставлять під сумнів їх правильність. Тому, користуючись нагодою, хотів би порекомендувати батькам подумати про можливість залучення своїх дітей до шахового спорту. Тим більше, що незабаром в обласному центрі нарешті відкриється шаховий клуб, з допомогою якого шахи на Рівненщині вийдуть на новий якісний рівень розвитку.

- Дякуємо, Олександре, та бажаємо не зупинятися на досягнутому, і в подальшому підтверджувати рівень своєї гри, здобуваючи перемоги в шахових баталіях.

- У свою чергу від імені шахістів дякую Рівненській обласній федерації шахів, насамперед її Президенту - Ковальчуку Володимиру, а також адміністрації сайту Федерації за організаційну та інформаційну складову проведення змагання.

29.03.2012



Рівне-Ракурс №10 від 29.03.2012p. 
На головну сторінку