Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №546 від 05.04.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Небезпека

У Рівному сказу немає

У Рівному сказу немає

Останнім часом дикі тварини стали більш агресивними, вони вже сміливо наближаються до людей та нападають. Це трапляється переважно у селах, які розташовані поблизу лісів. Тільки за минулий місяць від укусів тварин постраждали чотири дитини. І проблема полягає не лише в агресивному поводженні, а у тому, що тварини все частіше стають джерелом небезпечних вірусних захворювань. Лише з початку року ветеринари зафіксували тринадцять випадків сказу та лейкозу у братів наших менших.

Покусали дітей

Нагадаймо, що у селі Кунин Здолбунівського району Рівненської області скажений собака покусав трьох школярів (учні п’ятого, сьомого і дев’ятого класів місцевої школи), яких госпіталізували до травматологічного відділення Здолбунівської районної лікарні у стані середньої важкості. Фахівці служби ветмедицини спалили труп собаки. 17 березня експертиза підтвердила, що собака був хворий на сказ.

Другий випадок стався у селі Зелений Дуб Здолбунівського району. Жертвою стала п’ятирічна дівчинка, яку покусала дика лисиця. Після нападу на дівчинку лисиця втекла з подвір’я у невідомому напрямку. Дитина отримала численні укушені рани та подряпини лівої кисті та пальців. У стані середньої важкості госпіталізована у травматологічне відділення Здолбунівської центральної районної лікарні.

Відомо, що основним джерелом сказу є інфіковані дикі тварини. Їх укуси можуть стати причиною захворювань й свійської худоби. Протягом 2011 року працівники сектору ветеринарної міліції провели карантинні заходи щодо ліквідації 27 осередків сказу. Завдяки ефективній профілактиці у 2012 році було зафіксовано лише шість таких випадків.

Скажене м’ясо контролюють

- Для того, щоб убезпечити мешканців області від вживання зараженої продукції, ми постійно перевіряємо підприємців, що займаються вирощуванням, забоєм, переробкою та реалізацією продукції тваринного походження, - зазначив старший інспектор сектору ветеринарної міліції УМВС Олександр ШКОЛІН. - Це не лише господарства із утримання тварин. До переліку проінспектованих об’єктів потрапили і м’ясопереробні підприємства, забійні пункти, ринки, холодильники, склади, бази та супермаркети. Впродовж 2012 року до адміністративної відповідальності за “Порушення правил щодо карантину тварин та інших ветеринарно-санітарних вимог” притягнуто 47 посадовців та фізичних осіб. Складено 21 припис, вилучено з обігу та утилізовано більше 400(!) кілограмів продукції, призупинено роботу двох об’єктів (м’ясний павільйон та рибопереробний цех).

Карантинні заходи із оздоровлення семи “неблагополучних” господарств від лейкозу великої рогатої худоби правоохоронці провели у Дубровицькому, Рокитнівському, Володимирецькому районах.

Рівненських собак - щеплять

Що стосується Рівного, то за словами головного державного інспектора ветеринарної медицини Анатолія Сасовського, ситуація у місті стабільна.

- За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, сказ зараховано до першої п’ятірки хвороб, спільних для людини і тварини, які призводять до найбільших соціально-економічних збитків. Сьогодні його реєструють у 113 країнах світу. Основним джерелом і резервуаром вірусу сказу є дикі м’ясоїдні - лисиці, єнотоподібні собаки, вовки, а також бродячі коти і собаки та навіть домашні тварини, - розповідає начальник управління, головний державний інспектор ветеринарної медицини м.Рівне Анатолій САСОВСЬКИЙ. - На території Рівного вже більше 3 років не реєструється таке небезпечне захворювання, як сказ тварин. Це наслідок застережливих заходів, які проводять фахівці державної служби ветмедицини Рівного.

Незважаючи на це, минулоріч 384 мешканці міста постраждали від нападів тварин. Кожен такий випадок розглядався індивідуально. Проводився клінічний огляд та 15-денне карантинування собак, котів, які покусали людей, для цього в міській ветеринарній лікарні є приміщення з клітками для перетримки тварин. Усі 7 зразків патологічних матеріалів, які направляли на дослідження до Рівненської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини, мали негативний результат на сказ.

У цілому ж за 2011 рік профілактичне щеплення проти сказу зробили 1328 собакам та 98 котам. Варто нагадати, що у Рівному проживає багато мисливців, які полюють з мисливськими собаками. Вони обов’язково повинні щорічно піддаватися профілактичному щепленню проти сказу, адже можуть мати прямий контакт з червоною лисицею, яка є основним джерелом та носієм збудника сказу.

Цьогоріч у місті планують щепити понад 1300 собак, гроші на вакцинацію виділяють з державного бюджету.

- Причинами появи бездомних та безпритульних тварини можна вважати безвідповідальне ставлення людей до “братів наших менших”, - розповідає Анатолій Сасовський. - Беручи в сім’ю собаку, кота чи екзотичну тварину на прохання або за примхою дітей, онуків, старші в родині не завжди зіставляють їх витримку з бажанням втішатись і доглядати тварину за фізіологічною тривалістю її життя. Часто терпіння вистачає лише на кілька місяців або ж рік, а потім тварині “вказують на двері”. Наслідком такої безвідповідальності й є безпритульні істоти. Тому нашим завданням у цій ситуації є - відлов безпритульних домашніх тварин та утримання їх у притулку з подальшою стерилізацією. Робота у цьому напрямку триває. На вул.Київська біля АЗС “АІС” закінчується будівництво притулку для максимального утримання 600 безпритульних тварин у рік площею 0,6 га. Зараз притулок огороджений та встановлено 14 металевих кліток.

Отож, лише небайдужість органів місцевої влади, установ державної ветмедицини, санепідемстанції, міліції, лісового та мисливських господарств і громадськості здатні захистити Рівненщину і Рівне зокрема, від спалаху небезпечної та невиліковної хвороби тварин і людей.

05.04.2012Юлія ГОЛИК



Рівне-Ракурс №10 від 05.04.2012p. 
На головну сторінку