Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №552 від 17.05.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Варто знати

ХОЛЕСТЕРИН: ПОГАНИЙ І ДОБРИЙ

ХОЛЕСТЕРИН: ПОГАНИЙ І ДОБРИЙ

Ми звикли вважати холестерин ворогом номер один для здоров’я. Але насправді це не так.

Підвищений вміст холестерину у крові справді може бути шкідливим. Однак варто визнати і його участь у багатьох процесах нашого організму. Наприклад, холестерин є будівним матеріалом для кліткових мембран. Окрім цього, організм використовує його для вироблення жовчних кислот, необхідних для травлення. Він також бере участь у виробленні вітаміну Д і жіночих статевих гормонів - естрогенів і прогестерона.

Поганий і добрий

У нашому організмі немає холестерину в чистому вигляді. Зазвичай він працює “в команді” з білками і жирами - ліпопротеїдами. Ліпопротеїди можуть бути низької щільності (ЛНЩ) і високої (ЛВЩ). Перші вважаються “поганими”, оскільки беруть участь у формування бляшок на стінках судин. А другі - “добрі”, тому що захоплюють і видаляють холестеринові відкладення. І тоді судини залишаються чистими. Якщо ж обмін речовин порушується, а ЛНЩ стає більшим, ніж ЛВЩ, виникає ризик атеросклерозу.

Звідки він береться?

Більшість вважають, що холестерин потрапляє в організм тільки з їжею. Але це не так. Насправді до 80% холестерину наш організм синтезує самостійно (ця речовина виробляється в печінці, нирках, яєчниках, тонкій кишці). Решту холестерину ми отримуємо з їжею тваринного походження. Він міститься у великій кількості у таких продуктах:

• масло, сало, маргарин твердих сортів;

• ковбаси, копченості, сосиски, м’ясо жирних сортів, паштети, субпродукти;

• згущене молоко, морозиво, жирний сир.

Холестерин міститься лише в кліткових мембранах тварин. У той час, як кліткові мембрани рослин складаються з рослинних волокон (клітковини), а не з холестерину. Тому, коли на упаковці рослинного масла або іншого продукту ви бачите надпис: “Не містить холестерину”, знайте, що це лише маркетинговий трюк, направлений на підвищення продажу. Виробник не видаляв холестерин з продуктів рослинного походження, тому що його там просто не було і не могло бути.

У межах норми

Прийнято вважати, що чим нижчий рівень холестерину, тим краще для серця і судин. Та це не так. Враховуючи той факт, що холестерин - один з важливих продуктів метаболізму, його вміст у крові людини обмежений жорсткими рамками. Для повноцінної роботи організму кількість цієї речовини не повинна перевищувати 5 ммоль/л. Але майте на увазі: надто низький вміст холестерину - це теж погано. Американські вчені довели: у тих хто, практично не їсть жирів, у крові знижується вміст не лише “поганого”, але й “доброго” холестерину, який захищає судини від атеросклерозу. Крім того, є дослідження, які доводять, що понижений вміст холестерину провокує розвиток депресії.

Якщо рівень холестерину у крові підвищений

Насамперед скорегувати свій спосіб життя радять кардіологи:

• їжте менше продуктів тваринного походження. Частіше включайте у свій раціон овочі та фрукти, багаті волокнами і пектинами, які зв’язують і виводять надлишки холестерину;

• приведіть свою вагу у норму. Втрата 2-5 кг вже значно знижує рівень холестерину;

• більше рухайтесь - фізичні навантаження знижують ризик серцево-судинних захворювань.

Продукти, які знижують рівень холестерину:

Авокадо містить жири, які на думку вчених, знижують рівень “поганого” холестерину в крові так само ефективно, як і лікарські засоби.

Часник має здатність розріджувати кров, а вміст у ньому аліцину виводить холестерин.

Риба містить корисні жирні кислоти омега-3, які знижують рівень холестерину і тригліцеридів.

Яблука містять у собі сильний антиоксидант, тому вживання 1 яблука в день суттєво знижує ризик розвитку атеросклерозу.

Галина КАШПЕР

17.05.2012



Рівне-Ракурс №10 від 17.05.2012p. 
На головну сторінку