Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №553 від 23.05.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Слово професіонала

Потрібна радикальна революція в системі підготовки кадрів

Потрібна радикальна революція в системі підготовки кадрів

Віктор РУДИК: “Щоб підняти економіку, треба випускати одного спеціаліста з вищою освітою і трьох робітників”

Ринок освіти сьогодні багатий та різноманітний на будь-який, здавалося б, смак. Однак вибрати професію, що стане справою твого життя, досить складно. Не так давно найбільш популярними були професії менеджера, юриста, економіста. І всі кинулися здобувати дорогу й престижну освіту. Робітничі ж спеціальності користуються меншим попитом - не той імідж. Тож ринок освіти перестав орієнтуватися на кваліфікацію “робітник”. Натомість ринок праці б’є в усі дзвони - потрібні кваліфіковані робітники! А де їх узяти? “Проблема в тому, що в останні роки забули про професійно-технічну освіту, - говорить один із кращих професіоналів у сфері підготовки робітничих кадрів, директор Рівненського торгово-професійного ліцею Віктор РУДИК. - Сьогодні це очевидно для всіх, як і те, що головне завдання профтехосвіти - йти в ногу з часом. Тому ми прагнемо, щоб наші випускники опанували у стінах ліцею і на виробничій практиці всі сучасні технології”.

“Проблема номер один для економіки країни та її національної безпеки”

- Вікторе Леонідовичу, Президент Грузії Михайло Саакашвілі у листопаді минулого року заявив про намір стати директором технічного училища, яке цього року планується відкрити у Тбілісі. За словами грузинського лідера, керівництво училищем він хоче поєднувати з основною роботою. Якщо для маленької Грузії проблема підготовки робітничих кадрів набула такої актуальності, що керувати технічним училищем збирається її президент, то чи можна відсутність подібних намірів в очільників нашої держави вважати ознакою задовільного стану профтехосвіти в Україні?

- Скажу відверто: в Україні проблема підготовки професійних робітничих кадрів - проблема номер один для економіки держави та її національної безпеки. Адже склалася диспропорція у співвідношенні підготовки робітничих кадрів і спеціалістів ВНЗ. За даними статистики, в 2010-2011 роках число студентів на 10 тисяч населення країни становило 550 чоловік, а учнів профтехучилищ - майже в 6 разів менше. У Харкові на одного майбутнього робітника припадає 14, у Києві - 28 студентів. Хіба є майбутнє у держави, коли на одного учня ПТУ маємо в середньому шість студентів ВНЗ?! Щоб підняти економіку, треба випускати одного спеціаліста з вищою освітою і трьох робітників. Так у всьому світі. Якщо кардинально не реформувати систему професійно-технічної освіти, економічні наслідки будуть сумні. Доведено, що декваліфікація на один робітничий розряд у виробництві призводить до 10-відсоткового зменшення продуктивності праці.

- Що ж робити?

- Потрібна радикальна революція в системі підготовки кадрів. На кардинальні зміни у сфері профтехосвіти спрямований і підписаний Президентом України 12 січня 2012 року Закон України “Про професійний розвиток працівників”. Законом передбачено формальне і неформальне професійне навчання працівників у навчальному закладі або безпосередньо у роботодавця відповідно до вимог державних стандартів освіти. Роботодавці повинні активно співпрацювати з центрами зайнятості та професійно-технічними закладами, “замовляти” для свого підприємства працівників з тією чи іншою кваліфікацією. На думку екс-міністра освіти і науки Станіслава Ніколаєнка, було б доцільно внести в Податковий Кодекс зміни, які дозволять бізнесу суми до 5 відсотків фонду зарплати спрямовувати на підготовку кадрів і, при цьому, включати їх у валові витрати підприємств.

“За рахунок внутрішніх ресурсів колектив став краще працювати”

- Три роки тому в області був започаткований рейтинг серед навчальних закладів профтехосвіти. Це досить складна система, яка враховує всі напрямки їх діяльності. Рівненський торгово-професійний ліцей двічі виборював перше місце в обласному рейтингу і один раз - друге. Взагалі, це - найвищий показник серед всіх закладів профтехосвіти області. Поділіться секретами Ваших здобутків.

- Передовсім, зазначу, що ми також ввели в ліцеї рейтингову оцінку навчальних груп, учнів, майстрів виробничого навчання та викладачів. Зрозуміло, що ніхто не хоче бути ні останнім у групі, ні останнім серед майстрів, ні останнім серед викладачів. Тобто, навіть не вкладаючи ніяких коштів, за рахунок внутрішніх ресурсів колектив став краще працювати, а учні - краще вчитися. Всі перестали бути безликими, кожен за своє ставлення до роботи або навчання зайняв певне місце і, якщо у нього є хоча б найменші амбіції, - намагається його покращити. Як наслідок, показники нашого внутрішнього рейтингу переросли у відмінні показники обласного рейтингу.

Ми знову підтвердили свою високу кваліфікацію у професійній підготовці. У Цього року, наприклад, виграли два обласні конкурси профмайстерності, а у всеукраїнському конкурсі фахової майстерності серед учнів випускних груп професійно-технічних навчальних закладів із професії “Пекар” наша учениця Ганна Новак зайняла друге місце. У жовтні торік ліцей уперше серед закладів ПТО області став учасником всеукраїнської виставки “Інноватика в сучасній освіті” і був нагороджений срібною медаллю. У березні цього року за участь у міжнародній виставці “Сучасні освітні заклади” наш колектив удостоєний бронзової медалі.

У нас сильні позиції в спорті. За останні три роки ліцей тричі був першим серед профтехзакладів Рівного, двічі першим та один раз другим - серед профтехучилищ області. Представляючи Рівненщину на всеукраїнських змаганнях із волейболу, команда ліцею здобула бронзові медалі. Також пишаємося своїми здобутками в художній самодіяльності. Гурт “Калинонька”, постійний учасник обласного етнофестивалю “Віфлеємська зірка”, двічі завойовував його найвищу нагороду - “Гран-прі”. Торік двоє наших юних талантів зайняли перше місце й отримали “Гран-прі” в конкурсі “Юна зірка”. А переможець цього конкурсу Ваня Купчишин на всеукраїнському фестивалі-конкурсі “Пісня над Бугом” отримав срібну медаль.

“Ми приклали багато зусиль для покращення матеріальної бази”

- Вікторе Леонідовичу, фахівців якого профілю готує Ваш заклад?

- Ліцей готує спеціалістів за такими професіями:

• продавець продовольчих та непродовольчих товарів;

• кухар, кондитер;

• бармен, офіціант;

• пекар, мармеладник, пастильник, цукерник;

• секретар керівника, оператор комп’ютерного набору.

До послуг учнів сучасні навчальні кабінети, зокрема: обчислювальної техніки та інформаційних технологій, обладнаний 20 комп’ютерами та мультимедійним екраном; пекарського виробництва та кулінарії; товарознавства; психології та професійної етики; лабораторії кулінарії та кондитерського виробництва; навчальний бар для офіціантів і барменів. Також є спортивний комплекс, актовий зал та гуртожиток.

- Які новинки в організації навчального-виробничого процесу сприятимуть наближенню підготовки ліцеїстів до реальних умов їх майбутньої роботи?

- Ми приклали багато зусиль для покращення навчально-матеріальної бази. За останні роки в ліцеї створено один з кращих серед закладів профтехосвіти методичний кабінет, комп’ютеризовано дві бібліотеки, де учні й педагоги можуть працювати з технічною літературою та в Інтернеті. Торік за власні кошти почали облаштовувати одну з кращих в Україні кондитерську лабораторію, її орієнтовна вартість - 600 тисяч гривень. Отримавши в рамках програми розвитку профтехосвіти області півтора мільйона гривень на осучаснення навчально-матеріальної бази, створюємо нову кулінарну лабораторію та навчальний ресторан. Протягом двох-трьох років ця програма буде повністю реалізована, що дасть нам можливість увійти в першу п’ятірку професійно-технічних закладів України торгово-кулінарного профілю.

За останні три роки ліцей закріпився на практиці на півдні. Почали з однієї бази, згодом їх було вже дві, а цьогоріч на три бази їдуть на виробничу практику три наші групи - майже 90 учнів кухарів та офіціантів. Наступного року плануємо освоїти ще й четверту базу. До речі, на півдні під час практики ліцеїсти не лише працюють і здобувають практичні навички, а й оздоровлюються. Також під нашою опікою перебувають оздоровчий табір “Корчагінець” в Острозькому районі, “Джерельце” та “Волошки” в Рівненському районі.

- Що, на Вашу думку, є запорукою якісної підготовки в ліцеї фахівців робітничих професій?

- У нас інтенсивно йде омолодження колективу. Молоді кадри переймають досвід старших та активізують навчально-виховний процес свіжим баченням проблем навчання і виховання, способів їх розв’язання та бажанням ефективно працювати, застосовуючи інноваційні технології підготовки робітничих кадрів. Ми вивчаємо досвід кращих закладів профтехосвіти України - Київського, Львівського та Івано-Франківського вищих професійних училищ нашого профілю. У кожному з них побували наші фахівці. Зокрема, у Львові троє майстрів ліцею пройшли курси підвищення кваліфікації. Наші майстри теж охоче діляться з колегами набутим досвідом. Наприклад, Надія Валеріївна Лемех нещодавно була учасником Всеукраїнського форуму майстрів виробничого навчання. Як делегат Рівненщини, вона презентувала і навчальний заклад, і область. Одним словом, у нас високопрофесійний колектив, а його командна робота, орієнтована на високий кінцевий результат, створює позитивний імідж навчальному закладу та є запорукою якісної підготовки висококваліфікованих робітничих кадрів. За ними - майбутнє!

Довідка “РР”

РУДИК Віктор Леонідович - директор Рівненського торгово-професійного ліцею.

В системі профтехосвіти працює майже 40 років, з них 28 - директором ліцею.

Закінчив Рівненський державний педагогічний інститут за фахом “Вчитель фізики і математики” та Український інститут інженерів водного господарства за фахом “Інженер-економіст”.

Член колегії управління освіти і науки Рівненської облдержадміністрації, голова обласної асоціації Всеукраїнської асоціації працівників профтехосвіти, член президії ВАПП, голова ради директорів професійно-технічних навчальних закладів Рівненської області.

Нагороджений Грамотою Міністерства освіти і науки України та знаком “Відмінник освіти України”.

Переможець першого обласного конкурсу директорів системи профтехосвіти, удостоєний звання “Кращий керівник професійно-технічного закладу Рівненщини”.

Рівненський торгово-професійний ліцей

33027, м. Рівне, вул. Д. Галицького, 13;

тел.: (0362) 23-72-09, 23-70-75, 23-72-18.

Спілкувався Олександр ОЛЬХОВИК

23.05.2012



Рівне-Ракурс №10 від 23.05.2012p. 
На головну сторінку