Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №553 від 23.05.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Елексир життя

Морська риба сповільнює старіння

Морська риба, така як лосось, макрель і сардини, багата жирними кислотами, які не тільки захищають від хвороб серця, але і є сьогодні “еліксиром життя”, стверджують американські дослідники з Університету Каліфорнії в Сан-Франциско.

Дослідження, у якому вивчали стан здоров’я 608 пацієнтів із серцевими захворюваннями, підтвердило, що жирні омега-3 кислоти контролюють біологічне старіння людини: вони перешкоджають укорочуванню тіломір - кінцевих ділянок хромосом.

У кожному циклі розподілу клітини, тіломіри, які можна вважати біологічним годинником людини, зменшуються. Коли їх довжина доходить до критичного значення, клітини втрачають здатність ділитися й вмирають. Розвиток таких важких недуг, як рак, є безпосереднім результатом клітинного старіння.

Їжа з підвищеним вмістом жирних кислот омега-3, збільшує життя лабораторних пацюків на третину, аргументують дослідники. У той же час немає підтверджених даних, чи усувають ці кислоти симптоми фізичного старіння організму - приміром, зморшки на шкірі.

Жирні кислоти підвищують шанси на виживання хворих після серцевих нападів, сповільнюють вікове погіршення інтелектуальних здатностей і допомагають запобігати змінам очей, які можуть приводити до сліпоти, свідчать результати експериментів.

При вживанні їжі, багатої жирними омега-3 кислотами, на 40% знижується ризик розвитку рака кишківника, а також припиняється нагромадження амілоїдного білка в мозку пацієнтів із хворобою Альцгеймера, відзначають учені.

23.05.2012



Рівне-Ракурс №10 від 23.05.2012p. 
На головну сторінку