Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №553 від 23.05.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Хвороба фузаріоз

Чому жовтіє листя часнику та цибулі?

Чому жовтіє листя часнику та цибулі?

Однією з причин може бути захворювання фузаріозом (гниль донця), або як ще називають жовтизною. Спори гриба цього захворювання так само вражають рослини сімейства хрестоцвітів (капусту, редис, редьку та інші.) - З’являються дрібні цяточки, листя жовтіє, опадає. Якщо розрізати місця проходження судин, наприклад, черешок листа, то буде видно коричневе кільце.

На часнику і цибулі жовтіє листя, починаючи з верхньої частини, потім в’яне. Цибулини можуть гнити, коріння відмирати. В ураженої рослини цибулина стає м’якою, при натисканні тече рідина. У розрізі помітний відтінок рожевого кольору.

Гриб дуже любить високу вологість і зниження температури. Так що початок літа - пік для виникнення захворювання.

Заходи боротьби з фузаріозом цибулі та часнику (гниль донця).

Звичайно, не втомлююсь повторювати, насамперед необхідно проводити профілактичні заходи. Прибирати, знищувати уражені рослини, дотримуватися сівозміни, повертаючи посадки на колишнє місце не раніше для цибулі 4-х років, для часнику 5-6-ти років. Якщо такі проміжки важко витримати, наприклад, в умовах невеликої дачної ділянки, то сійте після цибулі та часнику сидерати. Вони і ґрунт оздоровлять, і служитимуть для добрива. Тим більше, ці культури рано прибирають, і ще зможе нарости зелена маса сидерата.

Посадковий матеріал протруїти, витримавши в розчині марганцівки середньої густини. Вибирати тільки здорові, підозрілі вибракувати.

Чому б, навіть якщо не було пожовтіння листя на цибулі та часнику, вам

не провести дезінфекцію ґрунту. Адже при невеликих площах посадки це цілком можливо. Проливаємо грядки розчином мідного купоросу або марганцевокислого калію з розрахунку на відро води 5 грам. А ось тепличний грунт тим більше вимагає заміни або обробки для знезараження.

Хімічна боротьба ведеться за допомогою фунгіцидів типу “Акробот”, “Ридоміл голд”. Можна спробувати обробити водним настоєм календули, деревію.

Внесення добрив калійного і фосфорного ряду підвищує опірність рослин до фузаріозу.

І не дивуйтеся, може ваш овоч зовсім не хворий, а пожовк лише тому, що ви не поливали і не удобрювали його. Просто страждає від недостатнього догляду. Якщо ця зміна спостерігається тільки на кінчиках, а сама рослина розвивається відмінно, то це може бути і наслідок ранньовесняного підмерзання.

Так само захворювання цибулі пероноспорозом (несправжньою борошнистою росою) призводить до пожовтіння листя з подальшим його засиханням.

23.05.2012



Рівне-Ракурс №10 від 23.05.2012p. 
На головну сторінку