Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №555 від 07.06.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Блискавки полюють на людей

Блискавки полюють на людей

“Ніякі сценічні вистави, драма чи комедія, ніяка фокусницька штука не можуть змагатися з незбагненною грою блискавки… Це таємнича істота, вона нікому не розкриває своїх секретів…” К.Фламмаріон

Якщо раніше в Україні від блискавок гинуло 7-8 чоловік, то зараз 15-17, а інколи і до 19 чоловік. За наукою, блискавка - це лише вид електричного розряду, який переважно відбувається під час грози. Вчені вважають, що причиною утворення блискавок є поява великих областей позитивного і негативного зарядів, які утворюються через зіткнення частинок у хмарах. При цьому верхня частина хмари електризується позитивно, а нижня - від’ємно.

Якщо заряджена хмара досягає значної величини, між двома її наелектризованими частинами і проскакує блискавка. Атмосферу землі прошиває по 8 млн. блискавок у день. Вважають, що найбільш “грозове” місце на нашій планеті - це район Бютензорга на острові Ява, де блискавки спалахують 322 дні на рік.

А скільки людей вбиває небесна електрика? Так, за даними Національної погодної служби США, ймовірність того, що в людину вдарить блискавка, невелика і максимум 1 до 600 000. Але спеціалісти відзначають: з року в рік попадань стає все більше. Та деяким щастить. У США, до прикладу, понад 900 чоловік у рік залишаються в живих після “вогненного поцілунку”. Дослідження показали: людину рятує те, що інколи при великій потужності розряд проскакує скрізь тіло за мільйонні долі секунди. І не завжди встигає спопелити. Сила дії залежить від опору органів і тканин, який в середньому складає 700 ом. Чим він більший, тим важчі наслідки. Першими горять наші електричні ланцюги - нервові волокна. У кращому випадку в них руйнується захисна оболонка, яка по суті нагадує ізоляцію на проводах. Відійшовши від шоку, людина може навіть не відчувати змін. Інколи ефект проявляється аж через декілька місяців, коли нервові волокна починають “коротити” і створювати контакти там, де їх бути не повинно. Цим пояснюються деякі проблеми тих, які вижили. Більшість із них скаржаться на погану координацію рухів, на судоми, дзвін у вухах. Якщо ж блискавка попадає прямо в голову, то тут наслідки уже серйозніші: від коми і до повної амнезії, дивацтв у манерах і в поведінці.

Так, такий собі Харольд Дін прославився в штаті Міссурі тим, що перестав відчувати холод. Він навіть взимку ходить у майці.

Як не потрапити

під гнів небес

Блискавки такі непередбачувані, що уберегтися від них на сто відсотків у принципі неможливо. Але заходи перестороги вжити варто. Вони знижують ризик.

1. Не ховайтесь у грозу поблизу поодиноких дерев, стовпів й інших високих місцевих предметів (геодезичні знаки, піраміди, вершини відкритого пагорбу), слід відійти на 15 м. У дерева різних порід блискавки попадають з різною частотою: клен і береза - 0, акація -1, липа - 2, бук - 3, сосна - 6, смерека -10, тополя -24, дуб - 54.

2. У чистому полі прийміть позу ембріона: присядьте, згорбившись, навпочіпки. Ноги - разом. Знайдіть долину чи якесь заглиблення і заховайтеся в ньому. Не намагаєтеся заховатися у копицях сіна і снопах. Спробуйте добігти до лісу чи лісосмуги і перечекайте там грозу. Блискавки дуже рідко вражають кущі, чагарники.

3. Не стійте під парасолькою, не тримайте в руках вудку. Не торкайтеся до металічних предметів і вийміть їх з кишень.

4. Грозу можна перечекати у машині або в автобусі: їх металічні оболонки створюють захисний екран.

5. Якщо ви знаходитеся в будинку, вимкніть електроприлади і газ. Не виглядайте у вікно. Не розпалюйте вогонь у печі або в камині: грозовому розряду простіше пробити гаряче повітря.

6. Під час грози не користуйтеся мобільним телефоном. Телефон, який працює, випромінює електричний заряд і тим самим притягує блискавку.

Якщо ж ви стали свідком, коли в людину влучила блискавка, необхідно надати першу медичну допомогу:

- якщо потерпілий знаходиться у непритомному стані, дайте йому понюхати нашатирний спирт. Розстебніть одяг, звільніть грудну клітку. Витріть обличчя, шию та груди змоченою у холодній воді тканиною;

- за відсутності дихання, зробіть непрямий масаж серця та дихання “рот в рот”;

- якщо людина прийшла до тями, зігрійте її потилицю, нижні кінцівки, зону печінки, щоб полегшити кровообіг та життєдіяльність органів. Дайте теплий чай, заспокійливе (валеріана, корвалол), все, що розширює судини;

- за наявності опіків накладіть на уражені місця антисептичну пов’язку. У разі удару блискавкою варто натиснути на нігтьову фалангу мізинця (відповідає за серцево-судинну діяльність) та масажувати за годинниковою стрілкою складку між великим пальцем, яка відповідає за грудну клітку.

Валентина КОПЕЛЬ

07.06.2012



Рівне-Ракурс №10 від 07.06.2012p. 
На головну сторінку