Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №558 від 27.06.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Абетка здоров’я

Вітамін В

Вітамін В

Вітаміни групи В мають велике клінічне значення. Ізольований дефіцит одного з вітамінів цієї групи виникає надзвичайно рідко. Зазвичай він буває комбінованим, як результат недостатнього надходження в організм білків та інших незамінних поживних речовин (цинку, есенціальних жирних кислот). Ця група вітамінів включає вітаміни В1, (тіамін), В2, (рибофлавін), В3 (ніацин), В5 (пантотенова кислота), В6 (піридоксин), В12 (ціанокобаламін), фолієву кислоту, Н (біотин).

До вітамінів групи В належать також ПАБК (параамінобензойна кислота), інозитол, холін, флавоноїди. Всі вони відіграють важливу роль у зміцненні здоров’я, у тому числі нервової системи, в продовженні молодості та роботі залоз внутрішньої секреції. Вітаміни групи В впливають на настрій, працездатність і загальний стан організму. Найчастіше їх недолік відразу відображається на зовнішності - з’являються червоні полущені плями на обличчі, болючі тріщини в кутах губ, стають ламкими волосся і нігті.

Сучасній людині з її великими розумовими та емоційними навантаженнями, хронічними захворюваннями вітаміни групи В потрібні у великих кількостях, а особливо при психоемоційних стресах, захворюваннях нервової системи, серцево-судинних захворюваннях, захворюваннях шлунково-кишкового тракту і шкіри.

Дефіцит вітаміну В1, виявляється хворобою бері-бері, яка характеризується неврологічними (центральною чи периферійною нейропатією), серцево-судинними і шлунково-кишковими порушеннями, набряком обличчя і суглобів кистей. Специфічні ж ураження шкіри (крім її набряку) відсутні. У той же час недостатність вітаміну В1 часто відзначається при екземі, псоріазі, парапсоріазі, червоному вовчаку, фотодерматозі, пелагрі. Потреба тіаміну для дорослої людини становить 2-3 мг на добу і збільшується взимку, при вживанні великої кількості вуглеводів, а також ця потреба значно збільшується у разі хронічних інфекційних хвороб, хірургічних втручань, опікової недуги, цукрового діабету, при тривалому лікуванні антибіотиками та сульфаніламідними препаратами. У медицині одержані синтетично препарати тіаміну застосовують для запобігання гіповітамінозу та лікування невритів, радикулітів, невралгій, периферичних паралічів, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, атонії кишечника.

На тіаміни багаті крупи, борошно грубого помелу, бобові, свинина. Він руйнується в лужному середовищі: при додаванні до тіста соди, надто швидкому варінні квасолі та гороху тощо.

27.06.2012



Рівне-Ракурс №10 від 27.06.2012p. 
На головну сторінку