Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №559 від 05.07.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Дозвілля - без травм,

Дозвілля - без травм,

або Як уберегти дітей від небезпеки

Діти травмуються значно частіше дорослих це не дивно, адже їхня допитливість не знає меж, а життєвих навичок обмаль, тому їм важко оцінити небезпеку ситуацій, а бажання пізнати навколишній світ сильніше від застережень і заборон батьків.

Вважається, що канікули і літо - не лише активна пора відпочинку, а й період, коли частішають випадки травмування дітей. Хоча завідувач травмпунктом обласної дитячої лікарні Геннадій Могила не зовсім погоджується з цим твердженням.

- Особливості дитячого травматизму в тому, що він не носить сезонний характер, - констатує лікар,- оскільки для малих бешкетників не має значення пора року. Пригод на свою голову вони шукають завжди, а найчастіше, коли опиняються без нагляду дорослих навіть на невеликий час. Звідси і тривожна статистика. Вже на сьогодні від початку року зафіксовано 3200 звернень щодо різноманітних травм. Травмуються кругом: вдома, на вулиці, в школі, на проїжджих частинах дороги, водоймищах.

За словами лікаря, потенційними жертвами травм найчастіше стають діти з 3 до 12 років. Дошкільнята зазвичай зазнають побутових травм. коли, здавалося б, незначні дрібниці, залишені у доступному місці, як голки, цвяхи, леза бритв стають причиною не лише легких травм, а й важких каліцтв. Це стосується і газових плит, оголених проводів електромережі, відчинених вікон та сходів. В усіх тих випадках за свою легковажність батьки розплачуються здоров’ям, а інколи й життям власних дітей.

Коли малюк йде в школу , його навколишній світ вже не обмежується квартирою, а відтак, вірогідність отримати травму збільшується.

Ось тут і додається шкільний та спортивний травматизм і найвищий його сплеск випадає саме на підлітковий вік. Окрім цікавості, виникає непереможне бажання виділитися серед ровесників, похизуватися перед ними безглуздою сміливістю. Школярі часто починають наслідувати дорослих і доводять свою самостійність “героїчними вчинками”: переходять проїзну частину у не відведених для цього місцях, забираються пожежними драбинами на дахи будинків, високі дерева, стрибають через височезні паркани, катаються відчайдушно на велосипедах і роликах, а звідси - тяжкі переломи не лише кінцівок, а й черепно-мозкові травми, пошкодження хребта, численні забої , що в подальшому не минає без наслідків для здоров’я..

Проблемами для батьків і медиків, є й такі травми, як укуси собак та кліщі. Щодо останніх, то саме в літню пору це досить поширене явище, адже діти багато часу проводять біля водоймищ, на лісових галявинах, поблизу кущів, різних чагарників, де і чатує на них невидима небезпека підступних комах.

- Недостатній догляд батьків , а інколи і взагалі його відсутність особливо під час відпочинку на водоймищах, стають причиною не лише різноманітних травм, а інколи й трагічних випадків, - зазначає дитячий лікар-анестезіолог Павло Сільковський. - Діти купаються і пірнають у невідомих місцях, не задумуючись над тим, якими трагічними наслідками для них можуть обернутися такі розваги. Тому вкрай необхідно, аби під час відпочинку на річках, озерах поруч із дітьми завжди були дорослі, які застерегли б від необдуманих вчинків, а у випадку нещастя змогли надати першу медичну допомогу, викликати лікаря. Зрозуміло, що у підлітковому віці надзвичайна опіка батьків сприймається негативно, тому діти вже й самі повинні самостійно визначати міру небезпеки, усвідомлювати, що нехтування правилами безпеки може перетворити приємний і корисний відпочинок у невідворотну шкоду не лише для здоров’я, а й спричинити втрату найдорожчого - людського життя.

Звичайно, повністю викоренити дитячий травматизм неможливо - від нещасного випадку, на жаль, не застрахований ніхто. Але завдання батьків - захистити свою дитину, адже більшість травм відбуваються саме з їхньої вини. Відтак, турбота дорослих про безпеку дітей має стати найголовнішою. Старші повинні виховувати в них обачливість та обережність, особливо при поводженні з вогнем і небезпечними приладами, забезпечити знання правил дорожнього руху, техніки безпеки та правильного поводження у воді. Крім домашнього виховання, дитині особливо корисні такі шкільні предмети, як основи безпеки життєдіяльності та здоров’я, громадська безпека та основи медицини, де вчать правилам дорожнього руху, поводження в екстремальних ситуаціях та надаванню першої допомоги. Як і дорослий, так і дитина повинні пам’ятати, що своєчасна правильно надана перша допомога, є запорука подальшого успішного лікування та профілактики можливих ускладнень.

05.07.2012Ніна МІНІЧ



Рівне-Ракурс №10 від 05.07.2012p. 
На головну сторінку