Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №562 від 03.08.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Поради

Харчування у критичні дні

Раз на місяць навіть найсмиренніша домогосподарка може перетворюватися на фурію. Виною тому - передменструальний синдром. За статистикою, 27% усіх злочинів вчиняється жінками саме в цей період.

Як харчуватися у критичні дні? У молодих дівчат напередодні “червоних днів календаря” зазвичай з’являються висипання на шкірі. Тридцятирічні страждають від депресій, набряків і відзначають збільшення у вазі до 3-4 кг, а сорокарічні дами - від головних болів і підвищеного артеріального тиску.

Раціон в особливий період

У цей період жінкам потрібна підвищена доза магнію, який знижує збудливість нервової системи. Він міститься у крупах (особливо рисі та вівсянці), квасолі і горіхах (кешью, мигдаль), сирі, бананах, курячому м’ясі. У критичні дні жінка втрачає до 20 мг заліза, тому краще запастися ним завчасно - їж печінку, гранати і житній хліб. А щоб “підживити” організм вітаміном В6, який контролює емоції, тримає в кулаку дратівливість і послаблює спазми, налягай на: м’ясні і молочні продукти, картоплю, моркву, цвітну або білокачанну капусту, апельсини і лимони. Виключи з раціону страви, що містять непотрібну сіль: копченості, консерви, бульйони з кубиків, гострі соуси - вони викликають затримку рідини в організмі і посилюють набряки. І краще не боротися з ними за допомогою сечогінних чаїв - вони “вимивають” з організму найважливіші мікроелементи. Прекрасним сечогінним ефектом володіють натуральні соки та продукти з високим вмістом калію - родзинки, курага, картопля в мундирі.

Перекуси

Перевагу слід віддавати крупам - вони містять так звані складні вуглеводи, які витрачаються повільно і надовго залишають відчуття ситості, овочевим салатам. Це джерело вітамінів, що заряджають організм енергією. Для перекусів краще тримати під рукою фрукти - вони забезпечать організм залізом і вітамінами В і С. Є думка, що одна з причин хворобливого ПМС - дефіцит жіночого гормону прогестерону. Тому напередодні критичних днів лікарі рекомендують вживати продукти з сої - вони містять природну речовину, схожу на прогестерон, і таким чином заповнюють його дефіцит в організмі.

03.08.2012



Рівне-Ракурс №10 від 03.08.2012p. 
На головну сторінку