Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №562 від 03.08.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Абетка здоров’я

Вітамін С

Аскорбінова кислота підвищує захисні сили організму, обмежує можливість захворювань дихальних шляхів, поліпшує еластичність судин (нормалізує проникність капілярів). Вітамін С має сприятливу дію на функції центральної нервової системи, стимулює діяльність ендокринних залоз, сприяє кращому засвоєнню заліза й нормальному кровотворенню, перешкоджає утворення канцерогенів.

Більші дози вітаміну С корисні для хворих цукровим діабетом, запеклих курців, жінок, що користуються протизаплідними препаратами, для людей похилого віку зі зниженою здатністю травного тракту засвоювати вітаміни. Недолік вітаміну С проявляється у швидкій втомлюваності, кровоточивості ясен, у загальному зниженні стійкості організму проти інфекцій, при гіповітамінозі. Крім цього може з’явитися цинга, для якої характерні розпушення, набрякання й кровоточивість ясен і випадіння зубів, дрібні підшкірні крововиливи. При передозуванні можливі порушення функції печінки й підшлункової залози.

Аскорбінова кислота міститься у свіжих рослинах: шипшині, кизилі, чорній смородині, горобині, обліписі, цитрусових плодах, червоному перці, хроні, петрушці, зеленій цибулі, кропі, кресс-салаті, червонокачанній капусті, картоплі, звичайній капусті. У лікарських рослинах: кропиві, любисток, у лісових плодах. Оптимальна потреба у вітаміні С для дорослої людини 55 - 108 мг; вагітних, що годують грудьми жінок - 70-80 мг, дітей першого року життя - 30-40 мг. Вітамін С дуже нестійкий, він розкладається при високій температурі, при зіткненні з металами, при довгому вимочуванні овочів переходить у воду, швидко окисляється.

При зберіганні овочів, фруктів і ягід вміст вітаміну C швидко зменшується. Вже через 2-3 місяця зберігання - наполовину руйнується. У свіжій і квашеній капусті в зимовий період зберігається більше вітаміну С, ніж в інших овочах і фруктах - до 35%. Ще більше руйнується при кулінарній обробці, особливо при смаженні й варінні - до 90%. Наприклад, при варінні очищеної картоплі, зануреної в холодну воду, втрачається 30% - 50% вітаміну, а в гарячій воді до 25% - 30%, при варінні в супі - 50%. Для більшого збереження вітаміну С городину для варіння слід занурювати в киплячу воду. Вітамін С легко переходить у воду, тому варіння картоплі в шкірці скорочує втрати вітаміну С удвічі в порівнянні з варінням очищеної картоплі. Людина, на відміну від переважної більшості тварин, не здатна синтезувати вітамін С і вся необхідна кількість його одержується з їжею, головним чином з овочами, фруктами і ягодами. В організмі вітамін не накопичується. Вітамін С із природних джерел діє на багато ефективніше, ніж синтетичний.

03.08.2012



Рівне-Ракурс №10 від 03.08.2012p. 
На головну сторінку