Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №562 від 03.08.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#На замітку

Виноград для вина мити не треба

Виноград для вина мити не треба

Особливого секрету в приготуванні вина з винограду немає. Це один з найпоширеніших і найстародавніших рецептів напоїв на землі. У давнину виноградне вино замінювало людям решту практично всіх напоїв, оскільки і вода, і соки мали здатність псуватися, адже ні пастеризації, ні холодильників ще не було. Але не забувайте, що вино тоді пили дуже сильно розбавленим. Фактично, у воду додавали трохи вина, щоб вона не псувалася.

Перше, що необхідно зробити - це правильно підготувати ягоди. Виноград потрібно відокремити від китиць і ретельно перебрати. Якщо у вино потраплять гнилі, зіпсовані або червиві ягоди, воно само стане гнилим, зіпсованим або червивим.

Мити ягоди особливо не потрібно, тільки якщо вони брудні. На шкірці винограду багато різноманітних грибків, які сприяють бродінню. Ретельно вимитий виноград бродить гірше.

Наступний етап - тиснення ягід. Ви, звичайно, знаєте, що справжні винарі тиснуть ягоди ногами. Отже, теж можете спробувати. І боятися тут нічого. Головне - щоб ноги були митими. Інші способи - качалкою в емальованій каструлі, соковижималкою. Головне, щоб кожна ягідка виявилася роздавленою і щоб у сік, що вийшов, не потрапили додаткові забруднення. Також не рекомендується користуватися металевим не емальованим посудом і металевими засобами для давлення ягід.

Бродіння

Сік, що вийшов, потрібно перелити у скляні бутлі, знову ж таки, чисті. За бажанням, можете сік заздалегідь процідити, тобто видалити з нього мезгу (шкірку і м’якоть роздавлених ягід). У цьому випадку у вас вийде біле вино, навіть якщо виноград був червоним. Але знайте, що набагато корисно для організму вино, приготоване без видалення шкірки і кісточок винограду.

Наливаючи сік у бутель, не наливайте його до шийки! Вину потрібне місце, щоб грати. Залиште десь третину або чверть об’єму порожньою. Далі бутель потрібно заткнути корком з протягнутою в нього трубкою. Абсолютно необов’язково, щоб трубка ця була товстою. Можна, наприклад, узяти трубку від крапельниці, яка продається в аптеці. А товстою голкою легко буде проткнути корок.

Далі другий кінець трубки потрібно опустити в банку з водою. Робиться це для того, щоб з вина у процесі бродіння виходив газ, але назад, всередину, газ поступати не міг. Це називається водним затвором або водним замком. Отже, повторю ще раз, як потрібно закупорювати бутель для бродіння: у корок протягується металева трубка (скажімо, голка від крапельниці), протягується вона наскрізь, через неї повинен виходити газ. На зовнішній стороні корка, тій, яка буде обернена вгору, на металеву трубку надягається гнучка трубка, другий кінець цієї трубки опускається у воду. На внутрішньому боці корка до трубки нічого не кріпиться.

Отже, опустивши кінець трубки у воду, ми з вами домоглися того, що через трубку в бутель не поступатиме повітря. Але повітря може поступати і через сам корок! Тому корок нам потрібно загерметизувати. Для цього потрібно узяти свічку, запалити її і облити воском цілком весь корок разом з краями бутля і з’єднаннями трубки.

Тепер можна відправити бутлі бродити де-небудь у прохолодному місці, скажімо, в підвалі гаражу, дачі, заміського будинку. А якщо вина небагато, то можна і в холодильнику. Головне, щоб температура була біля +5°С. У принципі вино може бродити і за вищої температури, але результат буде непередбачуваний.

Як тільки весь осад осяде, а в банках перестануть з’являтися бульбашки, молоде виноградне вино готове. Це відбудеться через 2-3 місяці. Точніше, майже готово. Його ще потрібно дуже обережно профільтрувати: перелийте його з бутлів, але обережно, не трусіть, щоб не піднімати осад.

До речі:

- ємність для бродіння потрібно ставити обов’язково на килимок, щоб денце не мерзло;

- кількість днів бродіння мінімум 21, але краще стільки, скільки виходять бульбашки у водяний заслін, до повного припинення бродіння:

- зцідивши перший раз, вино потрібно залишити на місяць, процес називається - дозрівання, при цьому в ємність на дно випадає винний камінь.

Цей процес має відбуватися у тихому місці, де не гримають двері, не бігають діти. І тільки після дозрівання його зливають, розливають у пляшки під горлечко і закорковують. Якщо любите вино із присмаком терпкості, додайте в процесі бродіння мелених виноградних кісточок, які випали на дно ємності при закладанні сусла.

03.08.2012



Рівне-Ракурс №10 від 03.08.2012p. 
На головну сторінку