Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №563 від 09.08.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Непритомність - не завжди втрата свідомості

Непритомність - не завжди втрата свідомості

Непритомність часто пов’язують з повною втратою свідомості. Однак це не завжди так. Буває, що людина не може розмовляти, реагувати на дії оточуючих, проте все чує і розуміє. Як правило, цей стан трапляється внаслідок спазмування судин та перезбудження блукаючого нерва, який є в усіх частинах людського організму. А причини цього можуть бути різні. Тож інколи непритомність можна легко усунути, в інших випадках вона є сигналом для початку серйозного лікування. Спробуємо розібратися у ситуації.

Гіпотензія

Причиною млосного стану може бути тимчасове різке зниження артеріального тиску. Це типовий побічний ефект неконтрольованого вживання лікарських препаратів, у тому числі й призначених для зниження кров’яного тиску. Особливо часто це буває за раптової зміни положення тіла (після сидіння, лежання).

Якщо це трапляється з вами, виробіть звичку підводитися повільно після тривалого сидіння та лежання. І зверніться до лікаря з проханням підібрати відповідну дозу ліків.

Вагітність

Непритомність у цьому стані - поширене явище. Вона зумовлена знову ж таки зниженням артеріального тиску, внаслідок розслаблення м’язів, що оточують кровоносні судини.

Жінка, яка готується стати матір’ю, не повинна тривалий час перебувати на ногах. Якщо цього уникнути неможливо, намагайтесь рухати ногами й руками, щоб стимулювати кровообіг. Відчувши млосність, сядьте чи ляжте.

Низький рівень

цукру в крові

При цьому нерідко виникають запаморочення, слабкість, тремтіння, поколювання в руках чи ногах, головний біль, порушення мови.

Тож, якщо у вас є схильність до зниження цукру в крові, завжди носіть із собою таблетки глюкози, шматочки цукру, цукерки, і їжте їх за появи перших ознак нападу. Через кілька хвилин вам стане краще.

Транзиторний ішемічний приступ

Тимчасове порушення кровопостачання мозку, зумовлене звуженням сонних артерій, може супроводжуватися непритомністю, втратою чутливості, поколюванням в якійсь частині тіла, затуманенням зору, порушенням мови, втратою рухомості в руках і ногах. Симптоми ці непостійні.

Вам потрібні лікарська допомога та ґрунтовне медичне обстеження, в тому числі електрокардіографія та рентгенографія грудної клітки. У разі підтвердження діагнозу, лікування спрямовують на боротьбу зі звуженням артерій. Якщо у вас підвищений тиск, вам призначать препарати для його зниження, а також для запобігання утворенню тромбів. У складних випадках запропонують операцію.

Інсульт

Порушення кровообігу мозку, спричинене закупорюванням чи розриванням кровоносної судини - може мати ті ж симптоми, що й попередня хвороба. Проте здебільшого їх можна зняти лише за допомогою спеціального лікування. Його призначають залежно від стану хворого і проводять вдома чи в лікарні. Тим, хто переніс інсульт, призначають фізіотерапію для відновлення рухливості кінцівок, препарати для підтримки нормального рівня артеріального тиску, рекомендують схуднути.

Приступ Адамса-Стокса

Раптове сповільнення ритму скорочень серцевого м’яза - теж може супроводжуватись непритомністю. Ймовірність нападу збільшується, якщо спостерігається сповільнення пульсу. Подібні стани є ознакою порушення частоти чи ритму серцевих скорочень. Для підтвердження діагнозу призначають електрокардіографію. Лікування проводять з використанням електричного провідник ритму серця.

Перша допомога при непритомності

Якщо відчуваєте що зараз знепритомнієте ляжте на спину так, щоб ноги були трохи підняті. Якщо це неможливо, сядьте на стілець, опустіть голову між колінами і тримайте її так, доки не відчуєте поліпшення.

При непритомності передусім перевірте, чи нормальне дихання у людини, що знепритомніла. Покладіть її на спину, підніміть їй якомога вище ноги. Розстібніть одяг (комір, пас тощо) і переконайтесь, що забезпечується достатнє надходження свіжого повітря. Якщо ви знаходиться у приміщенні, відчиніть вікна, якщо на вулиці - переконайтесь, що людина лежить у тіні. Важливо, щоб після відновлення притомності людина полежала ще кілька хвилин перед тим, як підвестися на ноги.

09.08.2012



Рівне-Ракурс №10 від 09.08.2012p. 
На головну сторінку