Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №568 від 13.09.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Диктант

Чиновників перевірили на грамотність

Чиновників перевірили на грамотність

У перші вересневі дні рівненські чиновники пригадали, як це бути школярами. Імпровізованим класом для них став сесійний зал Рівнеради - саме там вони зайняли свої місця та розпочали писати диктант.

Таку акцію до Міжнародного дня грамотності провело міське об’єднання товариства “Просвіта”. Заступник начальника міського управління освіти Катерина Сичик наголосила, що ніхто нікому оцінки не виставлятиме і за помилки не сваритиме. Це все організовано для того, аби кожен міг побачити, наскільки він грамотний.

Варто зазначити, що це був не звичайний диктант, а зоровий - “Я знаю українську”. За 10 хвилин чиновники мали ознайомитися із запропонованим текстом, розробленим для школярів, знайти у ньому 27 орфографічних помилок та 6 пунктуаційних.

- Цей диктант - це хороша перевірка власних знань, - розповідає міський голова Рівного Володимир ХОМКО. - Звісно, я хвилювався, коли писав, бо ж всім цікаво, як саме напише диктант міський голова. За п’ятибальною системою я впорався на “четвірку”, бо безпосередньо до диктанту не готувався, та й потрібно було просто бути уважнішим. А саму ідею написання диктанту запропонувала “Просвіта”. Думаю, проведення цього заходу ще раз дозволить нагадати людям про проблему з українською мовою, що склалася в Україні.

У самому тексті були найбільш розповсюдженні помилки - подвоєння приголосних, написання е-и, вживання апострофа та пунктуаційні помилки.

Заступник міського голови Галина КУЛЬЧИНСЬКА розповідає, що у школі писала диктанти на “відмінно”, а от із математичними дисциплінами не дружила. Що ж стосується проведення диктанту до Міжнародного дня граматики, то пані Галина зазначає, що не знайшла лише однієї помилки.

- Якщо говорити про диктант, то він зовсім нескладний, - розповідає Галина Кульчинська. - А взагалі, кожен вчитель мови скаже, що жінки розумніші, адже зорові, слухові і, навіть, інтуїтивні відчуття у них набагато краще розвинуті. Таку акцію необхідно проводити постійно, адже завдяки цьому ми можемо побачити прогалини у граматиці та вдосконалювати себе.

Після закінчення диктанту чиновники отримали правильний варіант тексту, тож кожен перевіряв сам себе. Самі чиновники заявляють, що впоралися з диктантом на “четвірку з плюсом” та “п’ятірку”.

13.09.2012Юлія ГОЛИК



Рівне-Ракурс №10 від 13.09.2012p. 
На головну сторінку