Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №568 від 13.09.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Думки вголос

Що дасть Рівному створення потужного центру легкої промисловості?

Що дасть Рівному створення потужного центру легкої промисловості?

Як свідчить світовий досвід, створення компактно розташованого, потужного центру легкої промисловості дає не тільки нові робочі місця на новостворених підприємствах та додаткові відрахування до бюджету. На прикладі вже працюючих, у тому числі й в Україні, центрах легкої промисловості я розповім про ті переваги, які дасть місту та усім його мешканцям втілення такого проекту.

Почнемо із промисловості. Першим, хто відчує переваги появи у Рівному центру легкої промисловості, стануть будівельники. Для того, аби запустити нове виробництво, навіть таке порівняно просте, як швейне, потрібно відремонтувати приміщення, комунікації, забезпечити необхідні умови для роботи. Враховуючи те, що більшість промислових площ у Рівному вже роками не використовується за призначенням, робота для десятків будівельних фірм - буде. Сьогодні, коли ця галузь у Рівному перебуває у вкрай важкому стані, створення нових швейних виробництв зможуть забезпечити фірмам стабільний портфель замовлень. При цьому навіть після запуску підприємств для будівельників знайдеться робота, бо як відомо, успішні підприємства з часом розширюють обсяги, з’явиться необхідність у нових приміщеннях, а у вже працюючих цехах потрібно робити ремонт. При цьому немає потреби для цих робіт залучати підрядників з інших регіонів, так що замовлення залишаться рівненським будівельникам, які зможуть перейти нарешті від виживання до стабільної роботи у себе вдома.

Крім будівельників, практично відразу відчують поліпшення свого становища сервісні центри із ремонту обладнання. Поки що в нас немає власного обладнання для легкої промисловості, але навіть найкращі імпортні швейні машини час від часу виходять з ладу і ремонтувати їх вигідніше на місці. Враховуючи той факт, що таких машин невдовзі будуть тисячі - роботи для сервісних центрів вистачить. А запасні частини для швейних машин та іншого обладнання для легкої промисловості можуть виготовляти й місцеві підприємства, рано чи пізно в місті будуть створені потужності, які спеціалізуватимуться на виготовленні недорогих запасних частин для обладнання.

Легка промисловість, як і будь-яка інша, потребує послуг підприємств-підрядників. Хтось має робити фурнітуру, ґудзики, доставляти на підприємства тканини, розвозити готову продукцію. Невеликим швейним виробництвам просто не обійтися без послуг постачальників, бо виготовляти у себе все вище перераховане просто невигідно. Раціональніше купувати необхідні матеріали на місці та замовляти транспортні послуги у спеціалізованих компаніях - так простіше і дешевше. Це додаткові сотні робочих місць для Рівного, які сьогодні так потрібні місту.

13.09.2012Олег ЧЕРВОНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 13.09.2012p. 
На головну сторінку