Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №241 від 25.05.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Обережно: паразити!

Завідувачка паразитологічним відділенням Рівненської міської санепідемстанції Любов ГРИЦЮТА

Овочі з городу загрожують рівнянам?

Цьогоріч, за повідомленням Рівненської міської санепідемстанції, з появою на ринках та в магазинах зелені, редиски, огірків та іншої городньої продукції, у рівнян з’явився ризик захворіти на аскаридоз. Ця хвороба щороку вражає все більше людей. А підхопити паразита-аскариду дуже просто: варто лише з’їсти погано помиті овочі з городу, який удобрювали фекаліями.

Не секрет, що господарі часто використовують залишки людської життєдіяльності для підживлення ґрунту. І, продаючи на базарі редиску або петрушку, навряд чи вони розповідатимуть вам, чим удобрюють свій город. Між тим, така продукція становить реальну небезпеку.

- Аби застрахувати себе від потрапляння личинки аскариди в організм, овочі, фрукти та зелень перед вживанням потрібно ретельно промити проточною водою через друшляк, а ще краще - полити окропом, - говорить завідувачка паразитологічним відділенням Рівненської міської санстанції Любов ГРИЦЮТА. - Потрапивши в організм людини, яйця аскарид починають розвиватися у кишечнику. З часом з них виростають черви-паразити довжиною до 20-40 (!) сантиметрів. Аскариди живляться тим, що їсть людина, - продовжує пані Грицюта. - При цьому вони виділяють отруйні речовини, які всмоктуються в кров, шкідливо діють на організм, викликаючи головний біль, нудоту, блювання, поганий сон, втрату працездатності, відсутність апетиту.

- Паразити можуть навіть спричинити непрохідність або прорив кишечника, нариви печінки та апендицит. Аскариди, до речі, інколи мігрують по організму. Відомі випадки, коли вони потрапляли в порожнину глотки, а звідти - у трахею, викликаючи у людини задуху.

Щоб виявити паразитів, потрібно зробити аналіз калу на яйця глистів у поліклініці. Якщо аналіз показав наявність аскарид, необхідно пройти курс лікування.

У господарстві повинно бути два туалети

Задля попередження поширення аскаридозу серед населення, завідувачка паразитологічним відділенням Рівненської міської санепідемстанції Любов Грицюта рекомендує не удобрювати грунт фекаліями. Або ж спробувати їх знезаразити. Спеціалісти радять у приватних господарствах використовувати для вбиралень так звану систему двох ям. Якщо одна яма наповнюється нечистотами - її слід засипати шаром землі завтовшки 30-40 сантиметрів. Яйця глистів таким чином загинуть там протягом року. Тим часом слід користуватися другою ямою. Лише через рік нечистоти можна використовувати для підживлення грунту.

25.05.2006Руслана ГОРУК



Рівне-Ракурс №10 від 25.05.2006p. 
На головну сторінку