Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №241 від 25.05.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Самі винні?

»Мобілки» можна позбутися через довірливість

»Мобілки» можна позбутися через довірливість

Потерпілі провокують злочини своєю недбалістю та неуважністю

З розвитком технічного прогресу різноманітні аксесуари нашого життя перестали бути розкішшю. Майже кожен нині може дозволити собі придбати МР3-плеєр, СD-плеєр, мобільний телефон. Невеликі за розміром, вони стають легкою здобиччю для злодіїв. Переважно - “мобілки”.

- Дуже часто шахраї просто виманюють у людей мобільні телефони, - розповів кореспонденту “РР” начальник кримінального відділу МВ УМВС України в Рівненській області Ігор ЩЕРБАК. - Схема такої афери доволі проста і, гадаю, відома усім. До “жертви” підходить молодик і просить на хвильку дати йому телефон, щоб вставити свою карточку, бо в його телефоні “раптом сіла батарея”. А дзвінок дуже важливий! Нічого не підозрюючи, довірливий власник “мобілки” дає телефон незнайомцю і той швидко зникає з поля зору.

Мобільний телефон - це, здавалося б, річ не така вже і дорога, але у злодіїв користується неабиякою популярністю. В місцях громадського транспорту його витягують з кишені, зривають з шиї, вихоплюють з рук, особливо, коли жертва “маячить” телефоном ввечері або вночі. Нерідко крадіжки скоюють у клієнтів кафе чи ресторанів. Офіціанти можуть навіть допомагати злодіям.

- У яких мікрорайонах Рівного найчастіше скоюють злочини?

- Через велику кількість приїжджих “лідерами” є райони авто- та залізничного вокзалів. Від них не “відстають” центр міста та мікрорайон “Північний”.

- Що робити, коли вже став жертвою шахрайства чи крадіжки?

- По-перше, слід завжди памятати, що безкоштовний сир буває тільки в мишоловці! Це означає: не бути надто довірливим, особливо у випадках, коли малознайомі особи обіцяють чималу матеріальну вигоду. По-друге, іноді потерпілі власною недбалістю та неуважністю самі провокують злочинців. Носячи телефон на шиї, залишаючи його без нагляду на столиках у кафе, в сумочках, “маякуючи” ним у темних провулках, жертва наражає себе на неприємності, сама про те не підозрюючи.

І найголовніше, якщо ви вже стали жертвою чи то крадіжки, чи шахрайства, слід негайно звернутися у міліцію. Знайти злочинців за гарячими слідами набагато реальніше і швидше.

25.05.2006Спілкувалася Галина СИНЯК



Рівне-Ракурс №10 від 25.05.2006p. 
На головну сторінку