Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №579 від 29.11.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#З перших уст

Юрій ВОЗНЮК: “Звітуватиму перед громадою не задля галочки”

Юрій ВОЗНЮК: “Звітуватиму перед громадою не задля галочки”

На початку грудня новообрані депутати Верховної Ради складатимуть присягу перед народом України. Для молодих політиків, до числа яких належить і депутат Рівненської міської ради Юрій Вознюк, це таїнство відбудеться вперше, що робить для нього подію ще більш важливою, вагомою і відповідальною. Тим не менше, беззаперечний переможець виборчого округу №153 Юрій Вознюк не має жодних ілюзій щодо того, якою для нього особисто стане наступна п’ятирічка, а чітко усвідомлює весь вантаж зобов’язань, які він отримає разом із депутатським мандатом.

- Сьогодні регіонали багато говорять про те, що майже отримали більшість у Верховній Раді. Чи означає це те, що опозиція фактично втратила можливість виконати задекларовані нею завдання?

- Більшість - це поняття відносне, тим більше у парламенті, особливо після запровадження іменного голосування. Його надзвичайно бояться регіонали, позаяк, як показала практика попередніх засідань, із 186 представників їх політичної сили у залі перебуватимуть фактично 50 піаністів із диригентом Чечетовим на чолі. Якби у нашій Верховній Раді депутати голосували відбитком пальця, як, наприклад, у Грузії, більшості у Партії регіонів ніколи б не було. Саме тому вони всіляко намагаються блокувати це питання. Яскравий приклад - нещодавнє засідання депутатів нового скликання з розподілу комітетів під головуванням Литвина, коли через відмову регіоналів навіть розглянути можливість введення іменного голосування, представники опозиції залишили приміщення.

- Чи не відбуватиметься те саме під час сесійних засідань?

- На жаль, політика надто вкоренилася у суспільстві. Все, що відбувалося під час виборів, не підлягає жодній критиці, настільки сильним був тиск на людей. Вони фактично обирали представника від Партії регіонів, який йшов по мажоритарці, а голосували за іншу політичну силу. У результаті саме мажоритарка додала регіонам 115 додаткових депутатів, і не дозволила “Батьківщині”, “Удару” та “Свободі” створити більшість.

Однак це зовсім не говорить про нашу неспроможність. Є народ України, інтереси якого представляють депутати у парламенті. Тож не думаю, що наші політичні опоненти зможуть дійти до такої межі, аби ігнорувати і не прислухатися до тих, слугами кого вони фактично є.

Тим більше, уявна більшість, про яку розповідають регіонали, і яку вони нібито досягли за рахунок самовисуванців, вже під час першого голосування може виявитися лише хворою фантазією. Не став би на їх місці розраховувати у деяких питаннях і на комуністів, які декларують свою єдність з народом. Вони точно не ризикнуть розчарувати виборців, завдяки яким отримали фактично джек-пот за результатами виборів.

- Наскільки оновився склад вашої політичної сили у парламенті?

- Лише третина змогла зберегти свої депутатські мандати. Це ті парламентарі, які 2010 року попри шалений тиск не продалися і не перейшли тушками до Партії регіонів. Решта - нові, але перевірені люди. Ніколи раніше список кандидатів до ВРУ не формувався так ретельно, як цьогоріч. Відтак, у мене немає сумніву, що ми сформуємо якісну опозицію і будемо робити те, що декларували.

- У парламенті з’явилося багато молоді. На Вашу думку, чи змінить це вектор роботи Ради?

- Молодь - це добре, багато молоді - ще краще. Адаптуємося, придивимося, проаналізуємо і почнемо роботу. Молодь - це своєрідний лакмусовий папірець і волевиявлення тієї категорії населення, якому завжди мало приділялося уваги. Згадаймо ту ж Грузію: після того, як Саакашвілі призначив на урядові посади людей молодших за 40 років, країна посіла 11 місце за розвитком економіки. А це багато що доводить.

- Ми згадували про розподіл комітетів, до якого б ви хотіли потрапити?

- Оскільки сфера мого бізнесу стосувалася будівельної галузі, хотів би потрапити до цього профільного комітету. Не відмовився б від бюджетного, правоохоронного і нафтогазового.

- А що робитимете з тим багажем проблем, який назбирали під час передвиборчої агітації?

- Мій округ специфічний, і переважна більшість - це сільські райони, де люди і досі не розуміють, хто такий депутат Верховної Ради. На жаль, депутат Верховної Ради не має повноважень вирішувати комунальні проблеми міст і містечок, які турбують краян, але він зобов’язаний при формуванні державного бюджету лобіювати якомога більше коштів до обласного бюджету, в тому числі на ті чи інші програми свого виборчого округу. А потім вже контролювати їх використання. Принаймні, я вважаю це своїм основним завданням.

- Як ви спілкуватиметеся з виборцями?

- На окрузі я буду присутній постійно. По-перше, у кожному районному центрі матиму громадську приймальню, де працюватиме безкоштовний юрист. Один раз у місяць я матиму особисті зустрічі з виборцями в кожному окремому районі. Крім того, наступної весни в чергове об’їду всі села і поспілкуюся з людьми. Зникати з їхнього життя я не збираюся.

- Під час передвиборчої агітації Ви йшли до людей із визначеною програмою. За який час Ви плануєте втілити її в життя?

- Як ви знаєте, моя передвиборча програма базувалася на програмі ВО “Батьківщина”. Зважаючи на те, що вже зараз відбувається у парламенті, досягти максимального її втілення буде важко. Тому я не ставитиму перед собою якихось визначених термінів, тим більше не звітуватиму перед громадою задля галочки. Тим не менше, я певен, що люди оцінять роботу народного депутата України Юрія Вознюка.

- Який головний урок Ви, як колишній кандидат, винесли з передвиборчих перегонів?

- У передвиборчий період від мене відвернулося багато людей, які через різні причини, розуміючи, хто є моїм головним конкурентом, воліли триматися від мене якомога далі. Це дозволило мені чітко зрозуміти - на кого саме у майбутньому покладатимуся, а хто назавжди втратив квоту моєї довіри.

29.11.2012Любов РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 29.11.2012p. 
На головну сторінку