Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №579 від 29.11.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Баскетбол

Верхній ряд, зліва направо: Любомир Рицький, Юрій Гімбаржевський, Олександр Романовський, Дмитро Грабовський, Вілен Крижов, Іван Мисковець, Олександр Прокопів. 
Нижній ряд, зліва направо: Віталій Шорсткий, Владислав Стрихарчук, Костянтин Стрихарчук, Павло Іллюк, Сергій Рябой. 
Тренер команди - Анатолій Колот.

“Рівненщина - 99” - майбутні Всеукраїнські чемпіони

Чотири гри і чотири перемоги. Сезон Всеукраїнської юнацької баскетбольної ліги лише розпочався, а вихованці ОСДЮШОР “Рівненщина - 99” активно йдуть до перемоги.

Здавалося б у світі сучасних технологій, комп’ютерних ігор дитину не можна зацікавити займатися спортом, та молоді спортсмени активно доводять протилежне. Побувавши в них на тренуванні, я не лише переконалася, що це добре підготовлені баскетболісти, а й справжні юні чоловіки та друзі. Вони чітко розуміють, що баскетбол - це не лише гра, це передусім, командний дух та справжня чоловіча дружба. Бо здобуває справді хороших результатів лише та команда, гравці якої можуть покластися один на одного.

Юні баскетболісти надзвичайно працьовиті, адже навіть за відсутності тренера вони не сиділи на лаві, а наполегливо продовжували тренування. Ось уже протягом трьох років вони є найкращими в області. Отож, знайомтеся…

Команда “Рівненщина - 99” є постійною учасницею всіх обласних змагань, де захищає честь школи ОСДЮШОР, а її спортсмени - постійними представниками всеукраїнських змагань, де виборюють призові місця. Та й на цьому рівненські баскетболісти не зупиняються - вони часто подорожують, демонструючи свої спортивні напрацювання та знайомляться з різними куточками нашого світу.

Тренер команди Анатолій Колот, розповідає, що для створення злагодженої команди потрібен час. Спочатку діти займаються у підготовчих групах. Тобто, набирається по три-чотири групи, в яких займається по 20 дітей, і з яких проводиться постійний відбір кращих. З них і формується “Рівненщина-99”.

- Аби потрапити до команди, діти повинні бути відповідальними та працьовитими, - розповідає тренер. - Спортсмени мають розуміти, що це командна гра, тому гравців ми відбираємо ретельно. Зазвичай, на обласних змаганнях.

Потрібно зважати ще й на вибір самої дитини, адже часто буває, що хлопець гарно грає в баскетбол, але йому до душі ближчий футбол, і ми не можемо насильно прищепити свої інтереси. Відбираючи гравців до команди, тренери, передусім, зважають на бажання безпосередньо підростаючого покоління, тобто обирають юних спортсменів не лише за фізичною підготовкою, а й за бажанням дитини займатися тим чи іншим видом спорту. Позаяк баскетбол - це не просто гра, це зміст і частина життя.

- Я граю у баскетбол уже чотири з половиною роки і це саме те, чим би мені хотілося займатися у майбутньому, - розповідає один із гравців “Рівненщини - 99” Олександр РОМАНОВСЬКИЙ. - Саме в цьому виді спорту я реалізовуюся, маю можливість постійно навчатися чомусь новому, спілкуватися з цікавими людьми та поступово втілювати свою мрію - грати у великий баскетбол.

- Можливість подорожувати - це вагомий додаток до заняття баскетболом, - зазначає інший гравець “Рівненщини - 99” Віталій ШОРСТКИЙ. - Протягом трьох років, що я граю, мав можливість брати участь у численних змагання, а це досвід, який здобувається роками. Ми маємо на кого рівнятися і до чого прагнути.

Та основною причиною для спілкування та зустрічі з командою і з її тренером Анатолієм Колотом стала перемога “Рівненщини - 99” у першому турі Всеукраїнської юнацької баскетбольної ліги. Завдяки роботі пана Анатолія торік команда потрапила у десятку найкращих в Україні і посіла почесне дев’яте місце.

- Цьогоріч плани не менш грандіозні, як мінімум, потрапити у фінал, а максимум - стати переможцями. Тим паче, у команди для цього є всі шанси. Спортсмени добре підготовлені і свідченням цього є перемога у першому турі Всеукраїнської ліги над чотирма іншими командами, - зазначає тренер команди Анатолій КОЛОТ. - Я задоволений іграми, що ми зіграли у Черкасах, ми ставили за ціль перемогти і досягли її. Ця перемога не проста, адже команди-суперники були сильними, а відтак - більш вагома для нас.

“Рівненщина - 99” вважається збірною краю, відтак у команді грають діти з усієї області. Вони є надзвичайно обдарованими та працьовитими, тому те мінімальне завдання, яке ми ставимо дітям, це передусім потрапити до фіналу. Тобто, нам необхідно опинитися у вісімці кращих команд України - це цілком реальні речі.

Варто зазначити, що Всеукраїнська юнацька баскетбольна ліга цілком відрізняється від Чемпіонату України, в якому змагання проводилися лише раз на рік. Умовно кажучи, приїжджали команди, змагалися і роз’їжджалися. Зараз схема змагань змінилася. За один сезон, залежно від кількості команд, гравці грають від 20 до 26 ігор. І в цьому свій великий плюс. Ми постійно подорожуємо, змагаючись на виїзних іграх. Нещодавно приїхали з Черкас, де перемогли, а вже 1-2 грудня їдемо в Одесу, 13-14 грудня - в Боярку під Києвом. Діти мають можливість всебічно розвиватися, подорожувати Україною та й світом загалом. Варто зазначити, що завдяки розумінню та підтримці Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України і Рівненській Держадміністрації ми можемо без проблем їздити на змагання різних рівнів. Окрім цього, спортсмени мають можливість брати участь у багатьох іграх, адже раніше бували випадки, що дитина травмувалася чи захворіла, і пропустила всі змагання. Зараз, якщо спортсмен пропустив одну гру, він має можливість поїхати на іншу.

Вагомим фактом є те, що діти не грають за правилами дорослого баскетболу. Гравці 1999 року народження і менші повинні грати в команді по 12 чоловік. Тобто, якщо в дорослому баскетболі може грати 5 чоловік, а решта сидіти на лаві запасних і потім мінятися, то тут кожна дитина задіяна у грі.

А от щодо секрету успіху, то тут, за словами тренера, все просто - до гравців потрібно ставитися, як до справжніх чоловіків і виховувати у них порядність та гідність.

- Якщо ці хлопці будуть впевнені одне в одному, як друзі, то й передати пас на спортивному майданчику, цим самим довірившись своєму колезі, не буде проблем, - розповідає Анатолій Колот. - Ми постійно намагаємося підводити дітей до перемоги. Цьому сприяє і чемпіонат області, в якому вони, відстоюючи честь школи ОСДЮШОР, вкотре здобувають першість.

Змагання обласного рівня за своєю структурою подібні до всеукраїнських змагань. Для того, аби показувати хороші результати, в іграх потрібно не розслаблятися. Тому діти чітко розуміють - у Всеукраїнську лігу можна потрапити тільки тоді, коли ти кращий в області. Змагання дуже допомагають, бо діти не лише тренуються, а й бачать, заради чого вони працюють. Вони чітко розуміють, що вигравши, ми потрапляємо до іншого туру. Адже, окрім Всеукраїнських змагань, є ще міжнародні. До речі, ми їздили влітку в Болгарію, де зайняли п’яте місце із сорока команд, зовсім нещодавно повернулися з Польщі, де взяли бронзу.

Варто зазначити, що на відділенні баскетболу ОСДЮШОР займається понад триста юнаків і майже сотня дівчат. Всі діти - різні, як і підхід до них. Коли вони на власні очі бачать баскетбол найвищого рівня, причому бачать, що учорашні вихованці спортшколи грають у найкращих командах, кращого стимулу і не вигадаєш.

Дітям є до чого прагнути, адже вони знають, що вихованець нашої школи Сергій Ліщук був капітаном збірної України з баскетболу, а зараз він грає в команді “Валенсія” з Іспанії.

Сама поїздка на змагання вже є для юних спортсменів найкращою нагородою. У процесі тренувань ми виховуємо бажання перемогти, щоб гравці ставили перед собою ціль та досягали її.

Окрім спортивної майстерності, що здобувають діти, вони стають більш самостійними, мають можливість подорожувати, знаходити все більше друзів, набувати корисних зв’язків та працювати на перспективу. Головне - вони чітко усвідомлюють своє майбутнє.

29.11.2012Юлія ГОЛИК



Рівне-Ракурс №10 від 29.11.2012p. 
На головну сторінку