Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №580 від 06.12.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Аналіз

11 грн. за 1 сторінку,

або Доступ до інформації не для всіх

Інституту Політичної Освіти вдалося з’ясувати, скільки коштує публічна інформація в Україні на прикладі 45 найбільших міст. Було надіслано 45 інформаційних запитів у найбільші міста України. Зміст запиту полягав у наданні копії статуту міста, а також копій регламентів роботи рад та виконавчих комітетів. Виявилося, що найдорожча інформація в Україні у м.Рівне - 11 грн. 18 коп. за 1 сторінку.

У результаті листування з міськими радами Інституту вдалося встановити, що більше половини, а саме 29 з 45 найбільших міст України надають інформацію об’ємом понад 10 сторінок за оплату. Всі можливі рекорди побила Рівненська міська рада, яка встановила плату за копіювання однієї сторінки в розмірі 11 грн. 18 коп.

Варто відзначити, що такі міста, як Київ, Запоріжжя, Львів, Кривий Ріг, Миколаїв, Маріуполь, Черкаси, Дніпродзержинськ, Дніпропетровськ, Житомир, Чернівці, Тернопіль, Біла Церква, Нікополь, Слов’янськ, Бердянськ, надають інформацію безкоштовно. Так, незважаючи на значний об’єм запитуваних проектом “Статут громади - основа правового забезпечення доступу до публічної інформації на місцевому рівні” документів, міські ради надіслали ці документи безкоштовно в друкованому вигляді.

У той же час, міста Харків, Донецьк, Луганськ, Макіївка, Вінниця, Сімферополь, Севастополь, Херсон, Полтава, Чернігів, Суми, Хмельницький, Кременчук, Івано-Франківськ, Луцьк, Краматорськ, Мелітополь, Керч, Сєвєродонецьк, Алчевськ, Павлоград, Ужгород, Лисичанськ, Євпаторія, Єнакієве, Луцьк, Одеса, Горлівка встановили плату за надання документів. Середня вартість однієї сторінки копіювання коливається від 18 коп. до 1 грн. 12 коп. за сторінку. У більшості цих міст - вартість 1 сторінки змінюється зі збільшенням зарплати, оскільки встановлена в розмірі від 0,07% до 0,1% мінімальної заробітної плати.

На даний момент завершується обробка отриманих статутів та регламентів. За підсумками опрацювання правил роботи місцевої влади найбільших міст України буде виявлено всі невідповідності з законом та надіслано пропозиції з приведення роботи місцевої влади у відповідність до законодавства про доступ до публічної інформації.

Як з’ясувалося згодом, виставляючи рахунок, бухгалтерія міської ради припустилася помилки. Згідно з розцінками, друк однієї сторінки формату А4 коштує 0,1% від розміру мінімальної заробітної плати, тобто 1,13 грн., а формату А3 - 0,2% від цієї ж суми (2,27 грн.).

06.12.2012



Рівне-Ракурс №10 від 06.12.2012p. 
На головну сторінку