Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №582 від 20.12.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

“Право на батьківство: вихід є!”

“Право на батьківство: вихід є!”

Саме з такою назвою нещодавно у Рівному був презентований новий соціальний проект мережі клінік “Мать и дитя”.

Спілкувалися з журналістами доктор медичних наук Наталія Данкович, акушер-гінеколог, репродуктолог, генеральний директор клінік “Мать и дитя”, а також кандидат медичний наук, лікар акушер-гінеколог вищої категорії, начальник Рівненського обласного Центру планування сім’ї та репродукції людини Роман Шустик. Фахівці розповіли про проблеми безпліддя в Україні та нові шляхи їх вирішення, завдяки сучасним репродуктивним технологіям. Та головне, що новий проект дозволить мешканцям регіонів, що мають проблеми з репродуктивним здоров’ям, пройти безкоштовну програму базового обстеження та отримати консультацію найдосвідченіших лікарів у клініках Києва, а відтак, знайти вихід і втілити своє право на батьківство.

Окрім того, що на заході були підняті гострі питання безпліддя та батьківства в Україні, прес-конференція носила ще й освітній характер, оскільки лікарі розповідали про основні причини безпліддя, методи його лікування та профілактики.

Відтак, переконана Наталія Данкович, майже кожна подружня пара, що звертається до клініки, має можливість стати батьками. Фахівці запевняють, що шанси лікування безпліддя за вчасного звернення дуже високі, а застосування технологій екстракорпорального запліднення (ЕКЗ) перейшли вже на якісно новий рівень. Проте лікарі, окреслюючи проблеми та причини безпліддя, закликають головне не зволікати з часом, не чекати, коли репродуктивна система жінки просто “засне”. Якщо пара живе подружнім життям без застосування контрацепції протягом року і в жінки не відбувається запліднення, значить є проблеми репродуктивного характеру. Для початку слід звернутися до гінеколога за місцем проживання, який, можливо, одразу розбереться у проблемі, і вагітність наступить легко. Тобто, не завжди слід вдаватися до ЕКЗ, адже можна пройти лише, наприклад, ендокринне лікування. Проте не всі жінки чомусь поспішають по допомогу, натомість чекаючи на диво по 15-20 років, впадаючи у глибоку депресію, а тим часом їхні сім’ї розпадаються назавжди. А втративши останню надію, приходять до лікаря, коли вже настає критичний вік 35-40 років і жінка фізіологічно втрачає можливість завагітніти, тому можна зроби й десять спроб ЕКЗ марно. Якщо, наприклад, жінці 22 роки, то є шанси запліднити її з 1-2 спроби, до 35 років - потрібно буде 3-4 спроби. Коли жінці вже 38-43 роки, то відсоток настання вагітності становить лише 4-10%. Однак, звісно, це вже індивідуальні особливості кожної жінки, кожного випадку. Головне, вчасно виявити причину безпліддя.

Побутує думка, що причина, як правило, криється у репродуктивному здоров’ї жінки, проте варто знати, що у багатьох випадках факторами є і фіктивна або субфіктивна сперма чоловіків та інші ускладнення. Взагалі, наразі виділяють багато причин безпліддя - генетичні, імунологічні фактори, пухлини матки та підвищений тестостерон у жінок, а враховуючи сучасний стан життя, великого негативного впливу завдають і стресові ситуації. Сучасне життя є непростим, жінкам часто доводиться брати на себе роль чоловіка, утримувати сім’ю. І доки вони роблять кар’єру, їх біологічний годинник нещадно відлічує час. Час, який є таким важливим фактором у житті жінки. Тому коли жінка вже впевнено стала на ноги, досягла якихось результатів у житті, вона гостро відчуває материнський інстинкт, а зробити вже нічого неможливо. На цей випадок сучасні технології відтепер дозволяють заморожувати яйцеклітини. Буває таке, що часто і не вдається встановити причину безпліддя. Тому так важливо, щоб кожний з пари пройшов повний скринінг з метою виявлення причини безпліддя, оскільки саме це являється запорукою успішного лікування. Можливість втілити свою мрію, віддати свою материнську любов є і в одиноких жінок, вони можуть скористатися програмою і з застосуванням донорської сперми. А технології дозволяють контролювати кількість ембріонів.

20.12.2012Лариса САВКОВА



Рівне-Ракурс №10 від 20.12.2012p. 
На головну сторінку