Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №587 від 24.01.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#А ви знали, що?

Смердять ноги? Змініть устілки!

Смердять ноги? Змініть устілки!

Н еприємний запах взуття - проблема, не з чуток знайома багатьом. Будь-хто погодиться з тим, що через цей запах ми відчуваємо себе незатишно і некомфортно, а похід у гості взагалі викликає велику незручність.

Чому так відбувається?

Ноги пітніють через інтенсивні фізичні навантаження. Якщо ви цілий день на ногах, багато ходите чи бігаєте, то м’язи стоп посилено працюють. Потіючи, вони намагаються охолодитися. Сам піт на 98% складається з води і не має запаху. Решта 2% вміщують у себе солі, мікроелементи, кислоти, холестерин, гормони та інші речовини. Самі по собі вони теж не дають сильного запаху, але під дією бактерій, що розкладаються на шкірі або одязі, його все ж таки набувають. Волога для таких бактерій - це оптимальне середовище: в ній вони активно розмножуються, захоплюючи все нові простори. Тому, виділяти неприємний запах починають не тільки ноги, але і шкарпетки та взуття.

Що ж робити?

Варто знати, що сильніше за все “пахне” закрите взуття з “недихаючих” матеріалів. У такому взутті бактерії розмножуються найактивніше, а саме вони і винні у виникненні неприємного запаху. Але перш ніж почати позбуватися запаху зі взуття, почніть зі своєї гігієни. Ноги, як не банально це звучить - потрібно мити. Як мінімум раз на день, не залежно від того, покидали ви свій будинок чи ні. Причому ретельно, з милом. І обов’язково потім насухо витирати їх чистим рушником.

Після цього стопи можна обробити саліциловою присипкою, тальком для ніг чи дезодорантом. До складу дезодорантів входять бактерицидні й дезінфікуючі добавки, які знищують мікроорганізми, а значить, і запах.

На посилення потовиділення може впливати їжа. Наприклад, гострі страви, приправи. А ще надмірні емоції. Потові залози на стопах так само, як і залози під пахвами починають активніше виділяти піт у стресових ситуаціях, а це, в свою чергу, посилює активізацію бактерій, які осіли на стінках взуття. Так що якщо ви відвідали ресторан мексиканської кухні чи посварилися з начальником, намагайтеся якнайшвидше помити ноги.

Добре робити ванни для ніг. Заваріть каструльку чаю і вилийте її у ванночку для ніг. Після того, як розчин охолоне, намочіть у ньому ноги. Кращі результати виходять, якщо залишити ноги в розчині на 10 хвилин. Потім за допомогою води і мила гарно вимийте ноги. Дубильна кислота - речовина, що міститься в чаї, допомагає позбутися неприємного запаху ніг.

Ще один варіант - ванночки з лимонним соком. У таз з теплою водою додайте сік половинки лимона. Потримайте в ньому ноги 10 хвилин. Замість соку лимона можна всипати дві столові ложки солі. Після процедури обов’язково насухо витріть ноги. Такі ванночки потрібно робити два рази на день.

Частіше змінюйте взуття і шкарпетки, якщо у вас пітніють ноги. У такому випадку у бактерій і грибків залишиться менше можливості для розмноження. За необхідності тримайте шкарпетки, панчохи і запасну пару взуття на роботі.

При сильній пітливості ніг можна спробувати препарати з драйсолом (попередньо порадившись з лікарем). Сенс його застосування полягає в тому, щоб закрити протоки частини потових залоз.

Якщо ноги “пахнуть” сильно, проконсультуйтеся з лікарем щодо використання препаратів формальдегіду. Але врахуйте, що дуже стійкий запах може свідчити про грибкові захворювання: в цьому випадку доведеться їх лікувати.

Позбуваємося від запаху у взутті

Після того, як ви приділили належну увагу своїй гігієні, починайте позбавлятися від запаху у взутті.

Перш за все, взуття потрібно частіше провітрювати. Також намагайтеся змінювати взуття через 2-3 дні, щоб запах мав можливість вивітрюватися. Вологе взуття слід сушити, вставивши в нього папір (по мірі всмоктування вологи його необхідно змінювати на сухий). Зазвичай для зимового взуття потрібно не менше доби, щоб воно повністю просохло.

Щоб позбутися неприємного запаху у взутті, змініть устілки. Потім обробіть внутрішню поверхню взуття спиртом - він вбиває бактерії. Наступний крок - придбайте у магазині спрей для взуття - він може бути як ароматизованим, так і без запаху.

Якщо ви не збираєтеся купувати спеціальний спрей, насипте у взуття на декілька годин соду, а потім витрусіть її, промийте взуття і добре просушіть його.

Якщо ж і після цього неприємний запах залишився, то можете випрати взуття у пральній машині (якщо це кросівки чи інше взуття із тканини, наприклад, домашні капці) в гарячій воді, а після цього добре висушіть. Шкіряне взуття можна загорнути в пакет і покласти у морозильник або в зимовий час - на балкон. Однак, якщо взуття лаковане, врахуйте, що від морозу воно може потріскатися, тому попередньо намастіть його жирним кремом чи вазеліном.

Після того, як ви позбулися неприємного запаху взуття, розпочніть профілактику його подальшої появи. Щоразу, приходячи додому, ретельно просушуйте взуття, не залишайте його вологим. Не забувайте наносити на взуття спеціальні водовідштовхуючі креми. Раз на декілька днів протирайте внутрішню частину взуття спиртом чи користуйтеся дезодорантом. Також час від часу періть устілки чи змінюйте їх на нові. А купивши нову пару взуття, з першого ж дня починайте за нею доглядати.

24.01.2013



Рівне-Ракурс №10 від 24.01.2013p. 
На головну сторінку