Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №590 від 14.02.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Цікаві люди з Тетяною Хвиль

Все можуть королі!

Все можуть королі!

Любов не тільки зрушує гори, але й відроджує цілі країни. Князь Монако і голлівудська актриса на власному прикладі довели, що союз двох люблячих і сильних сердець може змінити світ.

У 1955 році відбулося знайомство, яке змінило долю цілої держави. Реньє III, князь Монако, вже давно шукав собі гідну дружину, побачив голлівудську актрису і красуню Грейс Келлі і відразу ж зрозумів, кому судилося ділити з ним монарший трон. Аристократка не по титулу, але по духу, дочка успішного підприємця-мільйонера і секс-символ Голлівуду 60-х стала справжньою принцесою. Титуловане подружжя увійшло в історію як одна з найщасливіших правлячих пар, їх союз відродив згасаючу державу Монако, перетворивши її в одну з найбагатших країн світу, а Грейс залишилася в серцях місцевих жителів чистим ангелом і уособленням самої доброти.

До 26 років Грейс Келлі встигла стати голлівудською зіркою, улюбленицею Хічкока, отримати пропозицію руки і серця від шаха Ірану і відмовитися від неї. За її оманливою нордичною зовнішністю і слухняною поведінкою ховалася влюблива і пристрасна натура, повна амбіцій і творчих поривів. Вона притягувала до себе десятки шанувальників, але честолюбні батьки з дитинства готували дівчинку до особливого майбутнього і відкидали одного кавалера за іншим. Батько вважав, що рука його талановитої і блискучої дочки повинна належати найдостойнішому з усіх чоловіків. Чекати довго не довелося, 1955 року на життєвому горизонті Грейс з’явився справжній принц.

Князь Монако Реньє в гордій самоті правив своєю крихітною країною, з усіх сил намагаючись підняти рівень життя в державі. Талановитий і розумний політик, він розумів необхідність одруження і мріяв представити своєму народу спадкоємця, але одночасно бажав майже неможливого для монаршої персони - одружитися по любові. Він звертав увагу на голлівудських красунь, які приїжджають щороку на фестиваль у Канни, але не знаходив серед них ту, яка зацікавила б його по-справжньому і стала б шанованою правителькою цілої держави.

Грейс Келлі з’явилася в будинку князя завдяки місії, покладеній на неї журналом “Парі Матч”. Актриса очолювала американську делегацію на Каннському фестивалі і для ефектної обкладинки їй потрібна була зустріч з Реньє. Під десятками спалахів фотоапаратів відбулося їх перше знайомство. Обидва відразу відчули взаємну симпатію, але навколишня суєта і поспіх не дозволили їм поспілкуватися довше. Грейс поїхала назад до Америки, а в душі зачарованого Реньє оселилися довгі роздуми і закоханість. Видна і елегантна дівчина ідеально підходила на роль його дружини, а спалахнулі почуття вказували, що й на даму серця теж. Реньє відправляє красуні лист з подяками за візит і відчайдушно чекає відповіді - адже він вирішить подальшу долю країни та її князя.

Півроку тривало таємне листування Грейс і принца. За цей час обидва переконалися, що є половинками цілого і готові з'єднати свої долі. Напередодні нового1956 року Реньє прилітає в Америку і робить дівчині пропозицію. Батьки Грейс благословили майбутній союз, і навіть необхідність зібрати два мільйони доларів в якості приданого для нареченої не затьмарила радощів. У квітні 1956 року відбулося одне з найбільш пишних весіль XX століття. Перлиною церемонії була, звичайно, наречена.

Для Грейс на замовлення пошили розкішне жіночне плаття із старовинного мережива - дружина князя мала уособлювати новий виток в історії Монако і подарувати народу надію на кращі часи.

Найдивовижніше, що Реньє і Грейс, схоже, вдалося здійснити недосяжну мрію багатьох принців і королів - стати справді щасливою і люблячою парою. Разом вони складали гармонійний дует. Келлі володіла здатністю викликати прихильність до себе будь-кого і нерідко згладжувала гострі кути при спілкуванні візитерів з прямолінійним Реньє. Але беззастережну любов народу вона отримала з народженням спадкоємця Альберта і двох дочок, Кароліни і Стефанії. Країна обожнювала свою нову принцесу, адже крім спадкоємця, Грейс подарувала Монако нові фінансові можливості. Разом з нею на місцевий ринок хлинув потік туристів і грошових вкладень.

Князь грамотно розпоряджався новими перспективами і методично вибудовував новий розкішний вигляд своєї держави. Країна, нарешті, здобула незалежність і стала великим фінансовим центром, осередком найбільших косметичних компаній, автомобільних гонок та грального бізнесу. А його дружина - не тільки його натхненницею, але й активною учасницею становлення нових традицій. Вона займалася доброчинністю: розпорядилася проводити різдвяні ялинки для дітей щороку, відкрила лікарню, дитячий садок і керувала діяльністю Червоного хреста в Монако, допомагаючи жертвам військових конфліктів. Вона щиро вірила, що своїм багатством треба ділитися з тими, кому пощастило менше.

Заради ролі принцеси, Грейс довелося пожертвувати майбутніми ролями в кіно. Після весілля вона відмовилася від кар'єри кіноактриси, хоча пропозиції від знаменитих режисерів продовжували надходити з року в рік. Одного разу спрага грати в кіно дала про себе знати, і Грейс погодилася на роль у фільмі Хічкока, князь не перешкоджав бажанням дружини і був готовий відпустити її з дітьми в Америку, але тут повстали жителі Монако. Монархів засипали обуреними листами та проханнями не пускати принцесу до Голлівуду. “Наша принцеса не може зніматися і не повинна!” - Сипалися петиції і загрози. Під тиском народу Реньє був змушений відмовити Грейс, після цього принцеса не виходила зі своєї кімнати тиждень… Для неї це стало справжньою трагедією.

Безхмарне і багате життя, яким воно здавалося на перший погляд, було принцесі в тягар. Вона багато надбала, але їй довелося не меншим і пожертвувати. Її особисті інтереси були не потрібні країні, з часом вона стала відчувати себе не по роках втомленою, все частіше траплялися сварки з князем. Грейс і Реньє були зразковою парою й ідеально правили відродженою з руїн державою, але сварки і взаємні розчарування підстерігали їх, як і будь-яку пару, з різних боків. Навіть до дітей у них підхід виявився різним. Реньє дотримувався традиційної європейської дисципліни, а Грейс проповідувала американську.

До свого срібного весілля пара перетворилася на просто хороших друзів, Грейс все більше часу проводила в Парижі, далеко від чоловіка. А через рік принцеси не стало. 13 вересня 1982 її автомобіль вилетів з дорожнього серпантину в Монако, прямо у прірву. У машині, крім Грейс, перебувала її молодша дочка Стефанія, яка дивом залишилася жива. Травми Грейс виявилися несумісні з життям. Офіційний висновок показав, що на дорозі у принцеси трапився інсульт, і вона не впоралася з керуванням, проте досі деякі репортери вважають смерть Келлі нерозгаданою таємницею. На похорон принцеси з’їхалися знаменитості з Америки і Європи, місцеві жителі ридали прямо на вулицях, а сивочолий і постарілий Реньє йшов під руку з дочкою і не приховував сліз. “Зі смертю княгині в моє життя увійшла порожнеча”, - зізнався князь.

Реньє так і не одружився вдруге, до самої смерті він зберігав вірність своїй принцесі і не переставав боротися за процвітання князівства.

14.02.2013



Рівне-Ракурс №10 від 14.02.2013p. 
На головну сторінку