Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №592 від 28.02.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Подія року

У Рівному відкрили перинатальний центр

У Рівному відкрили перинатальний центр

Двадцять шостого лютого у Рівному відбулася подія загальнодержавного масштабу - в урочистій атмосфері у центрі міста відкрили єдиний у Західній Україні перинатальний центр.

Відтепер жінки Рівненщини зможуть народжувати дітей у європейських умовах, а сімейні пари, які довгий час не могли відчути радість батьківства, нарешті отримали шанс для реалізації своєї мрії.

Хоча відкриття медичного закладу декілька разів переносилося, урочистість пройшла на вищому рівні. При повному параді працівники перинатального центру зустрічали першого заступника Глави Адміністрації Президента України Ірину Акімову та першого заступника Міністра охорони здоров’я України Олександра Качура.

Біля медичного закладу зібралося чимало людей - від прихильників дій влади до невдоволених впровадженням владою нових медичних реформ. Зокрема, збоку майдану Незалежності зібралися рівняни, обурені реорганізацією туберкульозних закладів краю. Свою позицію вони демонстрували за допомогою плакатів та критикуючих вигуків до представників влади.

Та цей інцидент аж ніяк не вплинув на проведення заходу. Під час урочистостей Ірина Акімова наголосила на важливості відкриття Рівненського обласного перинатального центру.

- У нашому житті немає нічого ціннішого, ніж життя матері та дитини. Найголовнішим є те, що відслідковуючи досвід роботи аналогічних медичних закладів, ми бачимо наскільки вони є дієвими. Адже у 2009 році за всі роки незалежності України ми мали найвищий відсоток дитячої та материнської смертності, а уже статистика за 2012 рік демонструє нам зовсім інший результат - показник смертності найнижчий в Європі, - зазначає перший заступник Глави Адміністрації Президента України Ірина АКІМОВА. - Завжди важко розпочинати нові проекти, та коли ми бачимо на власні очі результати, всі сумніви щодо важливості таких справ одразу зникають. За відносно короткий проміжок часу ми змогли відкрити вже дев’ятий перинатальний центр і це не межа. За півроку в Україні мають запрацювати ще три таких заклади, які вже реконструюють та модернізують. Окрім цього, вже цьогоріч планується розпочинати ремонтні роботи ще в семи центрах. Тобто, до кінця року дев’ятнадцять перинатальних центрів будуть або в повній робочій готовності, або ж близькі до роботи.

За словами Ірини Акімової, за два роки на реалізацію Національного проекту “Нове життя - нова якість материнства та дитинства” було спрямовано близько 600 мільйонів гривень, з них 415 мільйонів виділила держава.

Також Ірина Акімова озвучила для рівненської влади одне побажання-рекомендацію: “Полтавчани, які нещодавно відкрили аналогічний центр, з великою відповідальністю підійшли до кадрового забезпечення. І змогли підняти заробітну плату. Це чудова регіональна ініціатива, тому я сподіваюся, що в Рівному також скористаються такою ідеєю”.

- Цей центр є надзвичайно важливим для Рівненщини, адже наша область - лідер серед народжуваності в Україні, - зазначає голова Рівненської області Василь БЕРТАШ. - Ми повинні подбати про створення належних умов, аби наші діти народжувалися здоровими. І відкриття такого медичного закладу - це інвестиція в майбутнє нашої держави. Я впевнений, що у закладі працює висококваліфікований медичний персонал, який зробить все, щоб наш центр був на рівні з найкращими європейськими закладами такого типу.

Наразі перинатальні центри функціонують вже у Кіровограді, Києві, Харкові, Донецьку, Дніпропетровську, Житомирі, Сімферополі, Полтаві, а з 26 лютого і в Рівному.

На його зведення з державного бюджету було залучено 61 мільйон гривень, обласного - 16 мільйонів, спонсорських коштів - 5 мільйонів гривень.

Після урочистого відкриття головний лікар Рівненського перинатального центру Вікторія Єнікеєва ознайомила присутніх з роботою відділення постінтенсивного догляду та виходжування недоношених новонароджених. У відділенні відкрили сучасну реанімацію, що дає можливість виходжувати малюків вагою від 500 грамів. Продемонструвала пологове відділення з сучасними операційними, палати інтенсивного спостереження та палату сумісного перебування матері й немовляти.

Загалом у рамках Національного проекту “Нове життя - нова якість охорони материнства і дитинства” запланували відкрити 27 перинатальних центрів. А от Рівненський обласний перинатальний центр став першим у Західній Україні.

28.02.2013Юлія ГОЛИК



Рівне-Ракурс №10 від 28.02.2013p. 
На головну сторінку