Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №592 від 28.02.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Проблема

Міські та селищні голови Рівненщини забили на сполох

Міські та селищні голови Рівненщини забили на сполох

“Чому бідний - бо дурний. А чому дурний - бо бідний”. Цю невеселу приказку мимоволі згадую, коли аналізую стан справ у нашому вітчизняному комунальному секторі. Ситуація у комуналці погіршується невпинно з року в рік. Якщо ще не так давно коштів вистачало хоча б на поточні витрати, то сьогодні і їх немає. У завжди лояльних до верховної влади керівників міста та селищ, схоже, вже закінчується терпіння і вони все активніше вимагають дати їм хоча б якусь можливість нормально утримувати комунальну сферу. Яскравим свідченням цієї жахливої ситуації є відкритий лист, який редакція отримала днями.

Відкритий лист

Начальнику Головного уп- равління Державної казначейської служби України

у Рівненській області

Костюку М.І.

Шановний Миколо Івановичу.

Ми, міські та селищні голови Рівненщини, члени Асоціації міст України, змушені звернутися до Вас у зв’язку з критичною ситуацією, яка склалася внаслідок невиконання зобов’язань органами Державного казначейства України щодо обслуговування місцевих бюджетів.

Починаючи з вересня 2012 року, органи Державного казначейства фінансують потреби місцевих бюджетів максимум до 20 відсотків. У кожному місті та селищі Рівненщини, а судячи з отриманої інформації від Асоціації міст України - і всієї України, не виконані зобов’язання перед численними підрядними організаціями. Розпочато та не завершено капітальні ремонти будівель, під’їздів, покрівель, ліфтів, доріг. Мало того, органами Державної податкової адміністрації, Пенсійного фонду накладаються штрафи за несвоєчасну сплату податків, єдиних соціальних внесків навіть комунальним підприємствам, зокрема, житлово-комунального господарства, за роботи, які виконані, оплачені в повному обсязі місцевими бюджетами і не проведені органами казначейства до виконавців. Органи казначейства місяцями не переводять кошти на рахунки підприємств, виконавців робіт.

Станом на 01.01.2013 року по м.Рівне на рахунках казначейства залишилися неоплаченими 12,4 млн. грн., всього по містах та селищах Рівненщини, членах Асоціації міст України - 25,15 млн. грн.

У 2013 році ситуація не змінилася. Заборгованість органів Державного казначейства щодо не сплачення видатків по місцевих бюджетах зростає.

Миколо Івановичу, звертаємо Вашу увагу, що подібна ситуація призведе до колапсу в житлово-комунальному господарстві міст як Рівненщини, так і всієї України, до значного зростання соціальної напруги, незадоволення серед населення органами державної влади.

Тому ми, міські та селищні голови Рівненщини, категорично вимагаємо вжити негайних заходів щодо погашення боргів по всіх рахунках, які затримуються органами Державного казначейства, для нормального функціонування комунальних підприємств та органів виконавчої влади міських та селищних рад.

З повагою, від імені міських і селищних голів Рівненщини: м.Дубно, м.Кузнецовськ, м.Острог, м.Березне, смт Володимирець, смт Гоща, смт Демидівка, м.Дубровиця, смт Зарічне, м.Здолбунів, м.Корець, м.Костопіль, смт Млинів, м.Радивилів, смт Рокитно, м.Сарни Міський голова м.Рівне, Голова Рівненського РВ АМУ Хомко В.Є.

Мерів можна зрозуміти, бо саме до них йдуть обурені громадяни. Їм доводиться спілкуватися з керівниками фірм, які мали необережність виконати замовлені органами місцевого самоврядування роботи і сьогодні місяцями не можуть отримати зароблені ними кошти. Ситуація навколо “заморожених” коштів стає просто загрозливою і ставить під сумніви доцільність існування самих органів місцевого самоврядування, бо якщо немає коштів на оплату їх прямих повноважень, то навіщо взагалі вони потрібні? Можливо, простіше замінити мерів на представників казначейства, або якогось іншого органу, які і відповідатимуть за утримання комунальної інфраструктури.

Володимир КОНЄВ

28.02.2013



Рівне-Ракурс №10 від 28.02.2013p. 
На головну сторінку