Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №243 від 08.06.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Варто знати

Хвороби брудних рук

Зіпсувати теплий, літній відпочинок лікуванням не хочеться. Тим більше, що є хвороби, від яких ми можемо вберегтися. Кишкові інфекції - саме з числа таких захворювань. Як запобігти небезпеці, ми дізналися зі слів головного спеціаліста-епідеміолога управління охорони здоров’я Людмили ЯЦЕНІ.

Гострі кишкові інфекції - дизентерія, сальмонельоз, черевний тиф, паратифи А і В, харчові токсикоінфекції - мають однаковий шлях зараження та схожі прояви, проте спричиняються різними збудниками. Хвороба проявляється не одразу, а після прихованого періоду, який триває від одного до п’яти днів. Наприкінці цього періоду може з’явитися головний біль, відсутність апетиту, а лише потім - ознаки захворювання: підвищення температури, біль у животі та нудота.

Найчастіше джерелом розповсюдження гострих кишкових інфекцій є вода. Зараження може відбуватися при забрудненні продуктів руками, а також при неправильному транспортуванні та зберіганні харчів. Третій шлях розповсюдження кишкових інфекцій - мухи, отож харчові продукти слід обов’язково закривати від них. Також носієм інфекцій може бути хвора людина, яка брудними руками переносить збудників на різноманітні предмети.

Щоб не “підхопити” кишкову інфекцію, варто дотримуватися таких порад:

- вживати лише кип’ячені молоко та воду;

- відмовитися від купівлі продуктів, які реалізовуються з порушенням умов зберігання, особливо тих, що не підлягають повторній тепловій обробці;

- зберігати продукти при необхідній температурі;

- під час купання у відкритих водоймах (річка, озеро, ставок) намагатися не ковтати воду.

08.06.2006Вікторія АНДРУЩИК



Рівне-Ракурс №10 від 08.06.2006p. 
На головну сторінку