Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №593 від 07.03.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

Комунального тепла більше не буде

Комунального тепла більше не буде

Є проблеми, які зачіпають усіх без виключення. В обласному центрі однією з них є забезпечення рівнян та організацій теплом. Сьогодні, коли ми вже пережили зиму, а до наступної осені ще далеко, саме час замислитися над тим, що робити із нашими підприємствами, які займаються наданням цієї послуги. Основна проблема - зношеність обладнання та комунікацій і "радянська" система функціонування підприємств. І це проблема не лише Рівного.

28 лютого 2013 року відбулася сесія Рівненської міської ради, на якій дали добро на модернізацію теплових пунктів, що належать комунальному підприємству “Теплотранссервіс”. Для модернізації планується залучити 12 083,593 тисяч гривень бюджетних коштів.

Однак відомо, що незабаром у Рівному відбудеться тендер, за результатами якого певна приватна структура (допоки невідомо хто саме - авт.), чиї пропозиції виявляться кращими для міста, забере комунальне підприємство в оренду щонайменше на 5 років. Відтак, на думку свободівців, саме інвестори повинні модернізовувати котельні, до того ж за власний кошт.

- Депутати проголосували за реконструкцію об’єктів теплопостачання за державний кошт, а вже незабаром на цих котельнях працюватимуть приватники. Нам не потрібні такі інвестори, які приходять на готові об’єкти, забираючи їх із комунальної власності. Модернізовані і готові до використання теплові пункти місто повинно використовувати без жодних інвесторів, - наголошує депутат міської ради Олексій БУЧИНСЬКИЙ.

- Ще торік міський голова заявив, що восени 2013-го теплопостачання Рівного зі всією інфраструктурою планують передати приватним підприємствам. Проте, елементарно запитати у рівнян через громадські слухання, чи хочуть вони віддавати те, що належить громаді і приносить прибуток, місцева влада не прагне. Передається все: котельні, теплові пункти, мережі і нерухомість комунального підприємства. Прикро, що мільйонні бюджетні вкладення в енергоефективність зараз перейдуть до приватних структур. Прогнозую, що конкурс на право оренди комунального теплопостачального підприємства виграє приватне ТОВ “Рівнетеплоенерго”, якому в попередні роки було передано більше 40% ринку теплопостачання разом з котельнями міста, - гнівається депутат Рівнеради Олександр ЛАЩУК.

- Проаналізувавши ситуацію, яка склалася у сфері теплопостачання Рівного, три роки тому ми вирішили провести експеримент - здали в оренду будівлі котелень, теплопунктів та індивідуально визначеного майна КТП “Комуненергія”, - пояснює ситуацію міський голова Рівного Володимир ХОМКО. - Так у Рівному з’явилося ТОВ “Рівнетеплоенерго”, яке працює за однаковими з комунальним “Теплотранссервісом” тарифами.

Але попри стабільну роботу цих двох теплопостачальних підприємств та задовільний рівень експлуатації, очевидні зміни відбулися в іншому. За час своєї роботи “Рівнетеплоенерго” перерахувало нам близько 16 мільйонів гривень орендної плати. Натомість наше друге теплопостачальне підприємство - комунальне, “з’їло” ці гроші, 18 мільйонів гривень “екологічних”, ще й залізло у борги. Погляньмо, що відбувається: борги орендованого підприємства нас взагалі не хвилюють, бо це їхня приватна проблема, натомість за оренду нам платять живими грошима. А борги, які утворило комунальне підприємство, на жаль, неабияк турбують, бо відповідно до чинного законодавства, якщо комунальне підприємство не може погасити їх самотужки, це маємо зробити ми - за рахунок міського бюджету.

Саме з цієї причини ми прийняли рішення здати в оренду все теплопостачання міста. Але при цьому поставили надзвичайно жорсткі умови: орендар повинен забрати і погасити борги комунального підприємства; зобов’язаний працевлаштувати всіх без виключення працівників і забезпечити їх зарплатами не нижче, ніж вони отримували на попередній роботі; відтворити нормальний рівень експлуатації підприємства; мати ліміти на газ; сплачувати місту орендну плату близько півмільйона гривень щомісяця.

Отож, маючи зараз купу боргів і проблем, вже незабаром ми отримаємо прибутки і позбудемося усіх негараздів.

07.03.2013Юлія ГОЛИК Любов РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 07.03.2013p. 
На головну сторінку